Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Pljusak” ni na nebu ni na zemlji

13.06.2011. 22:00
“Pljusak” ni na nebu ni na zemlji


Nisu došli oni koji su nas u prošlim godinama molili da im zapošljavamo sinove u DVD. Dolazili su kad im je trebalo. Vidite, nema ni gradonačelnika Emila Ćurka ni predsjednika Gradskog vijeća Davora Ćurjurića. Oni dobivaju debele plaće, a vidite koliko vode brigu o vatrozaštiti na svome području, rekao je Jurlina


U dvorani ninskog  Doma kulture ove u nedjelju  su se na izbornoj skupštini  okupili članovi ninskog Dobrovoljnog vatrogasnog  društva “Pljusak”. Društvo je  osnovano prije 14 godina i  nalazi se u samom vrhu  DVD-a Zadarske županije. U  svojim redovima okuplja trenutačno 50-ak iskusnih dragovoljnih vatrogasaca.
Skupštinom je predsjedao  Željko Jurlina, a uz članove  vatrogasce na njoj su bili i  ninska dogradonačelnica Dalija Pavlović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske  županije Kažimir Kažo Kolanović te glavni vatrogasni  županijski zapovjednik Željko  Šoša.
Milijun problema
Premda je uz izvješća o izvršenju lanjskog plana rada i  financijskom poslovanju u  2010. godini bio na dnevnom  redu i izbor novog vodstva, jer  je dosadašnjim čelnicima istekao mandat, to se uz sva  nastojanja ipak nije dogodilo.  Naime, na samom početku iskrsnuo je problem kvoruma  pa je postojala mogućnost da  se skupština otkaže.
 – Svima smo uredno poslali  pozive. Nisu došli oni koji su  nas u prošlim godinama molili  da im zapošljavamo sinove u  DVD. Dolazili su kad im je  trebalo. Vidite nema ni gradonačelnika Emila Ćurka ni  predsjednika Gradskog vijeća  Davora Ćurjurića kojima smo  također uredno uručili pozive.  Oni dobivaju debele plaće, a  vidite koliko vode brige o vatrozaštiti na svome području.  Nitko od nas ovdje nazočnih  vatrogasaca ne dobiva niti lipe  za svoj rad. U čitavih ovih 14  godina našeg postojanja nikad  se nitko od vodećih ljudi ninske Gradske uprave nije sjetio  pozvati nas i upitati nas kako  nam je i kako izlazimo na kraj  sa starom i dotrajalom opremom. Mi moramo klecati na  koljena da nas se primi, rekao  je Jurlina te nastavio.
– Petnaestog lipnja mi  krećemo s dežurstvima i ljetnom shemom rada, a trenutačno smo uz milijun problema ni na nebu ni na zemlji.  Vozila i oprema su nam cijelu  godinu na kiši. Sami popravljamo vozila i opremu kako  znamo i umijemo. Desetak  nam se godina obećava izgradnja Vatrogasnog doma,  ali mi ga još nigdje ne vidimo.  Ovom prilikom prozvao bih  također i VZZŽ i ovdje nazočnog predsjednika Kolanovića, jer se i oni ponašaju  slično upravi grada Nina.  Premda nam je istekao mandat ja dajem ostavku na mjesto predsjednika i ne želim se  više kandidirati na tu funkciju,  kazao je dosadašnji predsjednik Pljuska Željko Jurlina.  Slično njemu svoje su ostavke  kuvertirali dopredsjednik Ive  Surić te tajnik Josip Jurkin  odričući se također ponovnog  izbora na bilo koju funkciju.
Za govornicu je izašao  županijski zapovjednik Željko  Šoša rekavši na početku kako  Ustav RH i zakon o vatrogastvu decidirano kažu da su  jedinice lokalne samouprave  odgovorne skrbiti o vatrozaštiti na svojim područjima.
– U ovom slučaju gradonačelnik Ćurko je odgovorna  osoba i on treba putem gradskih financijskih službi riješiti  pitanje financiranja DVD-a  “Pljusak”, koje je jedno od najboljih društava na području  Zadarske županije. Moramo  zbiti redove, a ne prepucavati  se. Osobno ću se zalagati da  vam se sve intervencije izvan  područja grada Nina na primjeren način plate. Gradonačelnik i Grad Nin neka  učine svoje, a VZZŽ svoj dio i  neće biti problema. Mi  nećemo dopustiti da se olako  ugasi ovo društvo i učiniti  ćemo sve da se poboljšaju uvjeti vašeg rada, rekao je Šoša.
Prozvani predsjednik  VZZŽ Kažimir Kolanović je  potom izašao za govornicu te  je u potpunosti odbacio tvrdnje dosadašnjeg predsjednika Željka Jurline.
– Lanjske godine na vaš  račun uplatili smo 157.000 kuna, o čemu vi Jurlina ne govorite. Uistinu u 2009. godini  nismo vam platili ništa jer smo  sva sredstva usmjerili u kupnju broda koji nas je stajao 3,7  milijuna kuna. Mi vašim članovima, kao i uostalom svim  DVD-ima podmirujemo veći  dio materijalnih troškova,  plaćamo sezonske vatrogasce  i tako redom. U ovom slučaju  zakazao je Grad Nin koji je  trebao na ime lanjskog proračuna izdvojiti 600.000 kuna.  Mi ćemo s gradonačelnikom  inicirati žurni sastanak na ovu  temu, rekao je Kolanović, istaknuvši na koncu pozitivni  primjer susjedne Općine Privlaka, koja je iz svog lanjskog  proračuna od 4,8 milijuna kuna za vatrozaštitu izdvojila  200.000 kuna.
Grad Nin (ne) vodi  računa
Dogradonačelnica Dalija  Pavlović odbacila je optužbe  koje su sa svih strana pljuštale  na upravu Grada Nina i gradonačelnika Ćurka.
– Svih ovih godina uplaćujemo koliko se traži od DVD-a  “Pljusak”. Tako smo lanjske  godine izdvojili 163.000 kuna.  Svjesni smo koliko nam znači  vatrozaštita, ali molim vas da  budete realniji i da obratite  pozornost da se svi skupa nalazimo u vremenu štednje i  odricanja. Što se pak tiče Vatrogasnog doma poznato vam  je da se to pitanje trebalo  riješiti putem prostora stare  trafostanice u Ninu. No,  međutim ta je građevina sada  na sudu i oko nje se spore  Republika Hrvatske i HEP. Mi  i dalje ne odustajemo od gradnje. U planu nam je gradnja  skladišta za potrebe gradskog  Komunalnog poduzeća “Komunalije i odvodnja” u sklopu  kojeg će biti prostor DVD-a,  rekla je dogradonačelnica Pavlović, dodajući da se prestane  sa odapinjanjem strjelica prema gradonačelniku Emilu  Ćurku i njegovim suradnicima.
Ante Matijević je izrazio  žaljenje što gradonačelnik ne  nazoči skupštini dodavši kako  Grad Nin niti jedan posto ne  izdvaja za rad “Pljuska” te kako se u prošlih pet godina  ništa nije učinilo na poboljšanju njihovog rada.
Marinko Štulina je ustvrdio  kako im je više dosta besplatnog rada za ovakvu  državu, koja po njemu uopće  ne misli o dragovoljnim vatrogascima i njihovom radu  koji se u zadnje vrijeme profesionalizirao.
Ferdinand Milin je kazao  kako su im nužno potrebni za  gašenje požara odjeća, obuća,  brentače, cijevi i ostala oprema koje nema, o čemu bi poslodavac Grad Nin itekako  morao brinuti.
Pored toga što su prihvatili  izvješće o radu za prošlu godinu o čemu je govorio opširno vatrogasni zapovjednik  Joško Jurlina  te financijsko  izvješće za isto vremensko razdoblje, skupštinari su na kraju  usvojili zaključak u kojem se  kaže da će dosadašnje vodstvo  voditi “Pljusak” još narednih  deset dana. Ako se pak u tom  vremenu ne postigne dogovor  s gradonačelnikom Emilom  Ćurkom o daljnjem primjerenom financiranju “Pljuska”  onda će kompletno vodstvo  podnijeti ostavke i u cijelosti  će se rasformirati DVD.