ZABRINUTI DIKLJANI Maračić: Tvrtka Odlagalište sirovina je mimo ugovora dovezla grit u Diklo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tražili očitovanje Čistoće zbog grita iz Zatona Obrovačkog
Riječ je o tipiziranom ugovoru i u njemu stoji da se radi o odlaganju proizvodnog otpada, u našem slučaju samo s područja grada Zadra, a iz tog razloga jer je Nadzorni odbor donio takvu odluku. Tu sada ostaje nejasno zašto je tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. mimo tih odredbi iz ugovora donijela taj otpad na Diklo, i na nama je da to utvrdimo, istaknuo je Maračić
Zvonko KUCELIN
Utvrđeno je da grit zadovoljava kriterije za odlaganje na odlagalište otpada

Nakon što je Zadarski list objavio članak o tome da se otpadni grit 17. svibnja 2019., od strane tvrtke Odlagalište sirovina d.o.o. iz  Zadra, započeo prenositi iz Zatona Obrovačkog i odlagati na odlagalište  Diklo u Zadru, ne prestaju stizati reakcije zabrinutih mještana Dikla.

Otpad posjeduje zakonom propisanu dokumentaciju

Mjesni odbor Diklo, također zgranut događanjima na odlagalištu otpada o kojima je doznao tek iz medija, odmah po saznanju zatražio je  očitavanja od Čistoća d.o.o. i Grada Zadra, kao jednog od osnivača tvrtke, ali i kao jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi  odlagalište. Predsjednica MO Diklo, Martina Matešić, kazala nam je kako  su na njihov upit dobili tek inicijalne informacije o tome što se točno dogodilo, no kako očekuju i službeno očitovanje o ovom incidentu.

- U kontaktu smo i s mještanima Dikla koji su nam iskazali zabrinutost  za nastalu situaciju koju shvaćamo vrlo ozbiljno. Slijedom svih događanja, održat ćemo izvanrednu sjednicu vijeća Mjesnog odbora kada  ćemo odlučiti o daljnjim koracima, a o čemu ćemo obavijestiti prvenstveno mještane Dikla, a potom i ostalu javnost, odgovorila je Matešić.

Iz zadarske Čistoće reagirao je direktor Drago Maračić,kako biopovrgnuo neistinite informacije koje su počele kolati medijima, te da razjasni  situaciju vezanu za otpadni grit i odlagalište u Diklu.

- Dužan sam kao direktor društva reagirati kako bih pružio prave informacije. Radi se o proizvodnom otpadu zaprimljenom na odlagalište  otpada u Diklu i koji u potpunosti posjeduje zakonom propisanu dokumentaciju, odnosno i ovjereni prateći list i karakterizaciju otpada. Karakterizacija otpada napravljena je od strane ovlaštenog i akreditiranog laboratorija, u ovom slučaju Hidro.Lab.d.o.o., i oni su ti koji su provjerili  eventualnu štetnost otpada, a u koji mi ne možemo sumnjati. Za otpadni grit iz Zatona Obrovačkog, analizom (koja se provodi po zakonom  propisanim parametrima i metodama) je utvrđeno da grit zadovoljava  kriterije za odlaganje na odlagalište otpada, kazao je Maračić dodajući  kako se on kao tako okarakteriziran može odložiti na bilo koje odlagalište u Republici Hrvatskoj.

Radi se o samo jednom dovozu

- Građanima želim poručiti da se tu radi samo o jednom dovozu,  točnije o 9 tona otpada koje je dovezlo jedno vozilo s polupraznim  spremnikom. Dakle, nije istina da se radi se o višestrukom dovoženju otpada u više vozila. Također, grit koji je prevezen na Diklo, prošao je svu  potrebnu proceduru i nakon vage, smješten je na odlagalište i pokriven  prekrivkom, kazao je Maračić dodajući kako postoji Pravilnik o načinima  i uvjetima odlaganja otpada u kojem je sve definirano, i po kojem se Čistoća i ponašala.

- Jedino što ostaje upitno je zašto je na odlagalište otpada Diklo dovezen otpad koji nije s područja grada Zadra, što se kosi s potpisnim ugovorom između tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. iz Zadra i Čistoće Zadar,  nastavio je Maračić.

- Tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. iz Zadra s Čistoćom ima sklopljen  ugovor o odlaganju otpada još od 2015. Riječ je o tipiziranom ugovoru,  kakav je sklopljen s još 300-tinjak firmi, i u njemu stoji da se radi o odlaganju proizvodnog otpada, u našem slučaju, samo s područja grada Zadra, a iz tog razloga jer je Nadzorni odbor, odnosno predstavnik vlasnika  Čistoće, donio takvu odluku. Tu sada ostaje nejasno zašto je tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. mimo tih odredbi iz ugovora donijela taj otpad na  Diklo, i na nama je da to sad utvrdimo, kazao je Maračić naglasivši kako  će potom i reagirati u tom smjeru.

- Čak nije isključeno otkazivanje tog ugovora, istaknuo je Maračić.

Drugi dio koji je na Čistoći je da utvrdi i odgovornost njenih stručnih  službi, da se dokuči zašto se taj propust dogodio i da ga se sankcionira u  skladu s Pravilnikom rada.

Apel Šime Šimurine

Ispred inicijative građana grada Obrovca i općine Jasenice, gradonačelniku Grada  Obrovca, Općini Jasenice i Zadarskoj županiji apel je poslao i Šime Šimurina, ukazavši na objavu Nacrta rješenja u kojem stoji da je postrojenje za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom prihvatljivo za okoliš, a kojeg je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 31. svibnja 2019. godine na svojim internetskim stranicama.

- Ovim putem apeliram na vas gradonačelniče, kao i na sve odgovorne osobe Grada Obrovca, da pokrenete upravni spor protiv navedenog rješenja, zbog svih onih razloga koji su navedeni u vašim i ostalim primjedbama, ali nisu prihvaćeni od strane  Ministarstva, odnosno zbog čega je i predstavnik Općine Jasenice podnio mišljenje o  neprihvatljivosti utjecaja na okoliš, stoji u apelu Šimurine koji potom naglašava kako  se navedeno postrojenje nalazi gotovo u samom gradu Obrovcu i pod utjecajem olujne bure prijeti katastrofalnim zagađenjem rijeke Zrmanje i zdravlja ljudi!

- Podsjećam i na činjenicu da izgradnja navedenog postrojenja nije u skladu s prostornim planom UPU Bravar, općine Jasenice te PP Zadarske županije u kojem se  navodi samo izgradnja postrojenja za "čistu proizvodnju". Prerada otpadnog grita nije proizvodnja, a prerada i odlaganje opasnog otpada je sve samo ne čisto, naglašava  Šimurina.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno