Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zmajlović obećao brzu i stručnu odluku o Ombli

13.06.2012. 22:00
Zmajlović obećao brzu i stručnu odluku o Ombli


U interesu države je da se pokrenu investicije i osigura gospodarski rast. No, potrebno je zadržati i visoke standarde zaštite okoliša, rekao je ministar Mihael Zmajlović


Sabor je jučer  imenovao dosadašnjeg zastupnika SDP-a i gradonačelnika Jastrebarskog Mihaela  Zmajlovića novim ministrom zaštite okoliša i prirode. Za njega su ruku digla  83 zastupnika vladajuće Kukuriku koalicije, šest je  HDSSB-ovaca bilo protiv, a  sudržano je bilo 26 zastupnika HDZ-a i Hrvatskih laburista. Premijer Zoran Milanović pozvao je sve zastupnike da daju povjerenje  Zmajloviću koji “preuzima  resor u kojemu postoji puno  velikih materijalnih interesa  koje treba svoditi u zakonske i europske okvire”.
– Cilj Vlade je da se proizvodi, radi i gradi kako bi  zemlja bila energetski neovisna, ali tako da svoju  državu i njezin okoliš  sačuvamo i unaprijedimo.  Od Zmajlovića očekujem  borbu za projekte i proaktivan snažan stav, ali i da  čuva prirodu po najvišim  standardima. Od njega u  najkraćem razumnom roku  očekujem odgovore o projektu Ombla, rekao je Milanović. Govoreći o Plominu  3, rekao je da je to kompliciran projekt te da će Vlada “kada jednom izreže i  izmjeri, odrezati i donijeti  odluku”.
Žestoki Burić
Najžešći u raspravi bio je  Dinko Burić (HDSSB), koji  je optužio vladajuću koaliciju za nepotizam te istaknuo da se umjesto mjerama za izlazak iz krize,  Vlada “dokazala tek zapošljavanjem stranačkih podobnika”. Milanović ga je  upitao koliko je vladajuća  koalicija zaposlila stranačkih kadrova. Burić mu je  najavio pitanje u pismenom  obliku te objavljivanje te liste.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da je “zabrinjavajuće  da je vlast tako stidljivo reagirala na činjenicu da je Mirela Holy dok je još bila  ministrica primala prijetnje”.
– Na ovom su se slučaju  potvrdila i moja upozorenja  o moći sivih eminencija. Volonterske sive eminencije  PR-a kadroviraju, njihovu  moć ste sada osjetili. Ako ih  ne zaustavite, svaka tri mjeseca birat će se novi član  Vlade jer oni na ovome stati  neće, rekao je Lesar. Premijer Milanović rekao je da  se o nekim stvarima javno  ne govori te dodao da ne  isključuje mogućnost da i  novi ministar dobije zaštitu.
Davorin Mlakar (HDZ)  rekao je da Mirela Holy nije  žrtva principa, već toga se  Čačić i još neki u Vladi nisu  uspjeli dogovoriti.- Ona nije  odgovarala investicijskom  tsunamiju, onome što je prvi  potpredsjednik Vlade Čačić  najavljivao za izlazak iz krize, vjerojatno nauštrb zaštite prirode, rekao je Mlakar.
Visoki standardi
Novi ministar Zmajlović  rekao je da će u vrlo kratkom  roku osigurati sve što je  potrebno da bi Vlada mogla  donijeti odluku o hidroelektrani Ombla.
– Zadaća će mi biti da u  vrlo kratkom roku osiguram  sve potrebne podloge kako  bi Vlada donijela odluku o  prihvatljivosti investicije za  okoliš, rekao je Zmajlović.  Govoreći o roku kojeg mu je  dao premijer Zoran Milanović za pribavljanje  mišljenja stručnjaka oko  Studije utjecaja na okoliš,  Zmajlović je rekao da će to  biti vrlo brzo, “s obzirom da  je u interesu države da se  pokrenu investicije i osigura  gospodarski rast”.
– No, sve to ne može ići po  svaku cijenu. Potrebno je  zadržati visoke standarde  zaštite okoliša. U odlučivanju treba izbalansirati ova  dva prioriteta. U vrlo kratkom roku osigurat će se sve  potrebno kako bi se oslobodio prostor za nastavak  investicija, rekao je Zmajlović. Nije želio govoriti o  izjavama Radimira Čačića,  rekavši tek da je cilj Vlade  “iskoristiti energiju koju  Čačić ulaže u pokretanje gospodarstva”.


Spreman i na zaštitu




Govoreći o prijetnjama kakve je dobijala njegova  prethodnica, Zmajlović je rekao da se ne bi prihvatio  ovog posla da se boji.
– U područje gospodarenja otpadom treba uvesti  reda. Tu nema kompromisa. U tom smislu spreman  sam imati zaštitu kao štićena osoba. Ako bude takva  procjena, to će biti moja obveza i to ću morati poštivati. O tome ja ne odlučujem, rekao je Zmajlović.