ŽUPA DRAGE Novi oltar financirali Dragari, a zvona Pakoštanci i Biograđani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na blagdan sv. Ante blagoslov novog oltara i dva zvona vrijednih 550.000 kuna
Kumovi zvona su bili general-bojnik Mladen Fuzul iz Bibinja i Željka Mitrović Jurić iz Berka kod Vukovara, djevojčica uplakanih očiju u plavom kaputiću u tužnoj vukovarskoj koloni, danas žene i majke u čijim se očima i dalje ocrtava prošlost
Velimir BRKIĆ
Veličanstvena procesija s barjacima, relikvijarem i kipom sv. Ante

Veliki dan za Župu sv. Ante Padovanskog u Dragama u godini kada se obilježava 40 godina ustanovljenja Župe, na blagdan nebeskog zaštitnika, 13. lipnja 2019., upriličen je veliki i radosni događaj  blagoslova novog oltara i dva zvona u ukupnoj vrijednosti od oko 65 tisuća eura ili 550 tisuća kuna.

Veličanstveni obred je u zajedništvu sa župnikom don Ivanom Jordanom i subraćom svećenicima predvodio Mile Bogović, biskup u miru.

Oltar, središte okupljanja zajednice

- Kameni oltar je središte okupljanja zajednice, slavnog Krista i blagdana, mjesto intimnog zajedništva i mira, izvor crkvenog jedinstva i  bratskih stilova. Blagoslov ova dva zvona poziv je na novost jer svaki  put kad zvono zvoni poziva nas da mijenjamo svoje tmurne misli i da  ih zamijenimo Božjim opraštajućim i rasterećujućim zvukom, Božjim  glasom koji nas obnavlja i oživljuje, poručio je biskup Bogović.

Kumovi zvona su bili general-bojnik Mladen Fuzul iz Bibinja i Željka  Mitrović Jurić iz Berka kod Vukovara, djevojčica uplakanih očiju u plavom kaputiću u tužnoj vukovarskoj koloni, danas žene i majke u čijim  se očima i dalje ocrtava prošlost.

Mladi svećenik preporodio župu

Dolaskom prije 10 mjeseci u najjužniju župu na kopnenom dijelu  Zadarske nadbiskupije, mladog župnika don Ivana, svećenika iz Ljupča  u Općini Ražanac, promijenio se život u Dragama koje broje oko 800  žitelja. Uslijedio je veliki polet, entuzijazam i zajedništvo.

Velebni oltar u vrijednosti 35 tisuća eura svojim prilozima financirali  su mještani Draga, a dva zvona lijevana u drevnoj talijanskoj ljevaonici  zvona Fonderia De Poli kod Padove u vrijednosti od 30 tisuća eura s  elektrifikacijom sufinancirali su Općina Pakoštane (zvono sv. Ante) i  Grad Biograd na Moru (zvono Gospe od Ružarija).

- Oltar, retabl i ambon je izgrađen u zadarskoj radionici Marteli, radili  su ih mladi meštri Andrej Peričin i Lucijan Malta. Glagoljska slova su  klesali po nacrtu Daria Tikulina, glagoljaša iz Zadra, rečeno je na kraju  misnog slavlja.

Relikvijar s dijelom tijela sv. Ante

Večer prije don Damir Stojić, studentski kapelan, blagoslovio je oltarnu sliku "Sv. Ante propovijeda ribama", dimenzija 1,5 m x 1 m, ulje na  platnu, rad akademskog slikara Zorana Homena iz Križevaca, vrsnog i  jednog od najznačajnijih slikara u stilu hiperrealizma.

U oltar je položen dio tijela sv. Ante, koji su postavljen u relikvijar,  kojeg je izgradio Tomislav Antić.

- Moći sv. Ante župa Drage primila je iz svetišta sv. Ante Padovanskoga u Padovi u studenom 2018. godine, na inicijativu dragarskog župnika Ivana Jordana, u želji da se puk Župe čiji je naslovnik sv. Ante i na taj  način jača u pobožnosti pred relikvijom. Relikvija sv. Ante je na ovogodišnje Antunovo položena u nišu u menzi oltara u župnoj crkvi sv. Ante  u Dragama, trajno predana puku na  štovanje, rečeno je na kraju misnog slavlja.

Poslanice su čitali vjeroučiteljica Jasmina Barešić i Željo Barešić,  predstojnik Bratovštine sv. Ante, a molitvu vjernika krizmanik Roko Lujanac. Na euharistijskom slavlju i u procesiji su sudjelovali Bratovština  sv. Ante, Društvo Gospe od Ružarija, Vitezovi vranski, DVD Drage, KUD  sv. Ante Drage, župni zbor sv. Ante te Božidar Longin, zadarski župan,  Šime Mršić, zamjenik župana, Milivoj Kurtov, načelnik, Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, Andrija  Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane i brojni drugi.

Don Ivan Jordan je, na kraju misnog slavlja, zahvalio svima koji su  svojim prilozima pomogli u akciji izgradnje novog oltara i da sa zvonika  crkve uskoro odjekuje zvon dva zvona koja će svojim zvukom širiti molitvu i blagoslov nad Dragama.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
Zar se ne kaze Biogradci ili kako oni sami za sebe kazu Biograjci? Ovako ispada da su bio(loski) gradjani. E bas svasta s nasim piskaralama, jake li skole!