Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski subcentar s dobrim uvjetima za život

Autor: Katina Vrsaljko

13.06.2010. 22:00
Zadarski subcentar s dobrim uvjetima za život

Foto: A. SITNICA



Voštarnica je ugodna za život, lijepo je uređena, ima parkove sa sadržajem za djecu, rivu za šetnju, sve ono što jedan subcentar mora imati. Ipak, zbog blizine centra i naplate parkiranja, dvorišta na Voštarnici su potpuno zagušena automobilima, kaže Peronja
Gradska četvrt Voštarnica je jedna od starijih četvrti u Zadru pa nema većih problema oko osnovne urbane infrastrukture, kao što su kanalizacija, odvodnja i slične stvari koje muče neke druge četvrti. Ipak, urbanizacija koja je ovdje skoro dosegla vrhunac, donijela je sa sobom neke nedostatke, ponajviše vezane uz parkiranje i prometno rješenje. Za rješavanje tih problema gradskoj upravi se obraća MO Voštarnica, čiji predsjednik Grgo Peronja otkriva najaktualnije potrebe tamošnjih stanara.
– Moram reći da je u glavnini promet na Voštarnici dobro uređen. Skoro na svakom križanju su postavljeni semafori, na prijedlog mjesnog odbora je postavljen i semafor na križanju Ulice Ivana Mažuranića i Ulice Josipa Jurja Strossmayera, što je uvelike olakšalo promet na tom području. Problem koji sve više dolazi do izražaja je križanje na Obali kneza Branimira kod Veslačkog kluba, gdje se ceste križaju iz nekih čudnih kuteva. Ona koja izlazi s parkinga na Branimiru i ona koja se spušta uz zgradu TIZ-a križa se s glavnom cestom. Ondje su automobili stalno u bliskom susretu jer se moraju nekad ugurati da bi se uključili u promet, a pješaci mogu preći cestu samo pomoću trikova, govori Peronja.
Prometni problemi
Kako dodaje, Gradu su još 2008. godine predlagali da se to uredi, no problem postaje sve veći jer se zgrada TIZ-a naseljava, tamo je i garaža, koja će se barem preko ljeta više koristiti, pa to križanje postaje sve frekventnije. Peronja kaže da se u Gradu radi na rješenju tog pitanja.
Kako ističe, Voštarnica je oduvijek bila najbliži subcentar uz centar grada, i to uz Relju koja je posebno zasjela od kada je prometno uređena i od kada je otvoren trgovinski centar.
– Voštarnica je ugodna za život, lijepo je uređena, ima parkove sa sadržajem za djecu, rivu za šetnju, sve ono što jedan subcentar mora imati. Isto tako, centar je vrlo blizu, a život je mirniji nego tamo. Ipak, zbog blizine centra i naplate parkiranja, dvorišta na Voštarnici su potpuno zagušena automobilima, kaže Peronja.
Jedini nedefinirani prostor na Voštarnici je, prema njegovim riječima, zemlja i zgrada u vojarni između Gradske knjižnice i Hitne pomoći.
– Tamo je jedna velika zapuštena zgrada, bez vrata i prozora, gdje se trebao graditi Centar za socijalnu skrb. Znamo kakva je trenutačna situacija i da je potrebno riješiti financiranje tog projekta, ali ipak moramo to spomenuti kao jedini nedefinirani prostor na Voštarnici, ističe Peronja.
Isto tako, spominje još jedan veliki projekt koji čeka bolja vremena, a to je koncipiranje uvale Jazine.
– To je veliki projekt koji su vjerojatno predlagali i drugi mjesni odbori koji obuhvaćaju dijelove uvale Jazine. Što se tiče onog dijela koji je na Voštarnici, smeta nam što je riva prekinuta na mjestu gdje se nalazi Veslački klub, govori Peronja dodajući da su strpljivi što se toga tiče.
Uređena prašnjava dvorišta
Inače, kako kaže Peronja, zahtjevi MO Voštarnica se kreću prema urbanoj opremljenosti, a uglavnom su skromni, pa se i jako brzo ostvaruju. Tako je nedavno popločan pločnik u Ulici Stjepana Radića, popločano je i područje oko trafostanice u Ulici J.J. Strossmayera, obnovljena je Veslačka ulica, postavljeni su novi dječji zabavni sadržaji u parku Vruljica, zatrpan je mostić pokraj Spomenika mornaru koji je bio opasan za djecu.
– Imali smo i akciju uređenja prašnjavih dvorišta. Uređena su dvorišta u Velebitskoj ulici, dvorište preko puta Gradske knjižnice te ono kod “zgrade bagatele”, iza crkve Srca Isusova. Tamo je uvijek bilo blatnjavo i puno lokvi, a sada je to kvalitetno parkiralište za stanare, priča Peronja.
Nadalje u tom smislu, MO Voštarnica traži i uređenje pločnika u Strossmayerovoj ulici.
– Taj pločnik, pogotovo na sjevernom dijelu ceste, je zaista derutan i potrebno ga je urediti. Ipak su tamo javne institucije i taj dio je vrlo frekventan, a pločnik je toliko loš da vjerojatno djeci u kolicima nije lako kada onuda prolaze. Osim toga, na Obali kneza Branimira, osim prekrasne kamene rive i palmi, postoji jedan dio gdje je pločnik loš i ružan. Mislim da taj dio grada zaslužuje kockice, lijepe ploče kakve su postavljene na brojnim mjestima u gradu, rekao je Peronja.
Na kraju Peronja (HDZ) ističe dobru suradnju s kolegama iz Mjesnog odbora, Željkom Predovanom koji je nezavisni gradski vijećnik i član odbora te Milijanom Urošević (SDP). Ističe i da su vrata mjesnog odbora Voštarnica otvorena za potrebe sastanaka i druženja tamošnjih stanara.
– Kako se krećem po kvartu i razgovaram s ljudima, doznajem što ih muči, a i moj broj mobitela je na vratima Mjesnog odbora tako da mi se svatko može obratiti. Sve zahtjeve prosljeđujem prema nadležnim institucijama ili gradskoj upravi s kojom imamo jako dobru suradnju, zaključuje Peronja.