Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

567 milijuna kuna za projekt aglomeracije Zadar-Petrčane

14.06.2019. 11:49
567 milijuna kuna za projekt aglomeracije Zadar-Petrčane


U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za Projekt  poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane.
U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića, ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor komunalnog poduzeća Odvodnja d.o.o. Zadar Grgo Peronja, a uz njih i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, koji je supotpisnik ovih ugovora.
Realizacija ovog projekta, Grad Zadar stavlja se na kartu najrazvijenijih gradova EU po stupnju priključenosti na kanalizaciju.
– Nakon potpisivanja ugovora za izgradnju CGO-a, sada smo potpisali i ove ugovore kojima rješavamo infrastrukturu u velikom dijelu grada i to ne samo odvodnju, već i ceste i rasvjetu. Neko vrijeme ćemo imati otežan promet kroz grad, ali nakon toga će Zadar imati kompletnu infrastrukturu, bitnu za svako daljnje funkcioniranje i širenje grada, naglasio je gradonačelnik Branko Dukić te zahvalio svojim prethodnicima koji su tijekom proteklih deset godina projekt pripremali.
– Mi danas završavamo ono što su oni započeli, istaknuo je Dukić
Premijer Plenković pohvalio je razvoj grada Zadra u proteklih trideset godina.
– Zadarje  jedan od gradova na obali koji se najviše razvio u zadnjih tridesetak godina od osamostaljenja Hrvatske, a ovim radovima to se potvrđuje, kazao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.
Vrijednost projekta je 567 milijuna kuna, od čega je 313 milijuna bespovratnih sredstava EU.
Direktor Odvodnje d.o.o., Grgo Peronja naglasio je kako izgradnja vodno-komunalne infrastrukture donosi veliku korist za građane i svekoliki razvoj grada.
– Proteže se od istoka na zapad, od Crvenih kuća preko Bilog briga, Bokanjca, Dikla, Kožina i Petrčana. Projekt je podijeljen na 28 potprojekata, što znači da je obuhvaćeno 28 kvartova. Izgradnjom ovog projekta ostavljamo budućim generacijama stanovnika Zadra to čisto more i mogućnost da se kupaju sto metara od sv. Donata. S druge strane razvoj je nemoguć bez izgradnje sustava odvodnje i kvalitetne infrastrukture. Danas ne možete ništa ozbiljno napraviti, ni gospodarski ni turistički, da ne govorim o marikulturi i nautičkom turizmu koji su ovdje razvijeni … dakle ništa ne možete napraviti bez izgradnje kvalitetnog sustava odvodnje. Zaštita okoliša forte je ovoga projekta i stoga, još jedan put, zahvaljujem Vladi RH i nadležnim tijelima na prepoznavanju i prihvaćanju te razumijevanju važnosti ovog projekta, istaknuo je Peronja.
Prvi na redu Bokanjac i Novi  Bokanjac – početak radova do kraja godine
Objasnio je kako nakon potpisivanja ugovora počinje raspisivanje natječaja za izvođača radova koji imaju svoj tijek i trajanje od nekoliko mjeseci.
– Prije kraja godine očekujemo prve građevinske radove, a prvi na redu će biti Bokanjac i Novi Bokanajac, zatim Zadar, pa Petrčane i Kožino sukladno smjernicama projekta. Sveukupno trajanje projekta je do 31.prosinca 2023.god. Vrijednost projekta je 567 milijuna kuna, od čega je 313 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU.
Povećanje priključenosti na sustav odvodnje od sadašnjih 70% na izuzetnih 95%
– Ovim ugovorima i realizacijom projekta Zadar će dobiti povećanje priključenosti na sustav odvodnje od sadašnjih 70% na izuzetnih 95%. Osim same izgradnje sustava odvodnje, Grad će svojim sredstvima financirati i kompletno asfaltiranje 317 ulica kojima će proći odvodnja, zajedno s nogostupima i javnom rasvjetom, dakle ulice će biti u potpunosti obnovljene. Ministarstvo zaštite okoliša izražava zadovoljstvo što je nakon pola godine intenzivne komunikacije između Grada, Ministarstva i Hrvatskih voda došlo do današnjeg potpisivanja, rekao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike  Mario Šiljeg.
Više od tisuću i pol novih priključaka, preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 km vodovodne mreže, 19 crpnih stanica…..
– Realizacija ovog projekta, Grad Zadar stavlja na kartu najrazvijenijih gradova EU zato što se stupanj priključenosti na kanalizaciju povećava u značajnoj mjeri. Ovim projektom realizirat ćemo više od tisuću i pol novih priključaka te će više od 15 tisuća domaćinstava biti priključeno na kanalizaciju. Riječ je o preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 km vodovodne mreže, 19 crpnih stanica, nadogradnja postojećeg uređaja za proćišćavanje otpadnih voda čime dižemo standard našeg Zadra, Zadrana i Zadranki kao i njihovih gostiju na ekološkoj karti EU, nabrojio je Šiljeg dodajući da ovo nije jedini projekt koji se trenutno realizira u Zadru i Zadarskoj županiji.
Preko milijardu kuna ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu na području Zadra i Zadarske županije
– Imamo i veliki projekt gdje su radovi počeli prije mjesec dana – Nin- Privlaka-Vrsi i kad zbrojimo ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu na području Zadra i Zadarske županije premašujemo iznos od preko milijardu kuna na čemu smo izuzetno ponosni i zahvalni našim partnerima na terenu koji su sa svojim angažmanom pridonijeli da dođemo do ovog današnjeg trenutka, podvukao je Šiljeg.
Osim kanalizacije, na Bokanjcu i zaštita vodocrpilišta te zaštita od plavljenja
Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da smo se svi skupa potrudili unaprijediti stanje posebno na Bokanjcu nakon poplava od prije dvije godine koje su zahvatile Zadar. Zbog toga su napravljeni dodatni  projekti razvoja oborinske odvodnje na tom području koji će unaprijediti zaštitu od poplava i istovremeno spriječiti zagađenje podzemnih voda.
– Dugoročno ćemo zaštiti crpilište Bokanjac kako ne bi bilo ponovnih plavljenja u tom području tako da će ukupna vrijednost s nadograđenim projektima biti oko 700 milijuna kuna. Izvodit će se dodatni radovi na pročišćavaču otpadnih voda. Neće se povećavati kapacitet ali je plan i namjera da se unaprijedi pročišćavanje zraka i unaprijedi smanjenje od buke te da sam rad uređaja bude primjereniji samom gradskom području Zadra.
Što se tiče cijene rada i povećanja cijene građevinskih radova koje je došlo nakon što su procijene radova već bile učinjene, Đuroković je kazao da se na to ne može utjecati ali će se svakako iznaći način da se zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova nadomjeste sredstva koja će biti potrebna zbog eventualnog povećanja cijena nabave.
– U odnosu na prethodne procijenjene vrijednosti, kao u slučaju aglomeracije Nin-Vrsi, svi se zajedno moramo potrudi da nadomjestimo ta eventualno povećana sredstva jer projekti ne smiju stati , objasnio je Đuroković.
 Šesti sastanak Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u RH
Potpisivanje ugovora upriličeno je u sklopu održavanja 6. sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u RH, uoči kojeg je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković održao i radni posjet Gradu Zadru. (grad zadar)