Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivica Živković pred sudom s “auto-bombom” tražio pravdu

13.06.2011. 22:00
Ivica Živković pred sudom s  “auto-bombom” tražio pravdu


Neshvatljivo mi je, a i neprihvatljivo, da se u 17 godina ništa nije pomaklo u pogledu razotkrivanja počinitelja – kaže Ivica Živković dodajući da je uvjeren da bi uz samo malo truda nadležnih institucija te osobe u nekoliko dana mogle biti privedene pred lice pravde


Zbog odugovlačenja sudskog postupka koji vodi s Republikom Hrvatskom, odnosno Ministarstvom  unutarnjih poslova, 52-godišnji hrvatski branitelj Ivica  Živković, jučer je točno 17 godina od stradavanja u eksploziji podmetnute auto-bombe,  prosvjedovao pred zgradom  Županijskog suda u Zadru.
S crnom “toyotom” na kojoj  je istaknuo natpis “Auto-bomba 13.6.’94”, fotografijama njegova BMW-a nakon eksplozije i ozljeda koje je tada zadobio, Živković je trubeći i  vičući tražio da ga primi predsjednik suda.
– Već 17 godina čekam pravdu, a tek sam na početku, jer je  do sada na sudu zakazano i  održano tek jedno ročište i to  prije punih 13 mjeseci. U  međuvremenu sam poslao dvije požurnice, no ništa se nije  dogodilo. Smatram da na pravično suđenje i otkrivanje osoba koje su mi podmetanjem  bombe u nepovrat promijenile  život, imam pravo kao  građanin, a i kao dragovoljac  Domovinskog rata. Ja nisam  pobjegao 90-ih, već sam stao  na prvu crtu obrane i sudjelovao u stvaranju Hrvatske  države za koju sam vjerovao  da će biti pravna i demokratska – priča ogorčeni Živković  koji je još 90-ih bio zapovjednik dragovoljačkog odreda  Brodarica, a potom i pripadnik Specijalnih postrojbi, 4.  gardijske brigade i Škabrnjskog odreda.
– Samo pukom srećom ja  sam preživio taj teroristički  čin. Ostao sam bez jedne noge,  dok mi je druga jedva spašena.  Zadobio sam ozljede i na ruci,  a o psihičkom stanju i tegobama kroz koje smo i ja i moja  obitelj mjesecima i godinama  kasnije prolazili da i ne govorim. Ja sam se cijeli život  bavio sportom, a planirao sam  pokrenuti i svoj klub za borilačke vještine. Sve to s bljeskom eksplozivne naprave, koju su mi podmetnuli, a da ni  nakon 17 godina ne znam tko,  ni zašto, palo je u vodu. Zato  mi je neshvatljivo, a i neprihvatljivo, da se sve ovo vrijeme  ništa nije pomaklo u pogledu  razotkrivanja počinitelja –  kaže Živković dodajući kako  je uvjeren da bi uz samo malo  truda nadležnih institucija te  osobe u nekoliko dana mogle  biti privedene pred lice pravde.
Ivicu Živkovića, inače  80-postotnog invalida, jučer je  primio v.d. predsjednika  Općinskog suda u Zadru Hrvoje Visković, koji mu je nakon razgovora obećao da će  kontaktirati zagrebačke kolege te im uputiti požurnicu, a  ukoliko se uskoro ništa ne riješi, svoju će pravdu, kaže Živković, biti prisiljen tražiti izvan  granica, na Sudu za ljudska  prava u Strasbourgu.