Sarajevski atentat u Državnom arhivu Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

U povodu Međunarodnog dana arhiva u petak je u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru otvorena izložba "Sarajevski atentat".

Historijski arhiv Sarajevo je jedna od rijetkih institucija koja posjeduje neke od materijala koji se odnose na sarajevski atentat. U povodu sto godina od tih događaja odlučio je prirediti izložbu "Sarajevski atentat". Temelj izložbe je Zbirka fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo.

- Fotografija, kao jedan od najmoćnijih vizualnih dokumenata, i nakon sto godina faktografski hladno, najuvjerljivije prikazuje događaje. Izložba je koncipirana na način da fotografijom prati službeni program boravka nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove žene Sofije von Hohenberg, od dolaska u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, smještaj u hotelu "Bosna" u toplicama Ilidža pokraj Sarajeva, obilazak samog Sarajeva, nazočnost nadvojvode Franje Ferdinanda vojnim vježbama u okolici Sarajeva, prvi neuspjeli atentat i sam atentat. Nakon toga, fotografijom su predstavljene posljedice atentata u samom gradu, uhićenje atentatora, ispraćaj posmrtnih ostataka nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove žene Sofije von Hohenberg iz Sarajeva, optužnicu i suđenje atentatorima, podizanje spomenika Sofiji von Hohenberg i Franji Ferdinandu 1917. godine, kao i prijenos posmrtnih ostataka i pokop atentatora na groblju "Sveti Marko" u Sarajevu 1920. godine, istaknuo je Sejdalija Gušić, ravnatelj Historijskog arhiva Sarajevo koji je izložbu organizirao u suradnji s Državnim arhivom u Zadru. Sastavni dio izložbe je i projekcija dokumentarnog filma iz fundusa Kinoteke Bosne i Hercegovine. To je nijemi dokumentarni film "Sonderausgabe Sarajevo 1914." koji je sniman od 28. lipnja do 2. srpnja 1914. godine, a sastoji se od dva kratka zapisa. Ispod svake fotografije ili dokumenta naznačena je signatura Zbirke fotografija. Izložba je tijekom 2014. godine bila postavljena u Sarajevu, Kromerižu, Pragu i Trstu.

Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno