Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema jednostavnog odgovora na pitanje: Što je Dalmacija?

13.06.2012. 22:00
Nema jednostavnog odgovora na pitanje: Što je Dalmacija?


Znanstvenici različitih disciplina govorit će o prostoru Južne Hrvatske, odnosno o Dalmaciji, kako je on najčešće percipiran u suvremenim socijalnim relacijama


Danas je na Sveučilištu u Zadru svečano otvoren znanstveni skup “Dalmacija u prostoru i vremenu. Što Dalmacija jest, a što nije?” Organizator skupa je Sveučilište u Zadru, a povod njegovoj organizaciji bila je deseta obljetnica njegovog obnavljanja.
Dalmatinski identitet
Na skupu će sedamdesetak znanstvenika različitih disciplina pokušati raščlaniti složene procese oblikovanja dalmatinskog prostora i dalmatinske identifikacije na koje su utjecali različiti povijesno-geografski procesi, ali i suvremeni funkcionalni prostorni odnosi u kombinaciji s prirodno-geografskim posebnostima prostora.
– Ime Dalmacija imalo je različita značenja u, primjerice, rimsko, bizantsko ili vrijeme sraza triju velikih sila – Venecije, Habsburške monarhije i Otomanskog imperija na ovom prostoru. Uz dalmatinski atribut danas se vežu mnoga i različita značenja. Ovaj je prostor veći dio svoje prošlosti bio vezan uz longitudinalni pravac sjever-jug, dok su danas za njega značajnije transverzalne, poprečne veze, koje obalu spajaju s unutrašnjošću, kazao je pozdravivši uzvanike i sudionike skupa prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor zadarskog sveučilišta.
Ključna podjela Rimskog carstva
Dr. sc. Lena Mirošević, predsjednica organizacijskog odbora skupa u svom se pozdravnom govoru osvrnula na prošlost Zadra kao sveučilišnog centra i značaj obnavljanja zadarskog kao najstarijeg sveučilišta na hrvatskom tlu.
– Namjera je ovog skupa da znanstvenici različitih disciplina progovore o prostoru Južne Hrvatske, odnosno o Dalmaciji, kako je on najčešće percipiran u suvremenim socijalnim relacijama. Iako ime Dalmacija živi u svakodnevnoj upotrebi, precizan odgovor na pitanje što je to Dalmacija nužno postaje višeslojan.
Organizaciju skupa je pozdravio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić naglasivši kako je podjela Carstva rimskog cara Teodizija prilikom koje je Dalmacija uključena u zapadnu polovicu carstava uvelike odredila budućnost ovog prostora.
Politika treba slušati znanost
U ime zadarskog župana skup je pozdravio dožupan Đani Bunja koji je čestitao organizatorima, kako je slikovito kazao, na “još jednom cvijetu kojeg nam je donio rast našeg sveučilišta”.
Najzad, skup je prigodnim govorom, kazavši kako će se o problematici koja se vezuje uz pojam Dalmacija progovoriti kritički i znanstveno, te kako skup nije organiziran radi politike koja bi češće trebala voditi računa o onome što govori znanost, otvorio prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor zadarskog sveučilišta.
U radu skupa sudjeluje sedamdesetak znanstvenika, od kojih najveći dio dolazi upravo s područja Južne Hrvatske, a skup će trajati tijekom čitavog petka, dok je za subotu predviđen terenski obilazak Parka prirode Telašćica.