Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Milanović: Vlada pokazuje silništvo

Autor: Jagoda Marić

13.06.2010. 22:00
Milanović: Vlada pokazuje silništvo

Foto: Filip BRALA



Odluči li izmijeniti Zakon o radu, Vlada će pokazati i nerazumijevanje i glupost, jer se tako važan akt ne može mijenjati bez pripreme i pregovora, kazao je Zoran Milanović
Među više od 250 tisuća građana koji su potpisali peticiju za održavanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu od jučer je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Dok je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević otkrivao u Makarskoj da su sindikati skupili 57 posto potrebnih potpisa, odnosno više od 250 tisuća, Milanović je na glavnom zagrebačkom trgu u društvu desetak SDP-ovaca došao potpisati peticiju. Nekoliko minuta prije SDP-ovaca, peticiju je na istom mjestu potpisalo i desetak članova Hrvatske stranke prava – dr. Ante Starčević iz Klinča Sela.
Na pitanje zašto je čekao pet dana da potpiše zahtjev za referendum, Milanović je odgovorio da je on još prvog dana dao potporu sindikalnoj inicijativi te da je njegov potpis tek formalnost.
Pregovori pa izmjene
– Pozivam sve građane da izađu i daju svoj potpis za referendum jer ovo se tiče svakoga od njih, svake obitelji i zato je važno da se odazovu, poručio je Milanović. Posebice ga smeta način na koji je Vlada odlučila promijeniti ZOR čiji je smisao u tome da štiti slabijeg, odnosno radnika, pa se može mijenjati tek nakon iznimno dugih i dobro pripremljenih pregovora, a ne preko noći.
– To nije područje na kojem Vlada pokazuje silu i odlučnost, to se radi u borbi protiv korupcije. Sadašnja Vlada izmjene zakona donosi tako što ih lomi preko koljena i ljudima je zasmetao ne samo sadržaj nego i način na koji se to radi, kazao je Milanović.
Obećao je da će se praksa donošenja zakona preko noći promijeniti kad SDP dođe na vlast, jer će tada Vlada “sjesti za stol i nakon pregovora sa sindikatima naći rješenje koje će biti na tragu ovog postojećeg rješenja”. Milanović smatra da se Zakon o radu može mijenjati tek nakon dugih razgovora i pregovora jer se onda donosi na dulje razdoblje, a primjer da Vlada čini upravo suprotno mu je i to što je prije manje od pola godine, zbog usklađivanja s EU, mijenjala ZOR, ali tada nije predložila sporne odredbe niti je sa sindikatima započela razgovore o njima.
“Ne” lošem zakonu
Zbog načina na koji je Vlada željela progurati izmjene zakona o radu građanima, objasnio je Milanović, čak ni “nerazumno visok broj potpisa koji su potrebni za referendum ne predstavlja prepreku”. Dodao je i da SDP neće odustati od inicijative da se prag potpisa potrebnih za referendum smanji s deset na pet posto svih upisanih birača.
– Vlada će pokazati nerezumijevanje, glupost i silništvo i to može djelovati neko vrijeme ali ne dugo, odgovorio je Milanović na pitanje što će se dogoditi ako zakon dođe u parlament i bude izglasan, a referendum se održi mjesec dana kasnije i građani kažu “ne” takvom zakonu.
Na pitanje nije li skupljanje potpisa poruka i SDP-u jer se i ta stranka kad je bila na vlasti “igrala” kolektivnim ugovorima, Milanović je kazao da to nije usporedivo jer nije bila riječ o izmjenama Zakona o radu.
 


Poziv Bebiću da ne pokreće raspravu o amandmanima


Nema nijednog razloga zbog kojeg bi sad prestali s prikupljanjem potpisa i upozoravam predsjednika Sabora Luku Bebića da ni u kojem slučaju, dok traje prikupljanje potpisa, ne pokreće raspravu na osnovi Vladinih amandmana na prvotni prijedlog izmjena ZOR-a jer bi to bio konačan dokaz da je demokracija u Hrvatskoj u apsolutnom mraku, izjavio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, ocijenivši da peticija poprima razmjere narodnog plebiscita u iskazivanju nezadovoljstva stanjem u zemlji.