Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puno zvanih, a koliko – odabranih!?

Autor: Ivan Knežević

13.06.2009. 22:00
Puno zvanih, a koliko – odabranih!?

Foto: Zvonko KUCELIN



S obzirom da je trener govorio još i o tomu da neke pozicije nedvojbeno treba popuniti, neke dopuniti, neke osnažiti, predmnijevamo da bi Zadar tijekom ljeta mogao dovesti – pa hajde! – najmanje dvojicu koliko-toliko etabliranih igrača


Dok Zmago Sagadin ne otvori karte kad je riječ o sastavu prve momčadi za sljedeću sezonu, o mnogim će se imenima moći samo nagađati. Uvjet da neki igrači čiji ugovor vrijedi ostanu i dalje, vjerojatno će imati dvije ili tri točke, a ne bi smjelo biti iznenađenje ako poneki igrač s ugovorom uskoro ode. Jer, Zadar je višekratno najavio smanjenje ugovora, što preko Sagadinovih istupa, što preko istupa četveročlanoga povjerenstva koje vodi klub. No, pretpostavimo sad da bi od igrača s ugovorima mogli ostati svi, što znači da bismo i u sljedećoj sezoni u Zadru gledali Rančića, Stipčevića, Perića, Prostrana, Olivarija, Ružića, Macuru, Popovića, Marčinkovića, Batura, Mikulića, Šarliju i Blaževića. To je točno 13 prezimena kojima s određenom količinom vjerojatnosti možemo pribrojiti još Boisu i Cara za koje je Sagadin, što izravno, što neizravno, kazao da bi i njih volio imati u momčadi. S obzirom da je trener govorio još i o tomu da neke pozicije nedvojbeno treba popuniti, neke dopuniti, neke osnažiti, predmnijevamo da bi Zadar tijekom ljeta mogao dovesti – pa hajde! – najmanje dvojicu koliko-toliko etabliranih igrača. Sad se možemo zaplesti u kombinatoriku pa početi nagađati hoće li među onima koji će biti novi, biti jedan ili dvojica inozemaca. Ako je Boisa stari – novi, a klub se izjasnio da u novoj sezoni neće imati više od dvojice inozemaca, onda bi mogao doći još samo jedan. Na koju poziciju? E, to je Sagadinovo područje, on treba na temelju svojih prosudbi i svih činjenica kojima će raspolagati, donijeti odluku. Hoće li mu trebati inozemni razigravač ili će, pak, tražiti inozemca za neku drugu poziciju? Možda se pokaže, na kraju, da drugi (ako je Boisa prvi) inozemac neće ni biti potreban!
Što će biti sa skupinom mladih igrača koja je do sad narasla za tri prezimena? Za sve njih sigurno u prvoj momčadi neće biti dovoljno mjesta. Tko bi mogao otpasti, a tko ostati? Opet se može kalkulirati i moći će se kalkulirati do trenutka dok Sagadin ne povuče poteze na temelju čega će se dati iščitati odgovor. Podsjećamo da je Sagadin nedvosmisleno izjavio da će mu jedan od ciljeva biti da u sljedećoj sezoni u prvi plan izbiju Šarlija i Batur. Dakako da će o njima dvojici ovisiti puno jer Sagadin je u plan i program ubacio neke pripremne utakmice na kojima će pratiti situaciju ponajprije i ponajviše oko mladih igrača i bilježiti njihovo napredovanje ili možebitnu stagnaciju. Bez argumenata sigurno nitko neće biti odbačen.
U cjelini, kad Sagadin sastavi momčad – koja god prezimena u njoj bila – ta momčad bi trebala biti plaćena točno onoliko koliko novca bude predviđeno. Sagadin je čvrst u stavu da probijanja onog dijela proračuna koji se odnosi na momčad, neće biti. Ne vjerujemo da će se pojaviti nedosljednost. A kad je u pitanju svaka roba, onda se uvijek dade govoriti o tomu je li cijena sukladna njezinoj vrijednosti. Ako se o tomu govori hladne glave, bez isključivosti, na temelju objektivnog sagledavanja svih parametara, onda je to dobra podloga za uspostavu, učvršćivanje i održavanje, te ostvarivanje realnih ambicija.