Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I dalje se vijori Plava zastava

Autor: Dragana Glavočić

13.06.2010. 22:00
I dalje se vijori Plava zastava


Petu godinu zaredom u subotu je podignuta Plava zastava na plaži Jaz u Preku. Prema riječima direktora mjesnog TZ-a Ante Brižića ove godine plaža Jaz dobila je produženu rampu za invalide.
– Pored mogućnosti najma ležajki i suncobrana, ovogodišnju ljetnu ponudu obogatit ćemo s novim sadržajima kao što su masaža na plaži, dječji morski tobogan visok pet metara, dječje igralište s bogatim sadržajima, kazao je Brižić. I ove godine prve kupače dočekao je uređeni sanitarni čvor, kabine za presvlačenje, obojane klupe, a posebna pažnja dana je uređenju okoliša i sadnji sezonskog cvijeća. U sklopu plaže nalaze se restoran i kafić gdje kupači mogu potražiti osvježenje.
Također, na plaži Jaz nalazi se info ploča na kojoj će svakih 7 do 15 dana biti postavljene informacije o kvaliteti mora koje će provoditi Zavod za javno zdravstvo Zadar. Od početka do kraja sezone deset puta će se mjeriti kvaliteta mora.
TZ Općine Preko u suradnji s Udrugom zmorčana “Kašun” inicirali su u sklopu podizanja Plave zastave ekološku akciju čišćenja podmorja na potezu od plaže Jaz prema Školjiću. Ovoj su se akciji odazvali Klub ronilačkih aktivnosti Zadar i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Petnaestak ronioca spomenuto područje čistili su četiri sata. Svaki je ronioc imao sa sobom mrežu u koju je stavljao prikupljeni otpad, a potom bi ga ukrcao na brod koji je smeće iskrcavao na kopnu da bi se smeće na koncu prevezlo na odlagalište.
Predsjednik Kluba Danijel Telesmanić-Did kazao je da je u akcijama ovog tipa sve manje glomaznog otpada na morskom dnu.
– Prijašnjih godina kad smo provodili ekološke akcije otpadu koji smo izvlačili iz mora nikada nije bilo kraja. Sjećam se kad smo prije nekoliko godina čistili otočić u blizini Parka prirode Telašćica izvukli smo strahovito puno glomaznog otpada. Zašto? Jer sve manje smeća pohranjenog na morskom dnu vidim u činjenicama da se, vjerojatno, nešto pomaklo u ljudskim glavama te je probuđena ekološka osvješćenost, ali i u činjenici da je sve bolje organizirano prikupljanje i odvoženje otpada, istaknuo je Telesmanić.
Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko još jednom su opravdale status jedne od najprivlačnijih destinacija Zadarske županije i to priznanjem od strane Udruge Lijepa naša i Ministarstva turizma koji su u Podgori u lipnju uručili brončanu plaketu za 5 godina vjernosti projektu Plava zastava na plaži Jaz u Preku.