Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Obrovac potpisao sporazum o priključivanju na novu uslugu e-Novorođenče

14.06.2020. 09:41


Ministar uprave Ivan Malenica u petak je posjetio Obrovac gdje je s predstavnicima Grada potpisao Sporazum o priključivanju grada Obrovca na novu funkcionalnost usluge e-Novorođenče.
Ova aplikacija omogućuje podnošenje zahtjeva za isplatu naknade za rođenje djeteta, koju daje jedinica lokalne samouprave i riječ je o nedavno nadograđenoj uslugi sustava e-Građani.
Usluga e-Novorođenče od sada roditeljima omogućuje predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta prema općini, gradu ili županiji. Uz prijavu djeteta, ova dodatna usluga uvelike će olakšati roditeljima te će, umjesto da skupljaju dokumentaciju i fizički je predaju u općini, gradu ili županiji, od sada, u samo nekoliko klikova moći predati i taj zahtjev. Roditelji će se manje baviti administracijom, a više će vremena imati za novorođeno dijete i uživanje u prvim danima.


Sve na jednom mjestu
-Roditelji će na jednom mjestu po rođenju djeteta kroz sustav e-Novorođenče moći prijaviti rođenje djeteta, a isto tako sve druge popratne usluge od prijava Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. prijave prebivališta i prijave jedinicama lokalne samouprave zbog podnošenja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane naknade, kazao je ministar Ivan Malenica te istaknuo:
-Našoj usluzi već su se pridružili Gospić, Rijeka i Šibenik, koji su svojim stanovnicima olakšali prijavu djeteta i predaju zahtjeva za novčanu potporu kroz sustav e-Građani. Želio bih pozvati sve gradove, općine i županije da se priključe na novu funkcionalnost usluge te na taj način, na jednom mjestu, svojim sugrađanima pruže kvalitetnu i brzu uslugu prijave djeteta, najavivši skoru dostupnost usluge u još desetak gradova i županija.
Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije.


Okosnica učinkovite javne uprave
-Nastavit ćemo digitalizaciju svih procesa javne uprave, daljnji razvoj e-usluga te povezivanje svih tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu, dodao je ministar Malenica te najavio i nove usluge e/m Potpis i e/m Pečat, e-Prijava vjenčanja, e-Poslovanje, e-Pristojbe te e-Upisi.
Također, istaknuo je kako je upravo digitalizacija okosnica učinkovite javne uprave koja služi građanima.
Obrovac je grad s najslabijim natalitetom u Zadarskoj županiji, samo 21 dijete rođeno je 2019. godine, naknada za prvo rođeno dijete iznosi 5000 kuna.
Promotivni video za uslugu e-Novorođenče može se pogledati na Youtube kanalu Ministarstva uprave: https://youtu.be/wqRxu04yfvE.(zl)




»Nastavit ćemo digitalizaciju svih procesa javne uprave, daljnji razvoj e-usluga te povezivanje svih tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu
Ivan Malenica