Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bolnica za ortopediju postaje centar medicinskog turizma

13.06.2012. 22:00
Bolnica za ortopediju postaje centar medicinskog turizma


Da bi se povukla sredstva iz strukturnih fondova koji su nam sad na raspolaganju potrebno je pripremiti dokumentaciju koja će, možemo to tako kazati, biogradsku Specijalnu bolnicu za ortopediju pretvoriti u bolnicu zdravstvenog turizma, rekla je direktorica ZADRA-e Sanja Peričić


Biograd bi kroz nekoliko godina mogao postati centar zdravstvenog turizma, baš kako je i najavljeno na stručnom skupu hrvatskih specijalizanata pod nazivom “Hrvatska medicinska budućnost” održanom u Biogradu lani u svibnju.
Dok je u biogradskom Hotelu Adria aktualna četiri milijuna eura vrijedna rekonstrukcija koja će ga pretvoriti u prvi zdravstveni hotel u Dalmaciji, dogodili su se i važni pomaci na pretvaranju Specijalne bolnice za ortopediju u svojevrsni bolnički centar zdravstvenog turizma.
Odabrani projekti
Podsjetimo i da se na već spomenutom lanjskom stručnom skupu hrvatskih specijalizanata govorilo da je za značajniji iskorak na planu razvoja zdravstvenog turizma biogradskog područja, a posebno Specijalne bolnice za ortopediju, prije svega potrebno definirati status same bolnice.
Ako će to biti bolnica medicinskog turizma, onda se u Razvojni projekt moraju ugraditi i elementi koji će voditi u tom smjeru, te oformiti tim stručnih ljudi koji će takav projekt izraditi, rekao je tom prilikom dr. sc. Branko Vitale.
Da su želje izrečene na skupu hrvatskih specijalizanata na dobrom putu ka ostvarenju postalo je jasno kada se između četiri projekta s područja Zadarske županije, koja je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno odabralo za pružanje tehničke pomoći, našao i projekt razvoja zdravstvenog turizma u Biogradu.
– Između 800 projekata koji se nalaze u bazi razvojnih projekata Razvojne agencije Zadarske županije  Ministarstvo regionalnog razvoja je ocijenivši ih najpersktivnijima i najregionalnijima odabralo četiri. Svi ti projekti će dobiti tehničku pomoć kako bi bili spremni za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU. Osim projekta zdravstvenog turizma u Biogradu tu su i Centar za mehatroniku i robotiku, zatim projekt Sveto brdo te Asseria, navodi direktorica Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA-e) Sanja Peričić.
Pod tehničkom pomoći koja se nudi odabranim projektima podrazumijeva se formiranje timova konzultanata, a što bi se prema saznanjima Sanje Peričić trebalo dogoditi već do kraja ove godine, zatim izrada studija izvedivosti i isplativosti te razrada investicijskog ciklusa. Također će se utvrditi što svakom od projekata nedostaje od potrebne dokumentacije te će se otvoriti izvori financiranja izrade potrebne dokumentacije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU