Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dujela: Otvorili smo se kritikama javnosti i odlučili šutnju administracije svesti na minimum

14.06.2019. 08:12
Dujela: Otvorili smo se kritikama javnosti i odlučili šutnju administracije svesti na minimum


S velikom dozom sigurnosti možemo zaključiti da funkcioniranje Gradske uprave u mnogočemu ovisi upravo o radu Komunalnog odjela, odnosno da je upravo taj odjel prvi kontakt Gradske uprave s građanima. Pročelnik Robertino Dujela osvrće se na period od 20 mjeseci upravljanja Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.
– Otvorili smo se kritikama javnosti, prihvatili sugestije okoline. Obavili smo preraspodjelu ljudskih resursa unutar odjela i kao prioritet u svakom segmentu rada postavili – šutnju administracije svesti na minimum, kazao je Dujela dodajući kako je također jedan od preduvjeta za podizanje razine zadovoljstva građana s komunalnim službama i uslugama bilo i podizanje zadovoljstva samih službenika odjela.
– Preraspodijelili smo radne zadatke unutar postojećih ljudskih resursa, a sve na tragu podizanja učinkovitosti. Nakon odlaska dijela iskusnih kolega u mirovinu, s tržišta rada smo povukli kadar željan dokazivanja, koji može odgovoriti očekivanjima i izazovima postavljenim pred Komunalni odjel, kazao je Dujela osvrnuvši se potom na neke od ostvarenih ciljeva u proteklom razdoblju.


Putokazni panoi umjesto reklamnih konjića
– Želja nam je bila revitalizirati ideju obrtnika stoga smo povijesnu jezgru otvorili putokaznim panoima umjesto konzervatorima neprihvatljivim, reklamnim konjićima. Na taj način smo oslobodili prostor od nereda i otvorili vizualni kontakt građana i gostiju s kulturnom baštinom grada, ispričao je Dujela dodajući kako su ipak najviše odlučnosti pokazali u sinergiji s Upravnim odjelom za EU fondove pri implementiranju novog modela dostave na Poluotok.
– U razmjernosti zaštite interesa stanovnika Poluotoka (posebno pješaka i djece), te ugostitelja i svih ostalih koji imaju potrebu za dostavom, donijeli smo odluku i pojačali nadzor. Označili smo pretovarna mjesta po obodu Poluotoka i tako podignuli sigurnost pješaka u pješačkoj zoni, stoga su ulazi motornih vozila izvan utvrđenog vremena dostave postali izolirani slučajevi, kazao je Dujela dodajući kako je sustav nadzora nad provedbom Odluke nadograđen postavljanjem kamera na ulaze/izlaze u pješačku zonu.


Briga o zelenilu, parkovi i plaža za pse
S obzirom na to da pri izgradnji prometnica često stradavaju zelene oaze drvoreda, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša osigurao je dodatna sredstva i zasadio već formirane prepoznatljive drvorede kako bi grad u što kraćem roku dobio vizuru novih zelenih aleja (Ulica bleiburških žrtava, Zrinsko-Frankopanska, Uvala Bregdetti, Ulica dr. Slavka Perovića, i dr.). Također, UO je reagirao i na negodovanja vlasnika kućnih ljubimaca pa Zadar danas, uz oplemenjen i dodatno uređen postojeći park za pse unutar ŠC Franka Lisice, ima i novi, moderno uređen park za pse unutar ŠC Višnjik na preko 2500 m2. Uređen je i dio obale u samom centru grada kako bi vlasnici nesmetano mogli uživati sa svojim ljubimcima ne narušavajući pritom navike i praksu ostalih građana.
Pri redovitom održavanju prometnica, nastavio je Dujela, do izražaja je došla kvaliteta odrađenih radova ugovorenih izvođača. Posebno je ponosan na dionice Ulice bana Josipa Jelačića gdje je, uz dodatan napor, uređena kolnička konstrukcija pri čemu su sačuvana stabla čija su korijenja uzrokovala pojavu tzv. „hupsera“.
– Zadovoljni smo i s uređenjem nogostupa s novom rasvjetom u Ulici Stjepana Radića uz samu povijesnu jezgru. Nedavno otvorena dionica Puta Stanova bila je izazov i u dijelu koordinacije između radova EVN-a i Vodovoda koji su se izmjenjivali na gradilištu, kazao je Dujela dotaknuvši se i odlagališta u Diklu.




Punta Bajlo, javna rasvjeta
– U dijelu zaštite okoliša, aktivna smo podrška pri sanaciji odlagališta u Diklu i izgradnji CGO Biljane, uz obaveze donošenja akata zakonske regulative. Ističemo akcije čišćenja provedene u protekle dvije godine, kada smo iz šume Musapstan uklonili 60 tona, a s nekoliko lokacija na Bokanjcu čak 150 tona odbačenog otpada. I dalje ćemo stavljati naglasak na brigu za okoliš, kazao je Dujela dodajući kako će nastojati za svaku turističku sezonu redovno oplemenjivati sve prirodne plaže na području grada te dodatan naglasak intenzivnijeg uređenja postaviti barem na jednoj plaži godišnje (ove godine izbor je pao na plažu na rtu Punta Bajlo).
Reakcije građana su i više nego pozitivne po pitanju nadogradnje javne rasvjete i zamjene stare novom ekološki prihvatljivom rasvjetom u gotovo svim dijelovima grada, kazao je Dujela.
– Bilo da je riječ o zahtjevima na koje nam ukazuju građani ili sukladno planu progušćivanja kojeg smo donijeli sami, učinak je jednako pozitivan, prokomentirao je Dujela dodajući kako uz najavljeno intenzivnije uređenje prirodnih plaža, naglasak postavljaju na implementiranje nove urbane opreme u svim kvartovima.
– U dijelu dopune nadzora nad dostavom postavit ćemo mobilne prepreke, a u dijelu održavanja čistoće ugraditi podzemne spremnike za komunalni otpad na Poluotoku,  najavio je Dujela naglasivši kako želi i dodatni iskorak u transparentnosti prezentacije aktivnosti odjela građanima.