Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Napasti Talijane? To je kao da ja igram šah s Karpovom…

13.06.2012. 22:00
Napasti Talijane? To je kao da ja igram  šah s Karpovom…


…i kažem da ću napasti. Što onda? Uzimajući u obzir sve ono što su moji igrači prošli posljednjih godina, kako su sazrijevali, kako su igrali protiv Irske, kako su se ponašali na treninzima i za ručkom, duboko sam uvjeren da možemo pobijediti Talijane i plasirati se u četvrtfinale – kaže Bilić


Odgovori na  uobičajena pitanja hrvatskoga izbornika Slavena Bilića na druženju s  novinarima uoči večerašnje  utakmice s Talijanima ugodno su iznenađenje u usporedbi s onima u šatoru  preko puta hrvatskoga kampa “Sielanka nad Pilica”. Nije  do pitanja. Puno više je do Bilićeva raspoloženja, što se  značajno promijenilo poslije  uvjerljive pobjede nad Irskom.
– Jasno je da smo zadovoljni našom igrom protiv  Irske, ne samo rezultatom.  Naravno, kao i na svakoj  utakmici, bilo je i stvari s  kojima smo bili manje zadovoljni, ali ovaj put nije ih  bilo puno. Greške smo analizirali i pokušat ćemo ih ispraviti protiv Italije.
Hoće li drukčija filozofija  igre talijanske momčadi utjecati na raspored vaših  igrača u dvoboju s “azzurrima”?
Markacija Pirla
– Talijani imaju sjajan vezni red, nisu sjajni kao primjerice Španjolci, jer onako  kako igraju oni kada su u  najboljoj formi ne može nitko osim njih. Međutim, Talijani su raznovrsniji. U  momčadi redom imaju izvrsne igrače, koji nam mogu  stvoriti velike probleme.  Može i ne mora doći do  promjene sustava igre, ali  sustavi igre ionako odumiru  u klasičnom smislu. Danas je  puno važnije da se naših deset igrača zajedno pomiče na  terenu u plitkoj formaciji na  prostoru od tridesetak metara.
Hoće li Pirlo dobiti poseban tretman?
– Pirla uglavnom sve protivničke momčadi pokušavaju markirati, a onda ispadne  da je on stalno sam na terenu. To je zato što nikad ne  miruje, uvijek je u pokretu.  Teško ga je markirati.
Koliko će na rezultat u  utakmici s Italijom utjecati  ozračje u svlačionici?
– Zaista imam sreće što  vodim mladiće koje, osim golemog nacionalnog naboja,  krasi i sjajna međusobna povezanost. Prava su klapa,  odlično se slažu van terena i  ma gdje bili po Europi u  dnevnom su kontaktu. To je  sjajna stvar i jedan od preduvjeta našeg uspjeha.
Meč lopte
Spominjali ste da su pred  vama dvije meč-lopte.  Hoćete li odmah nastojati  iskoristiti prvu?
– Pretpostavljam da pritom  pitate hoćemo li napasti Talijane. Kao prvo, protiv Italije ne možeš igrati na remi.  Kada govorimo o meč-loptama, mi u svakom slučaju  ne razmišljamo o drugoj, ponašamo se kao da imamo  samo jednu. Eh, sad… Nalakše je reći da ćemo napasti  Talijane, ali to je isto kao da  ja igram šah s Karpovom i  kažem da ću napasti. I… Što  onda? Nastojat ćemo biti dominantni u igri, ali možda  nam to neće poći za rukom,  međutim možda neće ni Talijanima. Uzimajući u obzir  sve ono što su moji igrači  prošli posljednjih godina,  kako su sazrijevali, kako su  igrali protiv Irske, kako su se  ponašali na treninzima i za  ručkom, duboko sam uvjeren da možemo pobijediti Talijane i plasirati se u četvrtfinale. Protiv Irske sam  rekao da nam treba velika  partija ako želimo pobijediti,  a to smo i napravili. A ako  nam je za njih trebala velika,  onda nam za Italiju treba  najveća partija u povijesti  ove generacije. 


Luka je bolji od Pirla




Tko je bolji, Pirlo ili  Modrić?
– Oni nisu jedini igrači  Italije i Hrvatske, ali  oko njih dvojice se puno toga vrti. Oni diktiraju ritam igre obiju  momčadi, riječ je o vrhunskim igračima. Ja  mogu reći da Modrić u  najmanju ruku igra jednako dobro kao Pirlo, ali po mom  mišljenju Luka je bolji  igrač – jasan je izbornik “kockastih”.


Balotelli – luđak i(li) genijalac?


Je li Balotelli genijalac  ili luđak?
– Neki ga smatraju genijalcem, neki  luđakom. Kao što je  poznato, svijet je nedovršeni krug. Na jednom su kraju genijalci, linija se spušta pa  opet diže, a na drugom su kraju luđaci.  Nominalno, luđaci su  najbliži genijalcima i  to samo po sebi ništa  nije strašno. Imamo i  mi par igrača poput  Balotellija, ha, ha… On  je prvenstveno vrhunski igrač – našalio se  Bilić.


Sretna kapa? Samo je do kiše


O vašoj sretnoj kapi strani mediji rade priče?
– Ma, kakva sretna kapa. Nema to veze s praznovjerjem.  Jednostavno ne volim da mi kisne čelo kad pada kiša,  to je sve. Hoću li je nositi protiv Italije? Ovisi o vremenskoj prognozi, a kažu da će biti kiše, ha, ha… –  poručio je Bilić.


Mamić i Šuker na treningu


Jučerašnji trening pred utakmicu na travnjaku gradskoga stadiona u Poznanju pratilo je dvadesetak hrvatskih navijača, među kojima i Zdravko Mamić i Davor  Šuker, kao predstavnici delegacije Hrvatskoga nogometnoga saveza. Na terenu se nije događalo ništa  neuobičajeno dok se poslije jednoga klizećega starta Vedran  Ćorluka nije uhvatio za gležanj. Uzbune nema, Čarli će  biti spreman za utakmicu.