Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dječji vrtić Cvrčak vrijedan pet milijuna kuna

13.06.2011. 22:00
Dječji vrtić Cvrčak vrijedan pet milijuna kuna


Vrtić je projektiran i osmišljen za rad s tri skupine djece za ukupno 120 djece, s jaslicama, mješovitom i predškolskom skupinom te sa svim sadržajima i opremom


Nakon  obreda blagoslova kojeg je  predvodio posedarski župnik,  pavlin iz Poljske pater Krzysztof Rodak, saborski zastupnici Nevenka Marinović,  Branko Kutija i Ivo Grbić,  zadarski župan Stipe Zrilić,  državni tajnik Josip Borić i  posedarski načelnik Ivica Juričević su uz svečanu pomoć  članica udruge “Posedarje  moje” na simbolični način otvorili novoizgrađeni Dječji vrtić Cvrčak Posedarje vrijedan  gotovo pet milijuna kuna.
U nazočnosti općinskih  žitelja, brojnih gostiju i uzvanika te predstavnika tvrtke  izvođača “ALTE gradnja” iz  Vukovara, bio je to najsvečaniji trenutak na  jučerašnji blagdan Sv. Ante  tijekom sveobuhvatnog obilježavanja Dana općine Posedarje, blagdana Duhova i  Dana škole. Vrtić je izgrađen  kod zgrade osnovne škole i  potpuno obnovljenog nogometnog stadiona “Gordan  Demo”.
– Vrtić je projektiran i osmišljen za rad s tri skupine  djece za ukupno 120 djece, s  jaslicama, mješovitom i  predškolskom skupinom te sa  svim sadržajima i opremom.  Tlocrtna površina dječjeg vrtića je 386,4 metara četvornih.  Vrtić ima prizemlje i jedan  kat s terasama i u njemu će  boraviti djeca iz cijele naše  općine, rekao je načelnik Juričević pritom poželjevši da  suvremeni dječji vrtić doprinese demografskoj obnovi.
Svečanost obilježavanja započela je održavanjem komemoracije, molitve, prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje te polaganjem  vijenaca i paljenjem svijeća  podno spomen-obilježja na  Jurjevcu u Posedarju i Zelenom hrastu – Islam Latinski.  Sveta misa održana je na  poluotočiću Sv. Duh ispred  istoimene crkvice Sv. Duha,  jednobrodne crkvice iz 12.  stoljeća gdje vjernici iz Posedarja tradicionalno hodočaste u brodicama, a Podgradinjani pješice.
– Nismo se spremni odreći  svojih svetih navada, vjere,  tradicije i kulturnih običaja,  već u skladu sa svojim mogućnostima potičemo sve ono  što je normalno. Potičemo  stvaranje novog života, svako  novorođeno dijete sufinanciramo s tri tisuće kuna. Danas  imamo i novi, moderni  vrtić s  jaslicama, nabrajao je načelnik Juričević na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u školskom atriju. Sufinanciramo  nabavku školskih knjiga,  plaćamo 60 stipendija redovitim studentima. Financiramo i pomažemo šport, sve  kulturne udruge, vatrogasce i  sve ljude dobre volje koji žele  svojim postojanjem doprinijeti razvoju naše zajednice,  rekao je Juričević.
Posedarje je mala općina s  tek 3.700 žitelja, ali općina s  velikim srcem. Zahvaljujući  razumijevanju Zadarske  županije, Vlade RH i resornih ministarstava, kaže,  danas je Posedarje općina koji ima svoju viziju razvoja.
– Dosadašnja iskustva su  potvrdila kako se odlučnošću  i kvalitetom i najzahtjevniji  projekti mogu realizirati. Zadarska će županija, kao i do  sada, znati prepoznati prave i  vrijedne programe lokalne samouprave te pružiti punu  potporu svim razvojnim projektima kojima se pravilnim  ulaganjem omogućuje  održivo korištenje svih resursa kojima ovo područje  obiluje, zaključio je župan  Zrilić poželjevši svim žiteljima da im budućnost donese  još bolje i kvalitetnije  življenje.
Veselom i raspjevanom  ugođaju je pridonijela klapa  Koporan iz Poličnika. Školska  djeca imala su svečani kulturno-umjetnički i glazbeni  program te su odigrali niz  sportskih susreta u košarci,  odbojci i malom nogometu.  Odigrana je i tradicionalna  nogometna utakmica veterana Posedarja i Zadarske  županije.
 


Juričević: Koliko god napraviš uvijek je malo




U zadnjem desetljeću u općini se puno toga napravilo, ali Bože  moj, koliko god napraviš uvijek je malo. A kako i neće kada nismo  imali ništa. Međutim, treba naglasiti da materijalno dobro nije  jedino bitno dobro. Ima i drugih dobara, prvenstveno obitelj, vjera  i zajedništvo što je i nedavno Sveti Otac u Zagrebu naglasio,  poručio je Ivica Juričević nakon čega je naglasio kako imaju  dobrih ideja i gotovih projekata koji će doći na red. Uz vlastita  sredstva, državnu pomoć i fondove Europe cilj nam je još  pojačati napore da se napokon i vide ti projekti kao rezultat našeg  dugogodišnjeg rada i truda, zaključio je Juričević.