Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ-ovi pročelnici moraju dati 5 posto plaće za stranku

14.06.2018. 09:04
HDZ-ovi pročelnici moraju dati 5 posto plaće za stranku


Kada je svojevremeno jedan HDZ-ov pročelnik radosno zasjeo u svoju šefovsku fotelju, oduševljenje je brzo splasnulo kada je shvatio da svakoga mjeseca od svoje plaće mora odvajati – 600 kuna.
Oni koji su ovaj stranački "namet" plaćali već godinama objasnili su mu kako je riječ o dužnosničkoj članarini, ali da ona nije obvezna. Svjedok ove priče kaže kako je pročelnik sav sretan htio odbiti ovaj prijedlog za "donaciju" stranci, ali mu je sugerirano kako mu to i nije pametno jer je stranka ta koja ga je i dovela na tu funkciju te da ovu dažbinu ionako svi pročelnici plaćaju.
Kako HDZ-ovi šefovi upravnih odjela imaju plaće oko 11.000 kuna, mjesečno su u stranačku blagajnu izdvajali 600 kuna tzv. dužnosničke članarine. Pročelnik s početka priče shvatio je da će na taj način stranci godišnje morati dati preko 7.000 kuna, a u deset godina 70.000 (!) te je još jednom pokušao iznaći način kako izbjeći ovakvo iskazivanje lojalnosti. No, kada je shvatio da "dobrovoljnu" članarinu plaćaju svi pročelnici te da bi bio crna ovca koju bi onda poprijeko gledali svi oni koji članarinu plaćaju, a prije svega šefovi, shvatio je da mu ne preostaje ništa drugo nego odreći se svojih pet posto plaće.


Trajni nalog u banci
Poput ostalih HDZ-ovih pročelnika, i on je tako otišao na banku i potpisao ugovor o trajnom nalogu kojim mu se svakoga mjeseca s plaće skida oko 600 kuna (jer pročelničke plaće variraju ovisno o broju djece i ostalim povlasticama, a u prosjeku iznose oko 11.000 kuna). Tako je HDZ-u koji ga je doveo na ovu funkciju, po njegovoj računici, već platio lijepu svotu novca i nastavit će je s tom praksom jer, kako nam kaže, nema mu druge.
Naime, niti jedan od zadarskih pročelnika s kojima smo razgovarali nije nam i službeno htio ponoviti ono što su nam kazali o ovim "dažbinama", kako je neki od njih zovu. Kada se pak zbroje svi HDZ-ovi šefovi u upravnim odjelima i gradskim tvrtkama, dolazi se do svote od nekoliko stotina tisuća kuna koja se godišnje od "dobrovoljnih" članarina slijeva u nacionalnu stranačku blagajnu.
Kako nam je više pročelnika potvrdilo da izdvajaju pet posto od plaće za stranku, šefa zadarskog HDZ-a Josu Nekića pitali smo je li riječ o nečemu što propisuje statut stranke ili ipak o dobrovoljnom financiranju stranke. Iako smo mu prenijeli da dio njegovih dužnosnika negoduje zbog ove "dažbine", Nekić kaže:


Na dobrovoljnoj bazi
– To ništa nije propisano, riječ je o stavu naše stranke po kojemu dužnosnici plaćaju dužnosničku članarinu u visini od pet posto svoje plaće. U našoj stranci postoje takozvane obična i dužnosnička članarina, ali postoji i mogućnost oslobađanja od članarine ukoliko je riječ o članu koji ima malu mirovinu, nezaposlen je ili je u bilo kakvoj teškoj materijalnoj situaciji – kaže Nekić, pojašnjavajući i okolnosti plaćanja ove dužnosničke članarine:
– Ona je doista na dobrovoljnoj bazi, osim kada su u pitanju gradonačelnik i njegovi zamjenici. Ako su članovi HDZ-a, dužni su mjesečno iz plaće izdvajati pet posto, ali napominjem da pročelnici i direktori gradskih firmi to nisu dužni. Mogu je plaćati ako žele, ali ako ne žele, plaćaju samo običnu članarinu od deset kuna mjesečno, Znači, riječ je isključivo o njihovoj dobroj volji ukoliko na ovaj način žele pomoći stranci – pojašnjava Nekić.
Informacije iz stranke pak kažu drugačije, a to je da su se na ovu "dobru volju" odlučili svi gradski pročelnici jer je to zapravo neslužbeni naputak stranke te nije dobrodošao onaj tko se želi odmaknuti od ovakve pomoći stranci.
 




Za četiri godine Dukić će stranci dati 48.000 kuna
Kada je riječ o dužnosničkoj članarini, najveća HDZ-ova "zlatna koka" iz Zadra je gradonačelnik Branko Dukić. S plaćom od 20.000 kuna neto stranci mjesečno daje 1.000 kuna te će joj u četverogodišnjem mandatu od plaće dati 48.000 kuna. Naime, Dukić ima najveću gradonačelničku plaću u Hrvatskoj te mu je zadarska oporba svojedobno zamjerila kako ima plaću veću i od one zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no Dukić im je odgovorio kako je njegova plaća veća od ostalih plaća gradonačelnika jer ima četvero djece, nezaposlenu suprugu i 20-postotni vojni invaliditet.