Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Polovni udžbenici uskoro “u prodaji”

Autor: Novi list

13.06.2010. 22:00
Polovni udžbenici uskoro “u prodaji”

Foto: Tomislav JERAK



Razmjene starih školskih knjiga koje su dvostruko jeftinije od onih novih održavat će se u drugoj polovini lipnja, a u akciju se uključio i Caritas
Nakon što su škole odabrale udžbeničke naslove koji će biti u upotrebi iduće školske godine, roditelji će potragu za udžbenicima i ovog ljeta započeti mnogo prije nego što nove školske knjige stignu u knjižare. Stare se školske knjige uglavnom i dalje mogu upotrebljavati, osim onih koje su zamijenjene novim izdanjima, pa će većini roditelja razmjena knjiga financijski ipak olakšati početak školske godine u rujnu.
Zakonski rok u kojem su škole dužne objaviti popis odabranih udžbenika za pojedine razrede ističe 15. lipnja, no tek rijetke škole su to već učinile na svojim web-stranicama ili vratima škole. Neke su škole već organizirale razmjenu starih udžbenika, koja će se uglavnom održavati tijekom druge polovice lipnja, po završetku nastave. U akciju razmjene knjiga uključio se i Caritas, koji prikuplja knjige za učenike slabijeg imovnog stanja, odnosno poziva roditelje da iskorištene knjige koje im ne trebaju ostave u školi. Radne bilježnice i vježbenice ove se godine neće se moći razmjenjivati, jer po preporuci resornog ministarstva moraju biti nove.
Od knjižara do klupa
Ukidanjem projekta besplatnih udžbenika, Ministarstvo obrazovanja diglo je ruke od brige o tome kako će udžbenici stići do knjižara, odnosno do školskih klupa. Redovi pred knjižarama više ne zanimaju resorno ministarstvo, jer je ono udžbenike definitivno prepustilo tržištu. Za razliku od prošle godine, kada je s kupnjom udžbenika vladala neviđena zbrka, pa se nastava do kraja rujna odvijala praktički bez školskih knjiga, ove bi godine, predviđa ipak ministar obrazovanja Radovan Fuchs, školske knjige morale biti u knjižarama u zakonskom roku, do 1. kolovoza.
– Nema razloga da knjige ne budu na policama knjižara u zakonskom roku. Činjenica je da je nakladnicima prošle godine ostalo više od 50 posto neprodanih knjiga, što znači da ih moraju dotiskati u manjem dijelu. S opskrbom prodajnog lanca stoga ne bi smjelo biti problema, a ako slučajno bude, zapitat ćemo se što je tome razlog i kome je to u interesu – poručuje Fuchs.
Izdanja pojeftinila
Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 90 posto ovogodišnjih udžbenika, odnosno 1.861 izdanje, pojeftinilo je za oko 10 posto. Cijene još 140 knjiga pale su prema toj računici između 10 i 20 posto, dok će 60-tak knjiga biti jeftinije i do 60 posto.
Koliko će to biti financijsko olakšanje za kućne budžete roditelja školaraca, ovisi o izboru udžbenika u pojedinoj školi i razredu u koji dijete ide. Komplet udžbenika za učenika petog razreda osnovne škole, unatoč pojeftinjenju, stoji 1.235 kuna, a za niže razrede od 600 kuna naviše. Knjige za dva školarca tako će roditelje u rujnu stajati u prosjeku oko 1.800 kuna, ne računajući školske torbe, pribor, opremu, odjeću… Na burzi starih knjiga cijene se kreću oko 25 do 30 kuna po knjizi, pa se može očekivati da će biti onih koji će školske knjige razmjenjivati na improviziranim štandovima, ili, kao prošlog ljeta, i na livadi. Obzirom na prosječne cijene kompleta u knjižari, polovni će kompleti biti barem dvostruko jeftiniji.