Došli autobusima pa otkrili da nisu na popisu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
izbori_benkovac
Velimir BRKIĆ
Birači srpske nacionalne manjine na biralištu u Benkovcu

Na području Zadarske županije jučer su se proveli dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima i zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

Iako je oko 250 pripadnika srpske zajednice na glasovanje stiglo autobusima iz Beograda i Novog Sada do 16 sati na sveukupno 18 biračkih mjesta u Zadarskoj županiji od 19.267 registriranih birača izašlo je 2.226 birača srpske nacionalne manjine, odnosno 10,68 posto.

Dvjestotinjak izašlih birača nije moglo glasovati jer ih nije bilo u biračkim popisima, uglavnom zato što im nije bila upisana nacionalnost.

Za zadarskog dožupana biralo se između Branislava Švonje iz DPS-a, Rajke Rađenović iz SDSS-a i nezavisnog Nikole Aleksića, te za tri vijećnika u Županijskoj skupštini s kandidacijskih lista SDSS-a i DPS-a. Četvrti vijećnik Dušan Cvjetković s liste SDP-a izravno ulazi u Županijsku skupštinu.

U Benkovcu četiri kandidata

U Benkovcu Srbi su birali zamjenika gradonačelnika između čak četiri kandidata (Bogdan Mamić iz DPS-a, Miloš Ćiritović iz SDSS-a te nezavisnih Jovana Bojanića i Stevana Drače). U Polači se između dva kandidata (Ljubomir Tintor iz SDSS-a i nezavisni Milorad Maričić) birao zamjenik načelnika, u Stankovcima se birao jedan vijećnik u Općinsko vijeće, a jedini je kandidat Radovan Mandić iz SDSS-a. Za zamjenika načelnika Zemunika kandidiran je jedino Dragan Daničić iz SDSS-a.

Do 16 sati na biračkom mjestu Smoković u Općini Zemunik od 624 upisanih birača na biračko mjesto u nekadašnjem Domu kulture izašlo je tek 53 birača s pravom glasa, odnosno 8,5 posto. Primjerice za zamjenika načelnika Općine Zemunik na redovnim izborima protekle godine u mjesecu svibnju trebalo je čak 716 glasova dok drugom kandidatu ni 602 glasa nije pomoglo da bude izabran.

Samim uključivanjem predstavnika srpske nacionalne manjine u izvršnu vlast općine, doprinosi se izgradnji suživota među svim nacionalnim skupinama. Suradnju treba očuvati i još više unaprijediti, najviše radom na zajedničkim projektima, poručio je jedini kandidat za zemuničkog donačelnika, 54-godišnji vodoinstalater Dragan Daničić, do Domovinskog rata djelatnik Jadere i Punte Skale. Do povratka u Smoković živio je u Leskovcu u Srbiji.

U zgradi mjesnog odbora u Smilčiću do 16 sati od 969 upisanih birača glasovalo je njih 71 ili 7,3 posto. Na biralište je izišlo još 33 birača koji su htjeli glasovati, ali nisu bili upisani u birački popis kao pripadnici srpske manjine.

Predstavnici onih koji žive ovdje

- Dosta nam je predstavnika Srba s punomoćima. Kad je već Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina omogućeno da imamo svoje predstavnike onda to najviše pripada one koji tu žive, a ne one s punomoćima, čulo se ispred birališta u Smilčiću.

Iako je bilo dovoljno vremena za provjeru biračkih popisa građani, kako to već biva, nisu iskoristili mogućnost provjere jesu li upisani. U Benkovcu do 16 sati nije moglo glasovati oko 50 birača.

- Sve je to maslo gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom, uvjeren je jedan od pripadnika srpske manjine ispred biračkog mjesta u zgradi osnovne škole u Benkovcu.

Do 16 sati u Benkovcu na biralište za zamjenika gradonačelnika od 3.870 upisanih birača izašlo je točno 375, odnosno 9,7 posto birača srpske nacionalne manjine. Za zadarskog dožupana i trojicu županijskih vijećnika ovo biralište je bilo i za Srbe iz Općine Lišane Ostrovičke. Od sveukupno 4.102 birača glasovalo je 378 ili 9,2 posto.

Za zamjenika načelnika Općine Polača, dožupana i tri županijska vijećnika glasovalo se u Gornjoj Jagodnji u bivšoj trgovini Pijor. Do 16 sati od 387 upisanih birača glasovalo je 83, odnosno 21,4 posto. Desetak birača koji nisu bili upisani u birački popis nije moglo glasovati.

Kao u Smilčiću i Benkovcu neupisani birači iz Gornje Jagodnje mogli su u Matičnom uredu u Benkovcu provjeriti mogu li ili ne mogu glasovati. I ovi su izbori pokazali neažurnost biračkih popisa. Jedan od očitih primjera je i jučerašnji zaista nerazmjeran izlazak Srba na dopunske izbore sa stvarnih brojem izlazaka na 18 biračkih mjesta.

 

Na Pagu nitko, u Biogradu jedan birač
Do 16 sati na biračkom mjestu Biograd na moru od 238 upisanih birača izašao je tek jedan jedini birač. Na otoku Pagu na biračkom mjestu Pag od 48 registriranih birača do 16 sati nije se odazvao niti jedan.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno