Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šezdesete – godine koje su promijenile svijet

13.06.2012. 22:00
Šezdesete – godine koje su promijenile svijet


Arhiv sve više postaje mjesto gdje se ne samo čuva i promišlja arhivska građa, već i izlaže u sve većoj mjeri javnosti


U Izložbenoj  dvorani Državnog arhiva u Zadru  u okviru obilježavanja Međunarodnog dana arhiva  otvorena je izložba dokumentarnih fotografija  “Šezdesete – godine koje su promijenile svijet”. Izložene su fotografije iz šezdesetih godina  prošlog stoljeća, podijeljene na  sljedeće skupine: događaji u svijetu, svjetski državnici i ličnosti u  susretima s Josipom Brozom, Hrvatska šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, film, glazba i estrada, svijet mode, izbori ljepote,  istraživanje svemira, sportska zbivanja, svakodnevni život i Zadar u  šezdesetim godinama. Izložbu je  otvorio ravnatelj Arhiva Ante  Gverić koji je naglasio kako je  spomenuta izložba dio otvaranja  Arhiva prema javnosti.
– Arhiv sve više postaje mjesto  gdje se ne samo čuva i promišlja  arhivska građa, već i izlaže u sve  većoj mjeri javnosti, a ova je  izložba dio tog procesa, istaknuo  je Gverić. Na otvaranju izložbe  govorila je i arhivistica Dubravka  Kolić koja je uz kolegu arhivista  Denisa Martinovića autorica  izložbe. Ona je prisutne upoznala  s izložbom naglasivši njenu dokumentarnu, a ne umjetničku vrijednost te izdvojila suradnike koji  su pomogli u realizaciji projekta,  Nevenu Štokić i Vladu Alavanju,  kustose Narodnog muzeja u Zadru te kolege iz Arhiva Tamaru  Šušak, Suzanu Martinović, Roberta Leljaka i Tomislava Vrsaljka.  S nekoliko riječi o izložbi okupljenima se obratio i dr. sc. Ante  Batović.
On se u svom pozdravnom govoru osvrnuo prije svega na fenomen šezdesetih godina, na razloge zašto se upravo te godine  smatraju društvenim fenomenom  protekloga stoljeća. Izložba će trajati dva tjedna, a javnosti će najvjerojatnije biti najzanimljivije fotografije Zadra u šezdesetima, prikupljene najvećim dijelom iz zbirke Ante Brkana i Vicka Zaninovića iz fundusa Narodnog muzeja u Zadru.