Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od jeseni u Pučkom otvorenom učilištu zanimanja priprematelj bureka i pizza

14.06.2018. 14:41
Od jeseni u Pučkom otvorenom učilištu zanimanja priprematelj bureka i pizza


 Kako se približava kraj nastavne godine, tako završavaju i tečajevi u zadarskom Pučkom otvorenom učilištu, jedinoj i najstarijoj ustanovi u Zadarskoj županiji koja je u društvenom vlasništvu i koja se bavi cjeloživotnim obrazovanjem djece i odraslih. Ustanova koja je osnovana podsjećamo, davne 1954. godine za obavljanje kulturne, prosvjetne, informativne i uslužne djelatnosti i čiji je osnivač Grad Zadar, ima 30-tak različitih tečajeva kroz koje je ove nastavne godine prošlo ukupno 400-tinjak ljudi.
– Stalno osluškujemo potrebe tržišta rada i surađujemo sa zadarskim Zavodom za zapošljavanje i s tim u skladu, organiziramo naše tečajeve i svake godine uvodimo nove. Nakon stručnog osposobljavanja i završetka tečaja za pojedino zanimanje, svaki polaznik dobije diplomu koja se upisuje u radnu knjižicu. To znači da se takav verificirani tečaj može prevesti dolaskom u bilo koju zemlju Europske unije i u svakoj vrijedi – objasnila je Jagoda Gluščević, dugogodišnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Zadru.
Iako ova nastavna godina završava krajem ovoga tjedna. U zadarskom Pučkom otvorenom učilištu već sada pripremaju nove programe koji će krenuti od jeseni, a jedan od njih je primjerice, i – priprematelj bureka i pizza.
– To je posebno zanimanje. To ne spada u pekare, oni imaju svoj odvojeni program. Ovim ćemo zanimanjem na neki način zaokružiti cjelokupni ugostiteljsko – turistički program za restorane i hotele. Osposobljavanje za ovo zanimanje trajat će 144 sata, od kojih će veći dio biti praktičan rad – naglasila je ravnateljica Gluščević dodajući, kako će od jeseni krenuti i s još jednim, novim zanimanjem, a to je voditelj EU projekata.
Za sad se zna to će sljedeće godine biti nova dva zanimanja, ali se program priprema, pa će ih vjerojatno biti i još.
Kad je riječ o ugostiteljsko – turističkom programu Pučko učilište ima sva potrebna zanimanja kao što je pekar, barmen i priprematelj koktela, kuhar i konobar te slastičar i to – slastičar za jednostavne slastice i slastičar specijalist nacionalnih slastica. Uz zanimanje sobarica, voditeljica wellnessa, maserka, pa čak i asistent/ica maseru (ili maserki) s gurmanskim pripravcima u wellnessu, Pučko učilište svojom je ponudom pokrilo i potrebe hotela. Uz sve ovo u ponudi zadarskog Pučkog otvorenog učilišta uvijek su i strani jezici i za djecu i za odrasle, a riječ je o pet najzastupljenijih europskih stranih jezika – engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku.