Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sv. Donat težak kao pola Eiffelovog tornja

13.06.2012. 22:00
Sv. Donat težak kao pola Eiffelovog tornja


U Gradskoj knjižnici Zadar, učenici sudionici matematičkih radionica prezentirali su projekt “Koliko je težak Sv. Donat?”, s kojim su sudjelovali na Festivalu matematike u Puli. Prema riječima učenica uključenih u matematičku radionicu saznali smo da je Sv. Donat težak 5,5 tisuća tona što je zapravo težina polovine Eiffelovog tornja.
– Projekt je tiskan i razrađen na preko deset stranica što dovoljno govori o njegovoj ozbiljnosti. Naši matematičari su iz OŠ Bartula Kašića, OŠ Stanovi, OŠ Zadarski otoci, Privatne OŠ te iz OŠ Šimuna Kožičića Benje. U radionicama su sudjelovala djeca od drugog do osmog razreda podijeljena u tri skupine. Kao i svake godine u posljednje tri jedna skupina učenika koja sudjeluje na našim radionicama sprema se za Festival matematike u Puli. Ove godine je bio zadatak da sva djeca na neki način prezentiraju svoj grad iz kojeg dolaze, ali s matematičkog aspekta. Odlučili smo se na Sv. Donat na način da smo ga izmjerili i izračunali koliko je na kraju težak, kazala je Maja Cindrić, predsjednica Matematičkog društva Zadar.
Projekt su izradili učenici sudionici Matematičkih radionica Petra Gregov, Loreta Paleka, Andrija Gregov, Josip Klanac i Karlo Basioli.
Prezentatorica Petra Gregov istaknula je kako su se u svom radu opredijelili upravo za Sv. Donat jer je jedan od simbola grada, izrađen na ruševinama rimskog Foruma te iz razloga jer s obzirom na svoju veličinu zapravo nema temelja jer stoji na različitim razlomljenim komadima rimskih stupova te su se s pravom pitali kako s obzirom na to odolijeva vremenu, odnosno kolika je njegova masa.
– Mjerili smo ga tako da smo tražili središta rotondi na način da smo tražili sjecište simetrala tetiva, odnosno središte kružnice. Konopom smo razvukli tetive, metrom odredili polovište tetive i u polovištu pomoću konopa složili Pitagorin trokut čija je jedna kateta bila na tetivi, a druga je pokazivala smjer simetrale, i tako tri puta dok se nisu presjekle u istoj točki. Odredili smo polumjer unutarnje i vanjske rotonde. Zbog grube gradnje izmjerili smo više polumjera na različitim dijelovima crkve, pa smo za polumjer uzeli prosječnu vrijednost izmjerenih podataka. Odredili smo i polumjer velike apside, ali i malih apsida i to jednakim postupkom kao i kod rotondi, pomoću simetrala tetiva. Izmjerili smo i debljinu zidova kod svih otvora, prozora, vrata i prolaza, a uzeli smo srednju vrijednost izmjerenog. Osim toga izmjerili smo i visinu vanjske rotonde sa čije vanjske strane se nalazi stepenište. Visinu smo odredili zbrajajući visine stepenica i od zadnje stepenice metrom smo izmjerili visinu do vrha rotonde. Da bismo došli do konačnog zaključka morali smo još izmjeriti visinu male unutrašnje rotonde i visine apsida što smo učinili laserskim metrom te mjerenjem otvora u donjem i gornjem dijelu male rotonde, kazala je u svojoj prezentaciji Petra Gregov dodajući kako su svim navedenim mjerama kroz matematičke jednadžbe došli do konačne mase Sv. Donata što za osnovce zasigurno nije bio nimalo lagan posao.