Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otočani bez vode od sredine srpnja?

13.06.2012. 22:00
Otočani bez vode  od sredine srpnja?


U Ministarstvu regionalnog razvoja jučer je potpisan ugovor s Gradom Zadrom i Vodovodom Zadar o financiranju dopreme vode vodonoscem na naše otoke za  2012. godinu. Dogradonačelnik Darko Kasap iako  zadovoljan potpisanim ugovorom nezadovoljan je iznosom osiguranog novca od  strane ministarstva. Kaže  kako je s odobrenim sredstvima osigurana doprema  vode samo do polovice  srpnja, odnosno do sredine  ljeta, no istaknuo je kako su  iz ministarstva dobili  obećanje da će se dodatan  novac pokušati namaknuti  rebalansom državnoga proračuna.
Dio novca za dopremu vode za otoke, kako je istaknuo  Kasap, već je potrošen upravo tijekom proljeća jer su se  morali napuniti kućni  spremnici, gusterne koje su  se ispraznile zbog nedovoljnih količina kiše.
– I dalje ćemo inzistirati na  osiguranju dodatnog novca  za dopremu vode na otoke.  Ako se u rebalansu ne osiguraju dodatna sredstva voda se sigurno neće voziti na  otoke jer nema tko to platiti,  a i postavlja se pitanje hoće  li koncesionar koji obavlja  prijevoz vode htjeti voziti  vodu s obzirom da mu nije  podmiren dug još od prošle  godine. Zašto nije podmiren  i kako je on to vozio to je već  pitanje za Vodovod. Pretpostavljam da je vozio vodu  iščekujući da će Vlada to  prije ili kasnije podmiriti,  kazao je Kasap.
S obzirom na nedostatak  novaca otočani su s pravom  zabrinuti jer još ne znaju što  ih očekuje u drugoj polovini  ljeta. Isporuka prve količine  vode za otoke trebala bi krenuti već ovog vikenda. No,  prema raspoloživim informacijama, s obzirom na sadašnje stanje, naše otočane  ovoga ljeta očekuju mjere  drastične štednje vode ukoliko se problem nedostatka  novca ne uspije riješiti rebalansom proračuna.
– Moram priznati da smo  svi iz ministarstva otišli razočarani, naime konačno  smo dobili ugovor koji se  čekao do 10. lipnja što je  sramotno jer se taj ugovor  treba dobiti početkom godine, no uspjeli smo izvući  makar ta 2,2 milijuna kuna  čime ćemo moći distribuirati  vodu do sredine srpnja, a  nakon toga ćemo morati  čekati rebalans jer drugog  novca jednostavno nema,  zaključio je Kasap.


Kasap razočaran stavom Vlade i ministarstva


Razočaran sam sa stavom Vlade i ministarstva naspram naših otoka i otočana. Zakonska je obveza  ministarstva da osigura novce za subvencioniranje  prijevoza vode na otoke. Nažalost, ove godine je  Vlada osigurala nedovoljno sredstava u državnom  proračunu, a dio obveza je ostao nepodmiren još i za  prethodnu godinu. Za prošlu godinu je ostalo nepodmireno 1,3 milijuna kuna, dok je za ovu godinu  osigurano 2,2 milijuna kuna. Ministarstvo bi rebalansom također trebalo osigurati i novac za nadoknadu tog njihova lanjskoga duga koji je nastao jer  smo zbog suše bili prisiljeni otocima dopremiti više  vode. Od ta 2,2 milijuna kuna već je veliki dio potrošen, tako da je novaca ostalo, prema nekim našim  procjenama, za lipanj i još možda dva tjedna u  srpnju, dakle do sredine ljeta, naglasio je Kasap.