Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Iva Pejković: Pišem o Zadru kojega nećete vidjeti na razglednicama i Instagramu

14.06.2019. 14:00
Iva Pejković: Pišem o  Zadru kojega nećete  vidjeti na  razglednicama i  Instagramu


Na godišnjem natječaju "Sedmica & Kritična masa" za mlade autore, utemeljenog još 2015. godine, u jakoj konkurenciji našlo se i  jedno zadarsko ime. Iva Pejković, novinarka i odnedavno predsjednica  udruge zadarskih pisaca ZaPis ušla je u širi izbor. Jednostavnog naziva  'Fragmenti', predstavila se crticama koje, kako doznajemo, prikuplja za  objavu svoje samostalne zbirke.
– Često objavljujem na svojem profilu na društvenim mrežama raličite pjesme, priče, zapažanja koja imaju nekakvu književnu auru. Bilo  je objava na portalima "Književnost uživo", "ZiN daily", "Kvaki", "Afirmatoru", u zbirci "Rukopisi 33", ove godine uvrštena sam i u regionalnom književnom zborniku "Polja"…i eto, tako sam raspršena posvuda,  vrijeme je da se svi ti nekakvi fragmenti pojave na jednom mjestu, unutar korica zbirke koja bi, nadam se, trebala izaći do kraja godine, kaže  nam Pejković.
Najviše je okupira transformacija – grada u kojem živi, ali i osobna  transformacija.
– Jednom su mi rekli da pišem urbanu poetsku prozu, ako tako nešto  uopće postoji. Zaokuplja me nostalgija, konzumerizam, razlika između  stvarnosti i medija. Volim preslikavati život – ono što vidim, čujem, detalje kraj kojih samo prođemo ili ih ignoriramo jer ne znamo drugačije.
Jako me inspirira Zadar kojega nećete vidjeti na razglednicama i Instagramu. U mojim pričama zuje bageri, gradska špina je suha, iz devastiranih vojarni raste divlja smokva, galebovi u zoru bude turiste po  'apartmanima' na Vošti. Grad bez filtera.
Predsjednica ZaPisa ponosna je na deset godina kontinuiranog djelovanja udruge koja je afirmirala nekoliko zadarskih autora, primjerice  Želimira Periša, Ladu Vukić, Roberta Nezirovića, Ivicu Ušljebrku, Mirjanu Mrkelu…Na jesen ZaPis-ovci objavljuju dvije zajedničke zbirke.
– Iza nas su književni susreti i objavljene knjige, a sada se veselimo  KvArt festivalu na kojem imamo radionicu Blackout poezije i ugostit  ćemo Damira Karakaša u nedjelju, 16. lipnja. Njegov roman "Proslava"  prava je književna poslastica, osvaja i publiku i kritiku, a pisac nam je  otkrio i kako su prodana prava za filmsku verziju, poručila je Pejković  na kraju našeg razgovora.