Bolje doma nego raditi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ostrea_stankovci
Ivan JAMIČIĆ
Žene na tržištu rada kod nas su nejednake u odnosu na muškarce

Oko 70 tisuća  osoba prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  ne zadovoljava međunarodne  kriterije za nezaposlenost, a  većina njih aktivno ne traži posao, već se prijavljuje zbog dobivanja različitih naknada, izjavila je jučer bivša ravnateljica  tog zavoda Sanja Crnković-Pozaić. Iz njezinih riječi proizlazi  da je broj onih koji zaista traže  posao 23 posto manji u odnosu  na gotovo 300 tisuća trenutačno registriranih na Zavodu.

- Većinu tih osoba čine žene,  ali one se pritom ponašaju racionalno. Prijavom na Zavod  one mogu putem dječjeg doplatka, rodiljne i drugih socijalnih naknada imati veća  mjesečna primanja nego da su  zaposlene. Čak i da aktivnije  traže posao, situacija se ne bi  bitno promijenila, upozorila je  Crnković-Pozaić na skupu o  položaju žena na hrvatskom  tržištu rada, koji je organizirao  Zavod.

Radnice potplaćene

Na temelju opsežnog istraživanja, financiranog iz  EU-programa IPA, nedvosmisleno je utvrđeno da su žene  na tržištu rada kod nas nejednake u odnosu na muškarce, iako ta neravnopravnost -  prema mišljenju Crnković-Pozaić - bitno ne odudara od stanja u članicama EU.

Žene čine 55 posto od registriranih nezaposlenih osoba, a najteže se zapošljavaju  nisko obrazovane. Štoviše, one  primaju samo 63 posto plaće  nisko obrazovanih muškaraca,  a najgore je u poljoprivredi i  ribarstvu, gdje mušakrac za isti  posao dobije oko 2.500, a žena  1.500 kuna. Ta se diskriminacija smanjuje kod obrazovanih  žena, jer one primaju 89 posto  plaće obrazovanih muškaraca,  upozorila je Crnković-Pozaić.  Žene dobivaju iste plaće kao  muškarci samo na položajima  direktora, dužnosnika ili zakonodavaca, pokazalo je istraživanje.

Šanse za zapošljavanje

- Žene pak imaju izgleda da  se u sljedećih desetak godina  njihova situacija popravi, jer  nove generacije žena obrazovanije su od muškaraca, a  promjene u industriji muškarce dovode u veću opasnost,  upozorila je Crnković-Pozaić.  Mlade žene bolje koriste mogućnosti školovanja od muškaraca.

Danas su znatno obrazovanije od starijih žena, a razlike u  tom pogledu među samim  ženama veće su nego među  spolovima.

Crnković-Pozaić je rekla da  žene trebaju voditi računa koje  obrazovanje biraju, jer im šanse nisu svugdje podjednake.  Daleko se brže zapošljavaju u  obrazovnim područjima matematike, statistike, informatike,  u bioškim i prirodnim znanostima, zdravstvu i socijalnoj  skrbi te stranim jezicima.

Muškarci brže dobivaju posao u strojarstvu, proizvodnji,  graditeljstvu, fizici, kemiji, meteorologiji, poljoprivredi, veterini, znanosti i umjetnosti, pokazalo je istraživanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno