Zadar je stoljećima bio političko i kulturno središte Dalmacije

Slika korisnika admin
Razgledavanje dijela građe od ukupno 400 tisuća svezaka

Studenti prve godine diplomskog i treće godine prediplomskog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu posjetili su zadarsku Znanstvenu knjižnicu. Studente su predvodili su dr. sc. Marko Trogrlić, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu i dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest.

Posjet zadarskoj Znanstvenoj knjižnici, kako su pojasnili Troglić i Vrandečić, predviđen je u sklopu terenske nastave, zahvaljujući kojoj je u subotu 15 studenata splitskog Filozofskog fakulteta boravilo u Zadru. S poviješću i fondom zadarske Znanstvene knjižnice, goste iz Splita, upoznala je knjižničarka Marijana Senkić - Klapan te navela kako je cilj ovakvih posjeta otvaranje Znanstvene knjižnice Zadar prema javnosti.

- Znanstvena knjižnica u Zadru jedna je od najznačajnijih institucija koja čuva bogato kulturno naslijeđe. Njezine knjige i knjižne zbirke potvrđuju stoljetnu tradiciju Zadra kao političkog i kulturnog središta Dalmacije. Po veličini i vrijednosti fonda, druga je Hrvatskoj, odmah nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice, govori Marijana Senkić - Klapan, pojašnjavajući kako Znanstvena knjižnica kao knjižnica općeznanstvenog tipa posjeduje literaturu iz svih područja ljudskog znanja zbog čega je zanimljiva učenicima, studentima i znanstvenim djelatnicima.

Bogata knjižna građa

Splitskim studenima ovo je prvi posjet zadarskoj Znanstvenoj knjižnici, tako da ih je Sendić - Klapan, detaljno upoznala s fondom knjižnice. Znanstvena knjižnica, od bivše knjižnice Paravia naslijedila je fond od 55.719 svezaka knjižne građe, a 1949. godine je stekla pravo na obvezni primjerak.

- Danas Znanstvena knjižnica ima oko 400 tisuća svezaka knjižne građe, od toga oko tisuću tiskano ih je u 16. stoljeću. Značajan je fond Dalmatike, oko 20 tisuća jedinica građe, dok Periodika ima 11 tisuća naslova, kaže Senkić-Klapan pokazujući studentima najznačajniju staru dalmatinsku periodiku: Almanacco di Zara, Kraljskog Dalmatina i Zoru dalmatinsku.

Kao posebna vrijednost Znanstvene knjižnice su zbirka Inkunabula, zbirka rukopisa (Statut zadarskih mornara i ribara, Etiopski kodeks, Horae Beatae Mariae), zbirka rijetkosti (prvo izdanje Judite), statuti dalmatinskih gradova (zadarski, šibenski, trogirski, brački, hvarski...), zbirka zemljopisnih karata i atlasa, zbirka muzikalija, zbirka magistarskih i doktorskih disertacija, fototeka...

Od 2000. elektronski katalog

- Korisnicima su na raspolaganju katalozi i to: abecedni i stručni katalozi monografskih publikacija, abecedni i stručni katalozi opće i dalmatinske periodike, katalozi specijaliziranih zbirki i on line katalozi. Od 2000. godine, knjižna građa se unosi u elektronski katalog knjižnice. Do sada je uneseno oko 100 tisuća jedinica, s tim da je Periodika kompletno unesena, pojašnjava Senkić - Klapan.

Studenti su posjet zadarskoj Znanstvenoj knjižnici zaključili razgledavanjem čitaonice, čiju bogatu priručnu zbirku, pored hrvatskih, čine i svjetski poznate enciklopedije te brojni strani rječnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno