Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

O održivom razvoju otoka na Mediteranu, obnovljivim izvorima energije i pametnim gradovima

14.06.2019. 14:05
O održivom razvoju otoka na Mediteranu, obnovljivim izvorima energije i pametnim gradovima


Uloga žena u razvoju lokalnih zajednica, Održivi razvoj otoka na Mediteranu te Obnovljivi izvori energije i pametni gradovi teme su o kojima se govorilo drugi i treći dan zadarske međunarodne konferencije o Održivom razvoju (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana. Oko 90 sudionika iz 17 zemalja tako se kroz različite primjere i iskustva moglo direktno upoznati sa spomenutim temama.


Izgradnja mostova potpore među ženama
Drugog dana konferencije, članica Upravnog odbora ALF-a, bivša senatorica i ministrica visokog obrazovanja Jordana, Rowaida al Maitah, Inet Lelite, Women’s NGOs Cooperation Network of Latvia te Alicia Abrid, Arab Woman’s Solidarity Association Belgium istaknule su važnost uloge žena u lokalnim zajednicama i na tržištu rada. Abrid je naglasila kako je za društvo na globalnoj razini iznimno važna izgradnja mostova potpore među ženama. Rolanda Sliaziene, Diversity Development Group iz Litve, predstavila je Erasmus+ projekt "Create a puppet, create yourself" (Stvori lutku, stvori sebe), koji ima za cilj razbiti i pomaknuti granice unutar samog sebe.
O Održivom razvoju otoka na Mediteranu govorili su Sanja Rendić-Miočević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Iva Sušić, iz Projekta Rijeka 2020., Sylvain Petit, The Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC) i Denis Kleva, Udruga Sol – Olib. Predstavljena je Nacionalna razvojna strategija hrvatskih otoka do 2030. koja za cilj ima razviti koncept pametnih otoka; Projekt Rijeka 2020., program djelovanja društva na otoku Zlarinu gdje je cilj očuvati zdrav okoliš; kao i problemi s kojima se susreću stanovnici otoka Oliba i drugih malih hrvatskih otoka.
Na trećem, ujedno i zadnjem danu konferencije, središnje teme bile su održivi razvoj, obnovljivi izvori energije, važnost proizvodnje energije u lokalnim zajednicama, pametni gradovi i važnost očuvanja kulturne raznolikosti na talijanskim i mediteranskim otocima. O navedenim temama raspravljali su Gian Luca Atzori, Rete Italiana Dialogo Euromediterraneo – RIDE, Daniele Messina, FMPS Italija, Toni Vidan, EGSO Hrvatska, Adriano Bisello, EURAC Italija i Ivana Rogulj, Društvo za oblikovanje održivog razvoja Hrvatska.


Osnaživanje uloge civilnog društva
Toni Vidan naglasio je kako u kreiranju energetske politike trebala bi biti uključena cijela javnost te bi se trebalo poticati lokalno stanovništvo u korištenju obnovljivih izvora energije, dok je Ivana Rogulj predstavila projekt RMPPI (Renewable Micro Power Plant Initiative) kojemu je cilj ojačati i mobilizirati istraživačke i inovativne kapacitete za rješavanje problema integracije obnovljivih izvora energije.
Zaključak okupljanja u Zadru osnaživanje je uloge civilnog društva kako bi postalo pokretač ključnih promjena, bilo da se radi o društvenom poduzetništvu, o ulozi žena u razvoju lokalne zajednice, o održivom razvoju otoka na Mediteranu ili korištenju obnovljivih izvora energije.
Netom završena trodnevna konferencija u Zadru predstavlja svojevrsnu pripremu za uključivanje organizacija civilnoga društva u aktivnosti koje se planiraju za ALF EURO-MED FORUM 2020, koji će se održati u travnju 2020. u Šibeniku s ciljem povećanja utjecaja interkulturnog djelovanja suočenog s izazovima lokalnih zajednica Euro – Mediterana.