Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve više turista se online raspituje o dolasku u Zadar

14.06.2020. 09:33


Na početku prvog produljenog vikenda nakon relaksacije epidemioloških mjera, u Hrvatsku je u četvrtak do 13 sati, odnosno u posljednja 24 sata, ušlo 104.782 osobe, od kojih je 55.319 hrvatskih državljana i 49.463 stranih, najviše Slovenaca što je 30 posto više nego prethodnog dana.
Od ukupnog broja stranih državljana, najviše dolazaka imaju državljani Slovenije 16.668, zatim Austrije 9488 te Njemačke sa ukupnim brojem od 8239. Iz MUP-a su izvijestili da je na početku prvog produljenog vikenda nakon relaksacije epidemioloških mjera, putem sustava »Enter Croatia« do sada je zaprimljeno 112.023 prijava za 235.035 osoba koje su, uz ispunjavanje propisanih uvjeta, već ušle ili najavile ulazak u Republiku Hrvatsku.


Veselje zbog otvaranja TN Zaton
Ove dobre vijesti imale su, kako je i očekivano u daašnjem digitaliziranome dobu, svoju uvertiru na Internetu. Već neko vrijeme može se primijetiti trend na Trip Advisoru, ali i drugim turističkim platformama gdje strani gosti postavljaju pitanja o mogućnosti ponovnog dolaska u Hrvatsku, a među različitim destinacijama često se spominje i Zadar te mjesta u Zadarskoj županiji.
Tako je korisnik pod nickom patsey iz Sevenlooksa u Velikoj Britaniji još prošli mjesec pokrenuo diskusiju o pitanju kakva je trenutačna situacija s turističkim dolascima na zadarskom području, a posebice TN Zaton, u koju se s vremenom uključilo par desetaka drugih korisnka. Vijest da je TN Zaton ponovno otvoreno od 25. svibnja, doista je radosno odjeknula kod mnogih korisnika Trip Advisora iz različitih krajeva svijeta. Neki su se međutim našli u problemima što su njihovi charter letovi u međuvremen bili otkazani, pa tako i onaj spomenutog korsnika patseya.
»To je stvarno šteta, no nažalost ne i iznenađujuće. Nadam se da ćete uspeti iduće godine. Posjet Hrvatskoj je nešto na što zaista vrijedi čekati,« komentirao je korisnik chefathome iz Saskatchewana, Kanada. Korisnik 424Tarik Fxa iz Sarajeva ga je pak uputio da probaju osigurati svoj let preko Croatia Airlnesa.


Trolovi i lažne vijesti
O dolasku na naše područje raspituju se i ioanacri iz Bukurešta u Rumunjskoj, KazReading iz Engleske, Kurlader iz Latvije te drugi. Zanimljivo je primijetiti da su se i u ove online rasprave uvukli tzv internetski trolovi koji šire lažne vijesti i dezinformacije tvrdeći da će sezona u Hrvatskoj ovog ljeta biti kao one 1991.-1995. No, zadarfan iz Pertha u Australiji ih je dobro raskrinkao. No s vremenom se diskusija tako »zakuhala« da su moderatori uklonili neke postove.




Veleposlastvo SAD o dolasku u Hrvatsku
Prije par dana američko veleposlanstvo je izdalo priopćenje o uvjetima i mogućnostima putovanja u Hrvatsku u kojem je obavjestilo svoje građane o značajnom ublažavanju i djelomičnom ukidanju mjera izolacije i distanciranja, obnovi svih putovanja unutar zemlje i otvaranju turističkih kapaciteta. Američki putnici i turisti dobili su niz obavijesti i uputa kako se ponašati u našoj zemlji i kako lako doći do potrebnih obavještenja.


Danas u Zadru 52 posto gužve!
Stranica avoid-crowds.com specijalizirana za, kako joj i ime kaže, izbjegavanje gužve, uvrstila je u svoju tražilicu i Zadar. Za danas tako predviđaju »indeks gužve« od 52 na skali do 100. Također napominju da trenutačno u zemlji nisu državni blagdani, školski praznici te da se ne očekuju cruiseri u zadarskim i obližnjim lukama.