Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Priprema za buduće bavljenje sportom

Autor: Vanja Mirčeta

13.06.2010. 22:00
Priprema za buduće bavljenje sportom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Osmi po redu svečani završni trening Dječje sportske škole “Loptica” održan je u petak u ŠRC Franka Lisice. Na ovom treningu sudjelovali su mališani koji su posljednje tri godine proveli u programu “Loptice”, a koji, s obzirom da u rujnu kreću u školu, više neće biti članovi ove škole u kojoj treniraju isključivo djeca u dobi od 4 do 7 godina života.
Ovom prigodom djeca i njihovi treneri prezentirali su nekoliko sportova, od kojih pojedini nisu baš uobičajeni na našim prostorima. Prvenstveno tu mislimo na hokej u dvorani, zatim vježbe na univerzalnoj penjalici koja služi za razvijanje koordinacijskih sposobnosti u penjanju, a uz to su prezentirani biciklizam i svima draga košarka.
Već osmu godinu zaredom “Loptica” obrazuje i usmjerava predškolsku djecu ka raznim sportovima, ukazujući im tijekom čitave godine na važnost bavljenja sportom te njegova utjecaja na njihovo zdravlje, odnosno živote. Kroz “Lopticu” je u ovoj godini prošlo dvjestotinjak mališana podijeljenih u osam grupa. Odlaskom najstarijih u školske klupe otvorilo se 90-ak slobodnih mjesta u ovoj iznimnoj dječjoj sportskoj školi, te su upisi za sljedeću sezonu već u tijeku.
Program rada odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, sadrži elemente 20-ak sportova koje djeca tijekom godine uz pomoć svojih trenera s lakoćom svladavaju. Marinko Miočić, vlasnik i jedan od trenera “Loptice”, kojega djeca zbog njegova pristupa jednostavno obožavaju, ističe kako je iz “Loptice” tijekom ovog osmogodišnjeg razdoblja već izišlo nekoliko generacija djece koja su se nakon stečenih znanja i vještina u ovoj školi vrlo uspješno nastavila baviti sportom u drugim klubovima te nizati zavidne sportske uspjehe i rezultate.
Kako se tijekom čitave godine mjere postignuća djece u svakom od zastupljenih sportova, na završnom treningu su svi roditelji dobili smjernice u kojim se sportovima njihova dječica najbolje snalaze i postižu optimalne rezultate, što je izrazito važno za odabir daljnjeg sporta kojim će se dijete nastaviti u budućnosti baviti, iako u “Loptici” smatraju da bi za djecu bilo najbolje da se do desete godine zapravo bave s nekoliko sportova te tek potom odabiru oni za koje bi se svako pojedino dijete specijaliziralo.
– Ova škola je zamišljena tako da djeca kroz igru i zabavu uz mnoštvo rekvizita upoznaju sve sportove koji postoje na našem području, ali i šire. Svake godine uvodimo nešto novo, tako da smo uz već postojeće sportove sada uključili skijanje, hokej, biciklizam, itd. Naglasak u radu s ovom djecom stavljen je posebno na ponašanje u grupi, mirno podnošenje poraza u natjecanju, ali ujedno i na veselje pri pobjedi svoje ekipe. Svake godine organiziramo svečani završni trening koji je idealna prigoda da mališani svojim roditeljima, bakama, djedovima, ali i drugima pokažu što su radili tijekom godine te da taj dan prezentiraju svoje znanje. Ove godine prezentaciju je radilo oko 30-ak mališana, kojima smo dodijelili i prigodne medalje i diplome, jer u ovoj školi pazimo na to da sva djeca budu jednako tretirana, jer nama su oni svi pobjednici, istaknuo je Miočić.
Medalje i diplome malim sportašima, koje su iz publike podržavali ponosni roditelji te ostala brojna rodbina na kraju treninga uručio je poznati zadarski biciklist na “privremenom” radu u Istri, Jurica Knežević. On je i izvukao dobitnike nagradne igre koju je organiziralo Grawe osiguranje Hrvatska d.d., inače dugogodišnji poslovni partner “Loptice”. Glavnu nagradu, dječji bicikl, dobio je Leon Goldner. Tonka Domjan dobila je kacigu za biciklu, dok je Ilija Babić osvojio biciklističke rukavice. Osim ovih nagrada, dodijeljene su još dvije utješne nagrade, servis bicikla u Bike shopu Calimero.