Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbog zatajenja komandi “Princ Zadra” udario u rivu

13.06.2011. 22:00
Zbog zatajenja komandi  “Princ Zadra” udario u rivu


Nitko od šest članova posade i 42 putnika nije  ozlijeđen kada je u nedjelju u  17.19 sati brzi putnički brod  “Princ Zadra” u vlasništvu  tvrtke “Miatours” uslijed zatajenja komandi upravljanja,  prilikom pristajanja, udario u  rivu.
O havariji je priopćenjem  izvijestilo javnost nadležno  Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture. Naglasili su  kako je riječ o brzom putničkom brodu, dužine 38,8  metara, luke upisa Zadar,  koji plovi na redovitoj liniji  Zadar-Silba-Olib-Premuda.
Zapovjednik je bezuspješno pokušao obnoviti  uređaj upravljanja, no brod  je brzinom od oko pet čvorova nastavio lagano ploviti  prema obali, a potom lijevim  dijelom pramca i udario u  obalu.
Brod je prema procjeni zapovjednika nastavio putovanje, s obzirom da nije prijetila  opasnost od prodora mora,  jer se oštećenje dogodilo na  50-ak centimetara iznad vodene površine i u zatvorenoj  vodonepropusnoj pregradi.
Po dolasku u Zadar i prijavi pomorske nesreće,  „Princa Zadra” pregledali su  inspektori zadarske Lučke  kapetanije koji su izdali privremenu zabranu plovidbe,  kao i inspektori Hrvatskog  registra brodova koji su brod  uputili na remont u brodogradilište u Šibeniku.
Povratak „Princa Zadra”  na svoju redovitu plovidbenu  liniju, očekuje se za dva dana,  do kada će na liniji Zadar-Silba-Olib-Premuda ploviti  zamjenski brod „Bišovo”.
– Protiv zapovjednika S.C.  (57) iz Zadra, inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Zadru podignut će  optužni prijedlog – stoji na  kraju priopćenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.