Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šime Fantela i Branimir Vujević djecu učili kako jedriti i veslati

13.06.2017. 22:00
Šime Fantela i Branimir Vujević djecu učili kako jedriti i veslati


Kako jedriti? Što je to skif? Što znači klasa optimist? Je li teško jedriti?, samo su neka od pitanja na koja su učenici osnovne škole Petra Zoranića u Maslenici jučer dobili odgovore iz prve ruke. Naime, oni su ugostili olimpijskog pobjednika jedriličara Šimu Fantelu te Branimira Vujevića, bivšeg veslača, člana brončanog osmerca s OI u Sydneyu, koji su ih posjetili u povodu najave Europskog tjedna sporta, koji bi se trebao održati u rujnu.
Djeca su nakon kratkog upoznavanja s olimpijcima krenula do obližnje plaže, gdje su imala priliku isprobati jedriti u malim jedrilicama klase optimist, kao i okušati se veslati u samcu. Također, razgovarala su sa sportašima o tome što je sve potrebno da bi se postalo uspješnim sportašem.
 – Mislim da je ovo hvalevrijedna akcija i dobra prilika da djeci pokažem svoj sport i način života koji vodimo kao sportaši. Djeci ću pokazati ljepote jedrenja i pokušat ću ih uvesti u sport općenito i u to kako sportaši žive, rekao je Šime Fantela, naš proslavljeni olimpijac. Dodao je kako su s njim došla i djeca iz jedriličarskog kluba Uskok, koja će učenicima pokazati kako se jedri te ih upoznati sa čarima tog sporta.
Branimir Vujević, trener u veslačkom klubu Jadran također je djeci pokazao sport u kojem je uspio doći do olimpijskog postolja kao član osmerca.
 – Iz Zadra smo dovezli jedan brod samac ili, kako ih mi zovemo, skif, tako da će djeca koju to interesira moći sjesti u njega i isprobati veslati. Također i mi ćemo im pokazati kako pravilno veslati. Mislim da je ovo prava stvar i dobar način kako privući što više djece sportu, rekao je Vujević. Pojasnio je je kako se s veslanjem djeca mogu početi baviti od 10 godine, a Fantela je dodao kako s jedrenjem mogu početi već odlaskom u školu.
Oba olimpijca su istaknuli kako bi voljeli da je interes za ove sportove veći jer, unatoč tome što su obojica osvojili odličja, unatoč dugoj povijesti i tradiciji klubova te brojnim uspjesima, ovi sportovi su još uvijek “mali” sportovi. Ipak olimpijski uspjesi potaknuli su novu generaciju djece da se upiše i okuša u ovim sportovima.
 – Ovaj posjet olimpijaca je organiziran kao najava Europskog tjedna sporta koji će se održati treći put za redom od 23. do 30. rujna. Inicijativa je ovo Europske komisije sa ciljem popularizacije sporta na području cijele Europske unije. Želja je potaknuti građane da se što više pokrenu i počnu se baviti fizičkom aktivnošću. Trenutačno provodimo aktivnosti po osnovnim i srednjim školama gdje dovodimo sportaše koji upoznaju djecu sa sportom, rekla je Marija Crnković, voditeljica službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport.