Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SUPERMARIO PRODUŽIO SAN

13.06.2012. 22:00
SUPERMARIO PRODUŽIO SAN


Mandžukić maestralnim potezom svladao Buffona i ostavio kockaste u igri za četvrtfinale europske smotre


Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je sinoć u Poznanju s Italijom (1:1) u drugoj utakmici na Europskom prvenstvu, tijekom koje je pokazala dva različita lica, ali na kraju uspjela sačuvati tradiciju zahvaljujući Mariju Mandžukiću, koji je u 72. minuti iskoristio rijetku privilegiju da jedan talijanski branič (Chiellini) olako ispadne iz igre i na malom prostoru reagirao u skladu s renomeom najboljega strijelca nogometne smotre u Poljskoj i Ukrajini. Mandžukićevim pogotkom okrunjen je značajan preobražaj “kockastih” u nastavku utakmice, poslije koje, uzimajući u obzir stanje duha i tijela hrvatskih nogometaša u prvome dijelu, paradoksalno može zvučati činjenica da osvojenim bodom moraju biti zadovoljniji Talijani.
Bilić i Prandelli nisu iznenadili odabirom i rasporedom igrača na terenu, ali jesu načinom igre. Hrvatsku igru odredila je uloga prvoga napadača (Mandžukić), koji je utakmicu počeo “flasterom” na Pirlu, čime se Slaven Bilić načelno priklonio destrukciji na uštrb nadigravanja i značajno odmaknuo od svojih trenerskih principa. Bez obzira što priprema svake Prandellijeve utakmice počiva na iznimnoj igračkoj klasi Andree Pirla, izrazita dominacija Talijana u prvome je poluvremenu u prvom redu počivala na zakonima fizike. Na taktičkom planu Prandelli je prednost stekao zahvaljujući energetskim potencijalima visoko postavljenih bočnih igrača (Maggio, Giaccherini), koji su Srnu i Strinića raširili onoliko koliko je bilo potrebno da na nešto većem prostoru Balotelli i Cassano steknu komociju u igri “jedan na jedan” protiv trkački nedoraslih hrvatskih stopera (Ćorluka, Schildenfeld). Onoga trenutka kad je u povoljnim okolnostima iznimna kvaliteta dvojice talijanskih napadača počela (pre)često dolaziti do izražaja, u prvom dijelu čekao se isključivo pogodak u Pletikosinoj mreži. Uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska u tom razdoblju nije mogla doći ni do lopte ni do daha, ispada da rezultat na poluvremenu nije otkrivao neravnopravan odnos snaga na travnjaku. Talijani su do odmora promašili pet izglednih prilika (Balotelli 16′, Cassano 33′, 43′, Marchisio 37′, 37′), od kojih obje Marchisijeve spadaju u red stopostotnih.
Budući da je Prandelli prerano počeo čuvati rezultat, a Bilić u drugome poluvremenu svjesno preuzeo rizik promjenama sustava igre (4-2-3-1), garda momčadi i uloga ključnih igrača (Mandžukić, Modrić), u Poznanju se počela igrati sasvim drukčija utakmica na isteku koje su hrvatski navijači spontano zavapili “Hoćemo pobjedu”. Šteta što u dvjema obećavajućim kontrama Jelavić (82′) i Strinić (90′) nisu ispunili njihova očekivanja, a do srži potrošeni Mandžukić kraj utakmice dočekao na nosilima.


 BILIĆ: REZULTAT JE REALAN




Čestitao bih mojim igračima jer su večeras pokazali karakter, kvalitetu, volju i snagu u drugom poluvremenu – kazao je nakon remija protiv Italije (1:1) u Poznanju hrvatski izbornik Slaven Bilić.
– Talijani su vrhunska ekipa i bilo je jako teško, Balotteli i Cassano su stvarali probleme i Španjolcima, pa tako i nama u prvom dijelu, u kojem su i talijanski veznjaci funkcionirali iznimno dobro. U drugom poluvremenu umjesto sustava 4-4-2 prešli na 4-2-3-1, Modrića sam gurnuo na Pirla, a Rakitića više u sredinu i to je bio pun pogodak. Odlično je reagirao i Pranjić, jer smo njegovim ulaskom postali puno opasniji. Zasluženo smo izjednačili, mogli smo i pobijediti da smo bili kocentriraniji, ali su mogli i Talijani, pa je rezultat realan. Mi smo htjeli pobijediti, ali su Talijani ipak bili favoriti – kazao je Bilić, kojega za četiri dana čeka odlučna utakmica sa Španjolcima.
– Ako smo protiv Talijana igrali ravnopravno, onda to možemo i protiv svjetskih i europskih prvaka Španjolaca. Talijani su nam pokazali kako se igra protiv Španjolaca, s tim da su Talijani ipak raznovrsnija ekipa. Ne odustajemo od četvrtfinala – kazao je Bilić.
– Nismo igrali protiv San Marina, već protiv vrhunske reprezentacije. Držim da su danas svi igrači u obrani dali svoj maksimum i to je meni dalo snage. Žao mi je pogotka iz slobodnog udarca, Pirlo je precizno pogodio, ali je lopta pritom pogodila Rakitića i promijenila smjer. U drugom poluvremenu smo bili puno bolji.
– Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, loše smo stajali, a Talijani su igrali odlično. U drugom dijelu smo napravili taktičke promjene i zasluženo izjednačili. Malo je nedostajalo za pobjedu, ali najbitnije je da nismo izgubili. Nada u četvrtfinale još itekako postoji, iako u zadnjem kolu igramo protiv Španjolske – kazao je Vedran Ćorluka. (h)