Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Andy Warhol stigao u Zadar, izložba se za posjetitelje otvara sutra

14.06.2018. 12:33
FOTOGALERIJA: Andy Warhol stigao u Zadar, izložba se za posjetitelje otvara sutra


Sutra se u Kneževoj palači otvara izložba Enter my life Andy Warhol, kojoj Narodni muzej Zadra predstavlja ovog svjetski popularnog umjetnika. Danas je bila priređena izložba za novinare i uzvanike te smo imali priliku prije svih vidjeti postav koji će biti otvoren do 15. rujna.
Izložba je realizirana kroz partnerstvo zadarskog Narodnog muzeja, Rebel Kolektiva i Andy Warhol Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj, rodnog grada Andyjeve obitelji. Dolazak Warholove izložbe u Zadar podržali su i Zadarska županija, Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH.
Izloženo je 50-ak djela slavnog Andyja Warhola u kolekciji sitotisaka, litografija, crteža, memorabilija i filmskih uradaka umjetnika koji nepobitno obilježava umjetnost druge polovine 20. st. nastalih kao rezultat kreativnog djelovanja Andyja. Posjetitelji će tako moći pogledati dijelove serija Flowers, Marilyn, In the Bottom of My Garden, Electric Chair, Self-portraits, Campbell Soup ili autorske filmske uratke koji su samo neki od devedesetak radova izloženih na izložbi. Međutim, nisu izložena isključivo djela ovog svjetski poznatog pop-art umjetnika čije je djelovanje utjecalo na cijelu kulturnu scenu prošloga stoljeća, već i predmeti iz njegova svakodnevnog života. Posjetitelji će tako dobiti uvid u Andyjev rani život i odrastanje u siromašnoj obitelji uz pobožnu majku. Također, izložene su fotografije Billya Namea, koji je živio u Factoryju te je fotografirao Andyja i živote ostalih u tom poznatom okupljalištu New Yorkške underground scene.
– Andy je dio života proveo živeći sa svojom majkom koja se po cijele dane molila i živjela s mačkama, a s ostalo vrijeme je provodio u Factoryju s kojekakvim osobama tadašnje underground scene, rekla je u izlaganju kustosica izložbe Nataša Bošnjaković naglasivši kako je motiv, cilj i vizija suradnje Narodnog muzeja u Zadru, Rebel kolektiva i pridruženog Andy Warhol Museum of Modern Art – kompleksan kulturni proizvod koji će svojom strukturiranošću uključiti predstavnike svih društvenih skupina te kroz kreativnost, umjetničko uživanje i zabavu, učiniti muzej općim mjestom društvenog kontakta.