Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Slani paški kristalići u pohodu na Europu

Autor: Branko Podgornik

13.06.2009. 22:00
Slani paški kristalići u pohodu na Europu


Paška morska sol će za godinu dana imati oznaku izvornosti u EU. Time dobivamo puno jer će kupac u EU znati da se radi o soli napravljenoj na Pagu, što će mu jamčiti i kvalitetu i podrijetlo. Zaštita izvornosti utječe i na cijenu i na konkurentnost na tržištu, kaže Bogdan Želehovski
Mnogi se stranci, dolazeći na Pag, u susretu s krševitim brdskim površinama na kojima se tek nazire kakvo raslinje, pitaju kako je na takvom otoku uopće moguć život. Pa ipak, unatoč takvom dojmu, otok ipak nešto daje, a otočani, naviknuti i od najmanjeg iskoristiti najviše, uspjeli su tijekom stoljeća napraviti osobite proizvode što danas dobivaju nacionalnu kategorizaciju kao što su paški sir, baškotini i sol. Proizvodnja soli Pagu je stoljećima donosila velike prihode što je Pažanima omogućavalo siguran, ali i bogat život. Solarstvo je u posljednjih dvadesetak godina izgubilo značenje kakvo je imalo, no uskoro bi ga moglo vratiti. Paška sol je, naime, prvi hrvatski proizvod zaštićen oznakom izvornosti po pravilima Europske Unije i prvi na putu dobivanja oznake izvornosti u EU. U redu još stoje brojni drugi hrvatski proizvodi kao što su vrhunska vina dingač i postup, stara slavonska šljivovica, istarski i drniški pršut, cetinski sir i maslinovo ulje Torkul, ali i još dva proizvoda s Paga, paški sir i paški baškotin.
Jamstvo kvalitete i podrijetla
– Paška morska sol jedini je proizvod zaštićen oznakom izvornosti u skladu s pravilima EU, a budući da je naš proizvod prvi u Hrvatskoj koji traži zaštitu u EU na tome radimo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kojem je to također prvi slučaj – kaže Bogdan Želehovski, direktor proizvodnje u “Solani Pag”. To je vrlo značajan korak i očekujemo da će paška morska sol za godinu dana imati oznaku izvornosti u Europskoj Uniji. Time dobivamo puno jer će kupac u EU znati da se radi o soli napravljenoj na Pagu što će jamčiti i kvalitetu i podrijetlo. Zaštita izvornosti utječe i na cijenu i na konkurentnost na tržištu.
Da bi paška morska sol dobila kategorizaciju koja vrijedi i u zemljama EU-a bilo je potrebno izraditi opsežan elaborat kojim se dokazuje zašto je paška sol posebna, priložiti dokaze o povijesti solane, a trebalo je opisati i način proizvodnje soli. U opisu tehnološkog postupka proizvodnje navodi se: “More se kontinuirano nalijeva u sistem plitkih i ograđenih bazena, gdje se pomoću sunca i vjetra ugušćuje do gradacije od 24 °Bé (bomea), a zatim se akumulira u velike akumulacijske bazene, odakle se odvodi na uparavanje u vakuum postrojenje. Iz ugušćene morske vode, uparavanjem u IV-stupanjskoj vakuum isparivačkoj stanici dolazi do kristalizacije soli. Kristali soli se iz suspenzije izdvajaju centrifugiranjem, suše, jodiraju i pakiraju kao gotov proizvod”.
Ratovi za solane
Paška sol se u elaboratu opisuje kao “bijeli, sitni, pravilni kristali u obliku kockica, bez mirisa, slanog okusa i bez gorčine dobiveni kristalizacijom soli iz morske vode”, a kao zemljopisno područje na kojem se proizvodi navodi se “Republika Hrvatska – otok Pag, prostrana plitka laguna smještena južno od grada Paga i uvala Dinjiška na otoku Pagu”.
U dijelu elaborata pod nazivom “Dokaz o podrijetlu” među ostalim se navodi: “Više od tisuću godina po pisanim podacima proizvodi se sol na ovim područjima. Proizvodnja paške soli imala je veliki značaj tijekom povijesti, čak su se vodili i ratovi za paške solane od 12. do 14. stoljeća”.
O posebnosti paške soli navodi se: “Mikroklima ovog podneblja, velik broj sunčanih dana, malo oborina i stalni vjetrovi uz pogodan teren kao što je prostrana uvala sačinjena od nepropusnog ilovastog terena i spoj tisućljetne tradicije proizvodnje ugušćenih morskih voda i modernog načina kristalizacije čine pašku morsku sol jedinstvenom”.
Paška sol je prva na putu kojim će uskoro krenuti i drugi hrvatski proizvodi s nacionalnom kategorizacijom, prva na putu do tržišta Europske Unije.