Plenković o decentralizaciji, borbi protiv nasilja, dizanju kvota za strane radnike ...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Plenković i Vlada u Zadru
Zvonko KUCELIN
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predsjedao šestim sastankom Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je Svečanoj  dvorani Sveučilišta u Zadru predsjedao šestim sastankom Vlade sa  županima, predstavnicima Udruge gradova, Zajednice općina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

- Današnji sastanak fokusirao se na tri teme koje su relevantne za sve  naše krajeve i  županije. Prva je bila prezentacija ministra Kuščevića o  planu da se uredi državne uprave koji postoje na razini županija nizom  zakonskih izmjena koje ćemo donijeti spoje i fuzioniraju sa županijama.  Na taj način dajemo konkretan primjer funkcionalne decentralizacije na  razini županija čime će njihova uloga biti snažnija, a usluga koju pružaju  bliža hrvatskim građanima i to je u praksi potvrda načela supsidijarnosti.  Druga tema odnosila se na nacionalnu strategiju sprječavanja nasilja u  obitelji i nasilja nad ženama koju je predstavila ministrica Nada Murganić, kazao je premijer dodajući kako se od  ministrice Murganić moglo  čuti što se sve radi po pitanju prevencije nasilja, oštrijem sankcioniranju  počinitelja, potpori žrtvama, međuresornoj koordijaciji i o nizu mjera  koje Vlada i resori rade.

Istaknuo je kako je dio spomenutoga u provedbi  vijeća Europe o sprječavanju nasilja, a dio u partnerstvu s nizom udruga  koje se godinama bave ovom osjetljivom problematikom i od kojih se u  dijalogu došlo do vrlo kvalitetnih informacija za još kvalitetnija rješenja  tog, kako je premijer naglasio, negativnog fenomena.

- Treća tema bila je paket zakona iz područja turizma o kojima je govorio ministar Garry Cappelli. To nam je posebno važno ako imamo na  umu značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo. Oko 20 posto BDP-a dolazi nam iz ove grane industrije. Stoga je važno da ulažemo u turizam, a  imamo dobar zakonski okvir, poboljšavamo usluge i kvalitetu da turizam  bude dugoročno održiv. To je grana u kojoj imamo investicije više od milijarde eura godišnje pa stoga vjerujemo da će i ova sezona unatoč lošim  vremenskim priolikama biti na razini kakvu smo imali 2017. i 2018. godine, izjavio je premijer Plenković dodajući kako je posebno važno da je  dijalog između svih sudionika na jučerašnjem sastanku kontinuiran,  sustavan te dio novog partnerstva koji je upravo Vlada na čijem je on  čemu uspostavila još u prosincu 2016.

Kazao je kako su na današnjem sastanku raspravili sve što su imali te da su župani još jednom iskazali  zadovoljstvo dijalogom, ali i učincima fiskalne decentralizacije, odnosno  zakona o decentraliziranju financiranja lokalne samouprave kojom se  za prosječno 28 posto povećao prihod županijama i tako ih osnažila u  okviru njihovih nadležnosti, ali i kao partnere  državnih institucijama za  uspješnije u povlačenje europskih sredstava.

- Jutros je s gradonačelnikom Zadra potpisan ugovor vrijedan 567 milijuna kuna koji se odnosi na odvodnju na potezu Zadar-Crno-Kožino- Petrčane. Omogućio je da se približimo broju od 70 posto ugovorenih  sredstava u ovoj financijskoj perspektivi, a krenuli smo kao Vlada u listopadu 2018. godine s do tada ugovorenih devet posto. Ovo je bila prigoda da župane izvjestimo o ukupnim kretanjima makro ekonomskim koja su izuzetno povoljna ne samo za gospodarski rast nego i za činjenicu  da smo nakon izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka  u ovom trenutku država koja nema makro ekonomske neravnoteže.  Četiri preporuke Europske komisije potvrđuju dobar smjer našeg nacionalnog programa reformi, dvije od tri svjetske agencije za kreditni rejting  vratile su nas nakon 6,5 godina na razinu investicijskog rejtinga i to s  pozitivnim izgledima, smanjuje se kontinuirano javni dug, a to onda  smanjuje ukupne troškove, kamate, istaknuo je premijer te je dodao kako bez političke stabilnosti i mira za rad na reformama kao preduvjeta  ne bi bilo moguće ostvariti.

Goran Pauk istaknuo je kako su županije izuzetno zadovoljne preuzimanjem dijela poslova državne uprave te da je  bojazan oko financijske transakcije koja se na ovu reformu odnosi riješena na jučerašnjem sastanku.

- Mi ćemo se ustrojstveno pripremiti do kraja ove godine da prihvatimo te djelatnike, ostvariti niz sastanaka te potpisati sve potrebne sporazume s Ministarstvom uprave i Hrvatskom vladom. Spremni smo preuzeti na sebe i dio priče oko druge teme današnjeg sastanka koja se odnosi na nasilje u obitelji i nad ženama prvenstveno osiguranjem sigurnih  kuća za smještaj žrtava nasilja, a kojih nema u šest županija. Što se treće  teme vezane uz turizam tiče, zadovoljni smo cijelim paketom mjera kojima nam se daju ovlasti koje do sada nismo imali, a s druge strane tim  zakonom se decentraliziraju sredstva na način da će lokalne turističke  zajednice dobiti više sredstava, kazao je Pauk, a zadarski župan Božidar  Longin zahvalio je premijeru i Vladi što je Zadar dobio priliku biti domaćin sastanka.

- Nama je ovo prilika da pokažemo što i kako radimo u našoj županiji.  Ujedno bila je to prilika da se pohvalimo s rekordnim brojem zaposlenih  pa i samim rastom broja zaposlenih u kontinuitetu od pet posto kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Zadovoljni smo fiskalnom i  funkcionalnom decentralizacijom koju je ova Vlada donijela, rekao je  župan Longin te dodao kako je turistička sezona koja iziskuje veliki trud i  rad pred nama, no da su svi svjesni što to znači, što ih čeka te spremni za  sve to.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić izrazio je zadovoljstvo potpisanim  ugovorom za izgradnju kanalizacijskog sustava koji omogućava da se sadašnjih 70 posto pučanstva u Zadru i okolnim mjestima priključenima u  sustav kanalizacijske infrastrukture poveća na 90 posto.

- To nam omogućava da postanemo jedan moderan grad ne samo na  nivou Hrvatske već i Europe, a s nedavno završenim projektom za izgradnju  Centra za gospodarenje otpadom rješit ćemo i pitanje deponija u blizini  grada Zadra. Vjerujem da ćemo za 4-5 godina postati grad koji je ekološki održiv i ekološki svjestan svog postojanja na dobrobit svih građana  grada Zadra, izjavio je gradonačelnik Dukić.

Plenković: "Kada nedvojbeno utvrdimo da su iskorištene mogućnosti zapošljavanja naših radnika, povećat ćemo kvote!"

Premijer Andrej Plenković među ostalim u Zadru je komentirao odluku saborskog  odbora za Ustav da ne raspravlja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje  o sukobu interesa Nataše Novaković.

Kazao je kako je Povjerenstvo već konstatiralo da nema sukoba interesa te da je  riječ o "elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika", a osvrnuo se i na zahtjev poslodavaca za dizanje kvota za strane radnike.

- Ja bih još jednom ponovio fakte. Još na jesen smo donijeli odluku bez presedana  o 65 tisuća radnih dozvola za strance. Ovdje mislim na državljane trećih zemalja koji  nisu državljani članica EU dok neki radnici mogu u Hrvatsku doći i raditi bez ikakvih  dodatnih papira. U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane. Bili smo  vrlo izdašni, ali naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su nezaposleni iskoristi taj povoljan trenutak gdje na tržištu rada svatko tko želi raditi to i  može, kazao je Plenković i dodao kako se u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a da nema konkretnih aplikacija te da pojedini župani upozoravaju na deficit za popunjavanje radnih mjesta u hoteljerstvu. Kazao je kako se taj  problem mora riješiti ukoliko želimo biti uspješna turistička zemlja.

- Kada nedvojbeno utvrdimo da su iskorištene mogućnosti zapošljavanja naših radnika, onda smo spremni i stati iza odluke o povećanju kvota, zaključio je Plenković.

Najavio je i nove mjere vezane uz Državni inspektorat jer se pokazalo u svim sredinama, pa tako i zadarskoj, da trenutni broj zaposlenih ne može izići na kraj s obimom problema, a ponajviše u segmentu gradnje, pomorskog dobra i radnog prava.

- Moramo jačati Državni inspektorat. To nam je u planu, kazao je Plenković te je  najavio kako će se o zahtjevu učitelja za povećanje plaća razgovarati na jesen.

- U mandatu naše Vlade donesena su velika porezna i administrativna rasterećenja, porasla je minimalna plaća kao i prosječna plaća u RH, svi su gospodarski  pokazatelji dobri. sve inicijative moramo gledati u ukupnom kontekstu bilo da se radimo na državnoj razini ili razini javnih službi, odgovorio je Plenković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)