Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zajedništvo i sloga jamstvo su za naš opstanak

Autor: Branko Božić

13.06.2010. 22:00
Zajedništvo i sloga jamstvo su za naš opstanak


Posebno svečano bilo je u predvečerje velikog kršćanskog blagdana sv. Ante Padovanskog u mjestu i župi Ražanac, gdje je u nazočnosti brojnog okupljenog domaćeg puka kao i vjernika i hodočasnika pristiglih iz susjednih dekanata, na mjestu nekadašnjeg starog ražanačkog groblja Cimatoriju u centru mjesta, svečano blagoslovljena iz temelja novopodignuta zavjetna kapela, a s njom i pripadajući joj novi kip sv. Ante Padovanskog. Čin blagoslova uz prigodnu molitvu i propovijed te uz nastup mješovitog župnog zbora ražanačke župe Gospe od Ružarija obavio je dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin.
– Naši dragi pređi su se od početka 19. stoljeća pokapali na ovom svetom mjestu na kojemu je u to vrijeme bilo staro groblje, a na njemu i izgrađena kapelica sv. Ante Padovanskog, koja je kao što je poznato naprasno uklonjena 1953. godine. Uz pokojnike Ražanca, Rtine, Jovića, Krneze i Podvršja na ovom spomen mjestu sahranjeni su naši domaći sinovi i naša braća svećenici don Jerko Jović, don Filip Miletić, don Frane Miočić kanonik, don Jure Jović, don Vid Škulić, don Mate Ugrarković i don Bože Matak. Neka je svim našim dragim pokojnicima slava u vječnom Ocu Nebeskom, jer njemu pripada svaka čast, slava i blagoslov, rekao je don Damir Juričin.
– Neka ubuduće ovo bude centar našeg mjesta, naše župe i naše općine. Neka živi naš hrvatski rod i narod, jer ovdje smo 98 posto hrvatski katolici. Nastojmo na ovaj način sačuvati vjeru i vjernost, nemojmo biti izrod nego ostanimo pravi rod svojih pređa, rekao je svećenik.
Zahvalio je općini Ražanac i načelniku Dragutinu Miočiću za izdvojenih 50.000 kuna, časnim sestrama Ljilji, Renati i Katarini, tvrtkama “Mozaik” iz Radovina i “Claustra” iz Ražanca, donatoru Ivanu Peharu, idejnom projektantu prof. Mati Ljubičiću, Ivanu Miličeviću i Anti Šariću, koji su kupili kip sv. Ante, izvođaču radova Alenu Miočiću i svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta.
Okupljenom mnoštvu u ime općine obratio se načelnik Dragutin Miočić.
– Bivša komunistička vlast 1981. godine je na ovom mjestu, na posmrtnim ostacima naših predaka, izgradila spomenik žrtvama NOB-a. Početkom 90-ih godina na tragu politike svehrvatske pomirbe spomenik je preimenovan u spomenik svim palima za slobodu Hrvatske. Općina Ražanac je na zahtjev većine vjernika s područja naše općine dala suglasnost da se obnovi kapelica sv. Ante, i ona je sada tu. Samo zajedništvo i sloga svih nas živih, mrtvih i nevinih stradalih su jamstvo za naš opstanak na ovom bogomdanom prekrasnom podvelebitskom prostoru, rekao je uz ostalo načelnik Dragutin Miočić.
Prije samog čina blagoslova u župnoj crkvi Gospe od Ružarija održano je svečano liturgijsko slavlje. Kip su potom iz mjesnog svetišta ukrašenim ulicama i trgovima do njegovog budućeg trajnog boravišta u nepreglednoj procesiji ulicama i trgovima prenijeli mladi ražanačkog dekanata Ante Miočić iz Ražanca, Davor Matak iz Krneze, Ivica Jordan iz Podvršja, Frane Jović iz Jovića i Zoran Miočić iz Rtine. Slavlje su uveličali “Apostoli krvi Isusove” iz Zadra pod ravnanjem Sonje Petani, članovi školskog folklora OŠ Jurja Barakovića pod vodstvom učiteljice Ivane Čačić. Ražanačka pjesnikinja Marija Perković čitala je pjesme iz svoje najnovije zbirke posvećene kapelici sv. Ante, dok je učenica trećeg razreda Božena Kožul izrecitirala pjesmu pod nazivom “Sveti Ante opet u domu svome”. Cjelokupni navedeni duhovni program vodila je Antonia Miočić iz Podvršja. Brojni domaći volonteri su domaćem i pridošlom narodu ispekli i podijelili porcije ribe.