Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mario Paleka: “Planiramo razvoj urbanih festivala”

15.06.2019. 08:15
Mario Paleka: “Planiramo razvoj  urbanih festivala”


Turistička zajednica Grada Zadra na svojim je stranicama  objavila popis lipanjskih zabavnih događanja, ali i događaja narednih  mjeseci. Novost koja se može uočiti jest da će događanja ovog ljeta  obuhvatiti širi prostor Poluotoka, a ne samo prostor oko Narodnog trga  što je svakako pozitivan pomak u odnosu na protekle godine.
Tako građane Zadra i njihove goste očekuju raznovrsni koncert i nastupi na lokacijama od Trga Petra Zoranića, preko Narodnog trga, Ulice  Borelli, do Foruma, Pozdrava Suncu pa čak i Perivoja Gospe od Zdravlja.
Žanrovski gledano, očekuju nas nastupi u kojima će svatko pronaći  ponešto za sebe, od jazza, bluesa, rocka, do akustične gitare i klapskih  pjesama (klapa Munita, Pacific Bullets, Jimmy Shakers, grupa Infishando, Oridano Gypsy Jazz band, i dr.).
Naravno, tu su i nezaobilazne feštice petkom, koje su počele i trajat će  sve do kraja rujna.
Direktor zadarske Turističke zajednice Mario Paleka kazao je kako, što  se tiče koncerata stranih i domaćih izvođača, Zadrane i njihove goste  očekuje bogat kulturno-zabavni program te potvrdio da su u tijeku finalni pregovori oko većih zbivanja.
– Ne bih volio izlaziti s imenima. U fazi smo pregovora i ne samo za  ovu, već razmišljamo na vrijeme i za iduću godinu budući da se organizacija takvih događanja planira minimalno godinu dana unaprijed. Planiramo razvoj urbanih festivala i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, kazao je Paleka dodajući kako će naglasak biti na urbanijem i klasičnijem  međunarodnom repertoaru uz nezaobilazni autohtoni glazbeni i ini  program.
– U suradnji s Cehom ugostitelja, i za ovo ljeto smo dogovorili tradicionalne feštice petkom, a vezano uz autohtonu spizu na ulicama, TZ grada  Zadra kontinuirano podržava takve manifestacije, koje promiču autohtonost naših proizvoda i ponude, kazao je Paleka, no opet nije otkrio  hoće li se nešto konkretno po tom pitanju promijeniti.


Pregovori oko realizacije odnose se  na 2020
Ribarske feštice, tradicionalne kulturne priredbe (Glazbene večeri u sv. Donatu,  Kazališno ljeto…), zabavni događaji kao što je Millenium jump, dio su repertoara kojeg Zadar nudi ove ljetne sezone turistima. I dok će gosti u Šibeniku pored brojnih  koncerata domaćih zvijezda, moći poslušati Jacoba Colliera, The Stranglerse ili Anu  Oxu, a u Splitu se zabaviti na Ultri uz najbolje DJ-jeve današnjice, u Zadru će moći  poslušati klapsku pjesmu, uživati u koncertima klasične glazbe ili jazza, uz izuzetak  najavljenog Vaicanto fastivala tijekom kojeg dolazi Queen tribute band koji bi trebao  razdrmati uspavani grad. 
– Tijekom ovog ljeta nudi se obilje kulturno-zabavnog programa s naglaskom na  urbaniji i klasičniji program uz nezaobilazni autohtoni glazbeni i ini program, odgovorio je Paleka.
Na pitanje zašto Zadar i zadarsko područje nisu na festivalskoj karti ovoga ljeta te  kako komentira činjenicu da su se brojni dalmatinski gradovi pozicionirali na festivalskoj karti i na taj način privlače brojne goste (Tisno, Šibenik, Zrće, Split), dok u  Zadru ne postoji niti jedan "jači" koncert odgovoreno nam je sljedeće:
 – U odnosu na prethodno razdoblje, intencija nam je privlačenje organizatora, koji  nude višednevne urbane festivale svjetski proslavljenih i eminentnih izvođača kao  spoj kulture, glazbe i sporta, koji bi promovirali Zadar kao destinaciju urbane sredine  za mlade. Određeni kontakti i razgovori su u tijeku, no s obzirom na zahtjevnost projekta, pregovori oko realizacije odnose se na 2020. godinu te nismo bili u mogućnosti napraviti veći iskorak. Ostvarenjem ovakvog vida projekta na kojem radimo već  neko vrijeme, Zadar bi osigurao dugoročno kontiuitet održavanja urbanih festivala te  neprocjenjivu marketinšku promociju grada, odgovorili su iz TZ Zadra.
Preostaje nam da čekamo i dočekamo sljedeću godinu te se onda možda i zabavimo. Do tada, dobre koncerte ostaje nam tražiti u nekom od susjednih gradova i  županija. (A. B.)