Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stari grad u pripremama za blagdan Velike Gospe

Autor: Alenka Festini

13.06.2010. 22:00
Stari grad u pripremama za blagdan Velike Gospe

Foto: Alenka FESTINI



Do sada smo od raslinja i raznog otada očistili oko 2 hektara područja oko crkve. Slijedi nastavak čišćenja, uređenje putova kako bi turisti, ali i hodočasnici mogli doći do raznih lokaliteta koja su arheološki istražena, kazao je gradonačelnik Fabijanić
Stari grad naziv je za područje od grada Paga udaljeno oko kilometar u smjeru juga gdje je do 1474. godine bilo naselje. Danas je to veliko arheološko područje, ali i svetište poznatom čudotvornom kipu Majke Božje čuvanom u tamošnjoj crkvi. Lokacija je poznata po tome što ju, najviše u ljetnim mjesecima, posjećuje veliki broj vjernika iz raznih krajeva Hrvatske, ali i mnogi turisti koji ljetuju u Pagu.
Stari grad uništavan je kroz povijest te su nestale mnoge njegove građevine. No, do sada su gotovo sve identificirane – Gradska vijećnica, Kneževa palača, luka, brojne crkve, obiteljske kuće, palače i slično.
Na sreću, jako je dobro očuvana crkva koja je u potpunosti obnovljena 1994. godine, dok je Franjevački samostan sa zvonikom u ruševnom stanju. Prema procjeni arheologa, Stari grad je veliko arheološko nalazište na kojem bi se trebalo raditi još barem 30 godina.
Istraživanja, iako ne intenzivno, traju posljednjih desetak godina. Posljednje je bilo u travnju ove godine kada je došlo do odrona suhozidnog podzida uz zapadni dio nekadašnjeg franjevačkog samostana. Tada je ekipa arheologa pod vodstvom prof. Radomira Jurića, muzejskog savjetnika i voditelja Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja pronašli veliki broj ljudskih kostiju. Zatim tri naušnice iz 14. st, dva puceta, više ulomaka posuda od pečene gline i stakla iz kasnog srednjeg vijeka i renesanse te jedan mletački novčić. Arheološkim istraživanjima potvrđeno je ono što su arheolozi na početku ove intervencije i pretpostavili, a to je da se radi o kasno srednjovjekovnim grobovima i onima iz ranog novog vijeka. Naime, tu se nastavilo pokapati i nakon preseljenja Paga na sadašnji položaj.
Važno je reći kako paška gradska uprava u suradnji sa župom Pag želi ovo arheološko nalazište, ali ujedno i poznato Marijansko svetište, dovesti u red kako bi bilo atraktivno za razgledavanje te sigurno za dolazak hodočasnika.
– Pred nama je još puno posla oko čišćenja prostora. Do sada smo od raslinja i raznog otada očistili oko 2 hektara područja oko crkve. Slijedi nastavak čišćenja, uređenje putova kako bi turisti, ali i hodočasnici mogli doći do raznih lokaliteta koja su arheološki istražena. Zatim, ćemo postaviti info panoe oko svetišta, postavit ćemo klupe oko crkve i Franjevačkog samostana, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić te ističe da je u ovom trenutku Gradu prioritet adekvatno zaštiti i urediti Stari Grad. Svi najavljeni radovi bit će završeni do blagdana Velike Gospe.
Fabijanić je istaknuo i da će Grad osigurati sredstva za daljnja arheološka istraživanja u Starome gradu.