Matulićima međunarodno priznanje za aceto od smokve

Slika korisnika valentinam
NA DODJELI NAGRADA U BRUXELLESU
Na svečanoj dodjeli u Cercle Royal Gaulois u glavnome gradu Belgije, OPG Matulić dobio je priznanje za svoj jedinstveni aceto uz još 1849 proizvoda iz 90 zemalja svijeta
Andrina LUIĆ
Krsto Matulić s acetom Pasman Libre

Iz ruku trojice članova žirija, među kojima je najveća zvijezda britanski chef Alan Coxon, Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, primio je 11. lipnja u Bruxellesu priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre.

Na svečanoj dodjeli u Cercle Royal Gaulois u glavnome gradu Belgije, OPG Matulić dobio je priznanje za svoj jedinstveni aceto uz još 1849 proizvoda iz 90 zemalja svijeta.

- Bila nam je velika čast drugu godinu zaredom prisustvovati jednom takvom međunarodnom događaju gdje smo bili među najmanjim proizvođačima. Izvanredan je osjećaj kad ti veliki svjetski chefovi stisnu ruku i čestitaju na odličnom proizvodu i dodijele nagradu za naš rad i trud, komentirao je po povratku iz Bruxellesa Krsto Matulić.

I ove godine, ističe, on i supruga Ana stekli su nova poznanstva koja su im otvorila i nove poslovne mogućnosti.

- Mislim da uvijek ima prostora za napredak, a mi ćemo se i dalje truditi zadovoljiti kvalitetom i još više unaprijediti naše proizvode, dodao je.

Priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre OPG Matulić osvojio je 22. svibnja, i to dvije zvjezdice za kvalitetu, što znači da su dobili između 82,9 i 87,9 posto bodova - najviše za okus.

Proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.

Aceto od smokve Krsto Matulić počeo je proizvoditi 2015. godine. Puno je, kaže, istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u talijanskoj Modeni, a Pašman Libre priprema isključivo od pašmanskih smokava. Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava, pakiraju ga u bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.

U postupku nepristranog, "na slijepo" ocjenjivanja sudjelovalo je 175 vrhunskih chefova i sommeliera iz eminentnih svjetskih, kulinarskih i sommelierskih organizacija. Ocjenjuju izgled, miris, okus, teksturu i dojam prehrambenog proizvoda ili pića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno