Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vili Matula i Mladen Kušec brane tisućljetne masline

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

13.06.2010. 22:00
Vili Matula i Mladen Kušec brane tisućljetne masline


Vlasnici maslinika u Lunu počeli su u posljednje vrijeme prodavati svoje masline za desetak tisuća kuna “biznismenima” koji ih žele za vlastito dvorište ili za preprodaju
U Lunu na Pagu počela je devastacija stoljetnih, pa čak i tisućljetnih maslina, jedinstvene baštine ovoga kraja – čulo se na konferenciji za novinare novoosnovanog Građanskog odbora za spas maslina iz Luna, kojem se do sada priključilo četrdesetak imena iz znanstvenog i kulturnog svijeta. Na čelu odbora nalaze se profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr. Đani Benčić, predsjednik lunske Udruge maslinara Želimir Badurina i Vjeran Piršić, predsjednik udruge “Eko Kvarner”, dok će u obranu starih maslina stati i, između ostalih, Vili Matula, Mladen Kušec, Rene Bakalović, Andrea Zlatar, Nenad Fabijanić, Neven Šimac i mnogi drugi.
Vlasnici zemljišta u Lunu na kojem rastu masline, čulo se jučer, počeli su u posljednje vrijeme te masline prodavati za desetak tisuća kuna “biznismenima” koji ih žele u vlastitom dvorištu, ili pak prodati dalje. Masline stare 150 godina prodaju se, neslužbene su informacije iz Luna, za oko 35 tisuća kuna.
– Jedan je poduzetnik našem čovjeku u Lunu ponudio novac, platio deset tisuća kuna, maslinu iščupao i odvezao u nepoznatom smjeru, kazao je Želimir Badurina, napominjući kako se sve većem broju Lunjana nudi otkup njihovih starih stabala, na što oni, ne bi li popravili kućne budžete, pristaju. Prema riječima prof. dr. Benčića, te masline imaju veliku vrijednost i država ih treba proglasiti svojevrsnom narodnom baštinom.
– Svako je stablo tamo drugačije, staro i adaptirano upravo na život u Lunu. Ukupno, procjenjuje se, stabala ima između 70.000 i 80.000 na 400 hektara, među njima je stotinjak starijih od tisuću godina, a ima i stabala starih 1.500, pa čak i 1.600 godina. Ta su stabla stvorila jedinstven krajobraz, ispratila su stotine generacija prije nas, pa nemojmo onda mi biti ti koji će ih uništiti, kazao je dr. Benčić. Lunske su masline, kako je napomenuto, pravi fenomen, jer mnoge od njih rastu doslovno iz kamena, a općenito stalno klijaju nove, što se ne događa u niti jednom drugom velikom masliniku. Građanska akcija za spas lunskih maslina nastavit će se, kako je najavljeno, i idućih mjeseci, tijekom kojih će se apelirati prvenstveno na državu da tu baštinu zaštiti koliko god je to moguće.


Matula: Perverzne potrebe bogatih


Kako je na press konferenciji kazao glumac Vili Matula, “moramo biti svjesni toga da postoje ljudi koji imaju puno novca, ali i perverznu potrebu da kući donesu maslinu staru tisuću godina, i posade je u vlastitom dvorištu”.