Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čačića spašava samo oslobađajuća presuda

13.06.2012. 22:00
Čačića spašava samo oslobađajuća presuda


Nakon niza nekontroliranih javnih istupa upitno je koliku podršku Čačić ima, čak i ako presuda u Mađarskoj bude – uvjetna. Prema klimi koja vlada u SDP-u, a i nakon što je ljestvica visokih standarda na slučaju Holy maksimalno podignuta, pitanje je bi li Čačiću bilo dopušteno da s uvjetnom presudom ostane u Vladi


Baš kao što je rekao stranačkim kolegama na nedavnom summitu SDP-ovaca u Poreču, prije dva mjeseca, isto premijer Zoran Milanović i sada ponavlja svojim SDP-ovcima u vezi s radom i istupima prvog potpredsjednika Vlade i šefa HNS-a Radimira Čačića: koalicija nije upitna, ali HNS je vrlo specifičan partner.
“Što ste očekivali, zar vas nešto čudi u Čačićevom ponašanju, uostalom SDP i HNS nisu isto, HNS-ovci su jednostavno drugačiji od nas”, rekao je Milanović ranije u Poreču, a više-manje ponavlja i danas, kako nam potvrđuju njegovi stranački članovi Vlade. To je stav kojim šef SDP-a “tješi” svoje stranačke kolege koji su nezadovoljni Čačićevim istupima i stilom rada, od masovnog zapošljavanja HNS-ovih kadrova u tvrtkama i upravi, do javnih istupa koji su grubi i arogantni, ali i činjenice, o kojoj zadnjih dana mnogo pišu mediji, da Čačićev resor zapravo ni nakon šest mjeseci nije uspio s mrtve točke pokrenuti niti jedan ozbiljniji projekt – zbog čega Čačić i jest nervozan.
Ankica Mamić
Poznato je da je reakcijama na slučaj bivše ministrice Mirele Holy Čačić naljutio SDP-ove članove Vlade, a ono što mu se ovih dana osobito zamjera jest činjenica da je recenziju studije utjecaja na okoliš za HE Ombla koju je naručila Holy, jer je bila besplatna – ocijenio bezvrijednom i sumnjivom. Istovremeno, Čačić je, komentirajući aferu oko curenja Holyinog e-maila, uredno izjavio da je Ankica Mamić njegova “dugogodišnja prijateljica i nije mi PR agentica, nego za mene osobno radi PR”, dakle za njega radi također besplatno.
To znači da su Čačićevi istupi potpuno nekontrolirani, pa i zadnji istupi oko HE Ombla i TE Plomin 3. “Naš ured za odnose s javnošću uopće nema komunikaciju s Ankicom Mamić, koja pak savjetuje prvog potpredsjednika Vlade. Ona uopće nije institucionalizirana, mi pojma nemamo o njenim potezima”, kažu ogorčeno ljudi koji kreiraju medijske istupe Vlade.
Iako su i Čačićevi HNS-ovci na nedavnom summitu u Baški na Krku tijekom svibnja svog predsjednika ozbiljno ukorili, a čak je to javno učinila i Vesna Pusić, zbog njegovih neprimjerenih medijskih istupa, Čačić se uspio “primiriti” tek na nekoliko tjedana, a sad nastavlja po starom. “Čačić je elementarna nepogoda – ali više za HNS i naš rejting, nego za državu i Vladu. On i dalje dobro zna što radi, uspjeh ove Vlade i dalje puno ovisi o njemu”, kažu u HNS-u, uvjereni da njegov politički opstanak nije upitan.
Milanović čini stabilnost
Ipak, sve je više onih koji u SDP-u misle da Čačićevi istupi ruše i rejting cijele Vlade, i takvi premijeru Milanoviću poručuju da treba razmisliti šteti li Čačićev ostanak u Vladi svima zajedno. Takav stav SDP-ovaca da se, uostalom, iščitati i iz medijskih plasmana posljednjih dana – niz medija nabraja Čačićeve neuspjehe, što je sigurno rezultat određenih PR radionica. Njima je Čačić prije nekoliko dana poručio “da se prestanu igrati dječjeg vrtića”, a onda je preko noći i sam postao tema.
“Koalicija s HNS-om nije upitna, ali svatko je zamjenjiv. Normalno da svi želimo da prvi potpredsjednik ostane uspješno raditi u Vladi, jer da itko od nas priželjkuje da ode, radio bi u korist vlastite zajedničke štete. No, ako bi se dogodilo da bilo tko još iz Vlade mora otići, nakon Komadine i Holy, to ni po čemu ne bi ugrozilo stabilnost Vlade. Sve dok je Milanović premijer, Vlada je potpuno stabilna. A to ne bi ugrozilo ni koaliciju – HNS je naš partner, bio i ostaje”, kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a i Vlade.
Dobre želje
Naši izvori to govore pogotovo u svjetlu činjenice da bi presuda Radimiru Čačiću na sudu u Mađarskoj za prometnu nesreću otprije dvije godine mogla biti izrečena već za nekoliko dana, 21. lipnja, za kada je sazvano novo ročište. Prema klimi koja vlada u SDP-u trenutno, a i nakon što je ljestvica visokih standarda na slučaju Holy maksimalno podignuta, pitanje je bi li Čačiću bilo dopušteno da i s uvjetnom presudom ostane u Vladi.
“Mi smo sigurni da će presuda biti oslobađajuća, i želimo da sve dobro prođe. Nemojte nas pitati što će biti ako presuda bude osuđujuća, ali uvjetna, sve dok se to ne desi. Ali jasno da su kriteriji jako visoki i da u Vladi mogu biti samo potpuno čisti ljudi”, kaže naš sugovornik iz Vlade.
To bi značilo da, ukoliko se SDP želi “riješiti” Čačića i njegovog agresivnog stila, a iz činjenice da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić ovih dana u medijima predstavljen kao čovjek koji ima zadatak provesti najvažnije reforme, odnosno profiliran je naglo kao snažna SDP-ova alternativa liku i djelu Čačića, samo mora pričekati odluku mađarskog suda. Tada će se zapisati i politička sudbina HNS-ovog potpredsjednika Vlade.


Milanović se ne boji pogrešaka




Radimir Čačić u svojim istupima neprestano ističe da SDP treba imati na umu 15 HNS-ovih ruku u Saboru, koje daju stabilnost Vladi. Stoga, koalicija ni matematički nije upitna, jer treba objema stranama. Jedino što je promjenjivo i potrošno su – kadrovi, a premijer Milanović je i na zadnjoj SDP-ovoj konvenciji prije deset dana jasno rekao da se ne boji pokušaja i pogrešaka, sve dok Vlada slijedi zacrtane ciljeve i programe.