Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ženu na groblju ugrizao poskok

14.06.2018. 07:28
Ženu na groblju ugrizao poskok


U gospićkoj bolnici oporavlja se starija ženska osoba koju je u utorak u Gračacu ugrizao poskok. Do ugriza je, kako smo doznali, došlo u poslijepodnevnim satima te je pravovremenom reakcijom djelatnika Hitne medicinske pomoći u Gračacu žena prevezena u OB Gospić gdje je smještena na Odjelu intenzivnog liječenja.
Ženu je poskok ugrizao dok je bila na groblju. Prilikom čišćenja groba zmija, koja se skrivala u blizini, vjerojatno se prepala te je nesretnu ženu, koja je bila u društvu s prijateljicom, ugrizla za nogu. S obzirom da niti jedna od njih nije imala mobitel izašle su na cestu i pješice krenule po pomoć. Prijevoz do hitne pomoći uspjele su naći tek nakon što su prehodale više od jednog kilometra, a do lokalne ambulante prevezao ih je poštar koji nam je rekao kako se žena stara sedamdesetak godina odmah požalila na jake bolove u nozi. U ambulanti je ženu preuzela ekipa HMP- a, koju je pohvalio za iznimno brzu reakciju i prijevoz do najbliže bolnice u Gospiću udaljene pedesetak kilometara.
Krajem svibnja na zadarskom području je zabilježen prvi zmijski ugriz, no tada se radilo o neotrovnoj zmiji koja je u park šumi Musapstan ugrizla djevojku koja je spavala u šatoru. Ovo je prvi ovogodišnji ugriz otrovnice.
Ugriz poskoka, koji je najveća europska zmija otrovnica i prepoznatljiv je po karakterističnim tamnim šarama na leđima i rogu na glavi, može biti smrtonosan ukoliko se ne tretira na vrijeme. Optimalno vrijeme za javiti se u bolnicu je najviše šest do 10 sati od ugriza. Njegov otrov sastoji se od hemotoksičnih tvari koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Poskoci su jedna od tri otrovnice u Hrvatskoj te kao i ostale zmije ne napadaju ljude, već obično bježe od njih, a grizu ukoliko se njih stane, sjedne ili ih se iznenadi. Uglavnom otrov čuvaju za svoj plijen, a to su najčešće manji kralješnjaci. U Hrvatskoj je obično tek tri do pet ugriza godišnje i najčešće nisu smrtonosni. Zbog toga što ljudi nisu njihov plijen, poskoci znaju racionalizirati otrov te njihov ugriz često bude suh, pa nije potreban protuotrov, a najčešće prilikom ugriza izbacuju tek manju "upozoravajuću" dozu. Poskoci se najčešće mogu sresti u kamenjaru i planinskim predjelima u blizini Jadranske obale, pa ih je dosta na Velebitu. Ova otrovnica je i zakonom zaštićena vrsta zmije, a kazna za njezino ubijanje iznosi 7,500 kuna. Planinari koji ih često sreću kažu kako je kada vidite neku od zmija najpametnije zatapkati nogama po tlu te će zmija pobjeći kada osjeti vibracije ili ih jednostavno zaobići.