Vojnici na braniku Domovine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
prendja
Ines GRBIĆ
Nadbiskup Prenđa s časnicima Hrvatske vojske

Polaznike 11. naraštaja Ratne škole 'Ban Josip Jelačić' iz Zagreba, na kojoj se obrazuje najviši stupanj časnika za obavljanje najviših dužnosti u hrvatskim oružanim snagama, primio je u petak 12. lipnja u posjet u Ordinarijatu u Zadru zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.

- To što činite dio je sustava kojeg jedna država i narod trebaju imati. Svaki element javnog života je važan, a vaša uloga je velika. Vi konkretno djelujete stručnošću, znanjem i nadležnostima koje vojnik treba imati i stati na branik domovine. Narod treba branitelje domovine - rekao je mons. Prenđa časnicima dodavši da njihov posao nije rutinski, iako 'kao da nisu vidljivi u demokratskim državama'.

Izrazio je poštovanje i istaknuo vrijednost tog pozadinskog rada na svim područjima života kojeg treba braniti i štititi. Nakon ulaska u NATO, pred Hrvatskom je i ulazak u EU, te je nadbiskup naglasio važnost duhovnih temelja u europskoj zajednici naroda jer bez njih u sukobljavanjima i nadmetanjima pojedinih interesa dolazi do razlaza osnovnih stvarnosti postojanja. Poručio je časnicima da svjesno žive svoj identitet i ne zaborave sebe u zajednici naroda.

- Živimo u svijetu velikih opasnosti i dobro uređena vojska će biti uvijek potrebna - rekao je nadbiskup časnicima govoreći im ukratko i o turbulentnoj povijesti Zadra, rušenju i mnogim pretrpljenim osvajanjima. Upoznao ih je s poviješću Zadra koji od 4. st. ima biskupa, a mons. Prenđa je 112. nadbiskup u 17 stoljeća zadarske Crkve. Između ostalog istaknuo je muški benediktinski samostan sv. Krševana koji je sačuvao popis hrvatskih vladara, bio je pisarnica hrvatskog kraljevstva, a budući da je povijest važna komponenta, iz toga se vidi tijek događanja, upravljanja, strategija, ratova, kako su nastajali događaji u hrvatskoj prošlosti.

Te je podatke sa zanimanjem slušalo 14 polaznika škole predvođenih načelnikom Berislavom Jezidžićem, među kojima je i časnik iz BiH, Makedonije i Njemačke. Školu inače pohađa 70 časnika, među kojima i jedna brigadirka. Razgledavanje znamenitosti Zadra zaključna je točka polaznika koji su boravili na studijskom putovanju i posjetili Split, Hrvatsku ratnu mornaricu, NP Kornati, Zrmanju, Obrovac i zadarsko zaleđe, prisjetivši se ratnog djelovanja i stradanja u obrani domovine u kojoj su i sami sudjelovali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno