Antunu se smiješila izvanredna karijera, ali je zavolio Boga i pošao njegovim stazama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Sv. misu na trgu ispred crkve Sv. Ante na Smiljevcu predvodio je nadbiskupov tajnik mr. don Dario Tičić

Blagdan Sv. Ante Padovanskog svečano je  proslavljen misnim slavljem koje je na trgu ispred  njegove crkve u Zadru na  Smiljevcu predvodio nadbiskupov tajnik mr. don  Dario Tičić. Slavlju je uz  brojne svećenike sudjelovao i župnik o. Ryszard  Reikowski. - Svetac je čovjek od zemlje, on se rodio  na zemlji i živio svojim  životom. Bio je svjestan  svoje grešnosti i ograničenosti, ali je svojim životom i svojim "antenama"  kojima je bio usmjeren prema Bogu već ovdje na zemlji živio nebesku stvarnost. I tako je netko postao  svet jer je ovdje na zemlji  usvajao nebeske zakone,  davao Bogu prostora u svome životu, sebe mijenjao  makar bolno da bi postao  suradnik u Božjem djelu i  da bi se Bog proslavio po  njemu, kazao je don Dario.  U propovijedi je nadalje  predstavio život svetog Ante.

Mogao je postati VIP, ali je  zavolio Boga...

- Antun-Ferdinand, sin  imućnih roditelja, pozvan  je u život, u Lisabonu u  Portugalu, oko godine  1195. Kasnije je uzeo ime  Antun. Smiješila mu se izvanredna karijera, mogao je  sebe ostvariti bilo u politici,  bilo u društvenim djelatnostima, danas bismo rekli,  mogao je postati VIP, veoma važna osoba. Ali je  Ferdinand kao mlad još u  ranom djetinjstvu zavolio  Boga i pošao njegovim stazama. Najprije je postao  regularni kanonik svetog  Augustina i u ono doba  srednjeg vijeka bio je duboko usmjeren i prema zemlji i prema nebu. Doživljavao je dramu borbe u sebi u  traženju odgovora kako na  najbolji mogući način ostvariti u sebi Božji poziv.  Kažu njegovi životopisci da  je kao mladi klerik gledao  trijumfalnu procesiju trijumfalna procesija  mučeničkih ostataka petorice franjevaca. Tu započinje ono što zaokuplja  stoljećima vjernički puk u  čitavom katoličkom svijetu.

 Prije svega treba reći da  je Antun bio duboko povezan  s Bogom. Čovjek vjere, znanja, pobožnosti i  naobrazbe,  ali ne bez poteškoća, nemalih iskušenja  i patnji. Želio je poći u  Afriku, no providnost ga  vraća na Siciliju, ovdje započinje njegova talijanska  faza života, koja će ga trajno obilježiti, štoviše, zapisati u dlan Božje ruke kao  Padovanca. Priključivši se  Franji  i njegovoj družini,  jedna ga je slučajna propovijed  istaknula za čitav  život. Prošao je čitavu Italiju, Francusku, rodni Portugal, itd. Svugdje je surađujući s  Bogom, duboko  svjestan svoje slabosti, propovijedao, tješio, bodrio i  dizao nadu u narodu  Božjem. On je suradnik  Božji, od Njega pozvan za  partnera u  ostvarivanju otkrivanja dostojanstva čovjeka u Božjim očima. Čovjek nije nastao bez Božje  volje i promisla. I danas  traži suradnju s čovjekom  na tom planu. Najveća  poruka svakog kojega Bog  odabire jest ta da je živi  suradnik s Bogom u svim  segmentima života, poručio  je propovjednik.

Zazivamo ga u nevoljama  života

- Takav čovjek je trajno  povezan s Bogom i danas je   aktivan u planu povezivanja ljudi s Bogom. Još za  života  na zemlji bio je  čudotvorac, jer je Bog preko njega  govorio i djelovao  kao i danas. Zar nije danas  čudo kad  se čovjek okreće  Bogu, a ne sam sebi u  začaranom krugu!

Zato zazivamo Antuna u  našim nevoljama života i   križevima osobnih kalvarija, njega, sveca svega  svijeta. Ni godinu nakon smrti, 30. svibnja 1232. papa   Grgur IX., u katedrali u  Spoletu u Italiji, uvrštava  ga  u zbor svetih. Od tada  druguje u pobožnosti i  čašćenju  sa svim generacijama štovalaca, kroz sva  stoljeća, od  Spoleta, Padove do ovdje i sada u Zadru,  na Smiljevcu. Zar to nije  dokaz da Bog voli čovjeka.  Antun je dio toga Božanskog plana koji nam se nudi. Zašto ne prihvatiti ponudu, pozvao je don Dario  Tičić. U propovijedi je posebno istaknuo poruku svetog Ante očitovanu u odabiru Božje mudrosti, a ne  materijalnih i prolaznih  stvari.    

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno