Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nezadovoljni trgovci i taksisti

13.06.2011. 22:00
Nezadovoljni  trgovci i taksisti


Naplaćivanje u stranoj valuti dopušteno je samo ugostiteljima, a drugi su se osjetili zakinuti i neravnopravni. Primjerice, trgovci i taksisti ne smiju naplaćivati u eurima, a u slučaju da u njihovoj kasi inspekcija pronađe eure, ne gine im golema kazna


Prije nekoliko dana ugostitelje je posebno obradovala službena obavijest poslana iz Hrvatske obrtničke komore da će ovoga ljeta račune  turistima moći naplaćivati i u  eurima, iako samo u iznimnim  situacijama. Obavijest je potpisao Dragutin Ranogajec,  predsjednik HOK, a u njoj je  istaknuto i da je naplaćivanje u  stranoj valuti dobilo zeleno  svjetlo od HNB-a. Ovaj način  plaćanja neće se smjeti  oglašavati ili pretpostavljati  naplati u kunama i vrijedi samo  za nerezidentne fizičke osobe,  odnosno turiste.
Stipe Knežević, član predsjedništva i Upravnog odbora  HOK te predsjednik HOK Zadarske županije, kazao je da  proglas nije bio namijenjen javnosti i trebao se koristiti isključivo za interne potrebe  obrtnika-ugostitelja i komorskog sastava. No, kako je informacija već došla u medije,  dao nam je kratku izjavu.
– Ovo je dobra stvar za ugostitelje, samo treba poštovati  određenu proceduru. Takvo  naplaćivanje može se vršiti samo u iznimnim situacijama, kada banke i mjenjačnice ne rade.  Euri moraju ići po srednjem  tečaju HNB-a, a ugostitelji ih  najkasnije treći dan trebaju položiti na njihove bankovne  račune. Naravno, potrebno se  pridržavati svih zakonom propisanih procedura, kazao je  Knežević, dodajući da će ugostitelji, ako se budu pridržavali  ovoga, sasvim normalno funkcionirati i raditi, a novac će  završiti gdje bi i trebao te inspekcija neće imati više posla.
Zoran Katić, direktor i vlasnik hotela Vicko u Starigrad/Paklenici, istaknuo je da  već dugo govori o tom problemu te da ako prođe i kao  zakon, to će biti najveća moguća promidžba hrvatskog turizma.
– Ovim bi se olakšali mnogi  problemi koje imamo, a ne bismo trebali. Teško je samo  odlučiti gdje i kada radi  mjenjačnica te kako će se tumačiti zakon. Po mom  mišljenju, trebalo bi biti da se  bilo kada i bilo gdje čovjeku  može naplatiti u eurima, prema tečaju koji država odredi,  kazao je Katić.
Kako je naplaćivanje u stranoj valuti dopušteno samo  ugostiteljima, drugi djelatnici u  turizmu osjetili su se zakinuti i  neravnopravni. Tako, primjerice, trgovci i taksisti ne smiju  naplaćivati u eurima, jer je kuna jedino platežno sredstvo u  RH, a u slučaju da u njihovoj  kasi inspekcija pronađe eure,  ne gine im golema kazna. Mladen Malta, predsjednik  Udruženja obrtnika, kaže da bi  naplaćivanje u eurima trebalo  dopustiti ne samo ugostiteljima, nego trgovcima i ostalima  u obrtničkom sektoru.
– Napravljen je prvi korak i  ovo je pozitivno, ali trebalo bi  to dopustiti svima, zaključio je  Malta.