Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zemuniku će biti NATO-v centar za obuku helikopterskih posada

14.06.2019. 13:51
U Zemuniku će biti  NATO-v centar za  obuku helikopterskih  posada


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  predstavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru tri dokumenta iz obrambenog resora, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, Godišnje  izvješće o obrani za 2018. godinu i Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.
Također, ministar je rekao da se predloženim zakonom uređuje i procedura oko osnivanja međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva sposobnosti. Republika Hrvatska preuzela je NATO cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne  sastavnice specijalnih snaga, a primjena odredbi predloženog Zakona,  po stupanju na snagu, bit će u nadležnosti Multinacionalnog specijalnog  zrakoplovnog programa. Republika Hrvatska bit će država domaćin tog  međunarodnog tijela kojim će se ustrojiti centar za obuku helikopterskih  posada sa sjedištem u Zemuniku.
– Svrha ovog centra je obučavanje posada višenamjenskih helikoptera,  kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća  zračnih snaga, a dugoročni cilj je da ovaj centar u Zemuniku postane prvi NATO-v centar izvrsnosti u Hrvatskoj za obuku helikopterskih posada,   istaknuo je ministar Krstičević. (ZL)