Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Deseti rođendan plesne udruge Gesta

13.06.2011. 22:00
Deseti rođendan  plesne udruge Gesta


Plesna udruga  Gesta sinoć je u HNK Zadar s  predstavom “Izašli iz priče (a  netko i iz papučice)” proslavila  deset godina postojanja. Autor  i koreograf predstave je Nena  Jurišić koja nam je rekla kako  je obilježavajući 10. godina rada Geste ponovno željela oživjeti neke od najuspješnijih koreografija proteklog desetljeća.
– Kako je svaka koreografija  iz različite predstave, dramaturški smo ih povezali i tako je  nastala potpuno nova priča,  kazala je Jurišić.
 Režiju potpisuje Sanja Zalović koja se zajedno s djevojčicom Rozom Končurat pojavljuje u glavnoj ulozi. Autori  teksta su Hrvoje Dukić i Sanja  Zalović.
 Predstava počinje u trenutku kada se na sceni pojavljuje  duh koji na stolici za ljuljanje  ostavlja knjigu “Abeceda plesa”. Ovim prvim prizorom Jurišić je htjela prisjetiti se preminule Nives Šimatović Predovan koja je ostavila neizbrisiv trag na udrugu Gesta.
 Predstava prati djevojčicu  Rozu koja već deset godina  pleše u Gesti, ali je već pomalo  umorna od svakodnevnih probi, kostima, režima prehrane i  ostalih pravila kojih se treba  pridržavati. Roza bi najradije  svratila u slastičarnicu i najela  se krempita. U tom trenutku iz  ogromne baletne papučice  izlazi njena dobro znana i samo njoj vidljiva prijateljica Sanja koja joj nastoji ukazati na  sve dobre strane plesa. Sanja,  kako bi Rozu vratila u svijet  plesa, koristi čarobnu knjigu  “Abecedu plesa” koja na kraju  progovara riječima “Nikad nema mira, između krumpira,  mesa i salate, toliko da znate”  kada na scenu izlaze mali  kuhari.
 Sanja nagovara Rozu da se  vrati plesu jer ako nešto u životu voliš, za to se treba žrtvovati.  Od prvih plesnih pokreta, Rozu prati nevidljiva prijateljica.  Na kraju predstave Roza ipak  odluči ostati u svijetu plesa, a  Sanja nakon dugih deset godina druženja nestane.