Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvatska je željena i sigurna destinacija

14.06.2021. 13:05


U ovom trenutku je u Hrvatskoj 157 tisuća turista od čega je velika većina stranih. Od toga je 150 tisuća na moru, u primorskim županijama. Zato smo i napravili ovakav stožer koji pokriva sve pomorske policijske uprave jer, osim što rasterećujemo glavno ravnateljstvo policije, u Zadar smo smjestili vrlo visoku razinu policijskog sustava predvođenu zamjenikom glavnog ravnatelja, kako bi se koordinirale sve policijske zadaće i poslovi tijekom ljeta. To je u ove četiri godine koliko djeluje pokazalo svoju punu opravdanost i nastavljamo istim smjerom. Stožer je već operativan, a ja mu želim što manje posla i što veću učinkovitost ove godine, rekao je na otvorenju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2021. u Zadru, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.
Na otvorenju su bili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina i njegov zamjenik Željko Prša, Anton Dražina, načelnik PU zadarske, predstavnici drugih pomorskih policijskih uprava, župan Božidar Longin te zamjenik gradonačelnika Ante Babić, voditelj Epidemiološke službe Zadar dr. Alan Medić i drugi.


Više poginulih u prometu
Nakon obilaska prostorija Stožera, u parku dvorišta Policijske uprave zadarske je zamjenik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša, održao video prezentaciju o općim sigurnosnim pokazateljima i funkcioniranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti, s naglaskom na stanje na državnoj granici, sigurnost i protočnost cestovnog prometa i postupanje vezano uz covid-19.
– Od 1. lipnja do 30. rujna prošle godine počinjeno je 19.147 kaznenih djela, od čega je na moru počinjeno 8.095. Što se tiče sigurnosti na cestama, 2020. godine je bilo 274.845 prekršaja, a godinu ranije 246.982. Prometnih nesreća je bilo 16.596, a u 2019. godini 11.978 nesreća. Nažalost, bilo je i više poginulih stranih državljana u prometu prošle godine, nego pretprošle, a to je 17, u odnosu na 15, rekao je Prša dok je iznosio statističke podatke.
Kako je zaključio na kraju prezentacije, iz podataka proizlazi da je u Hrvatskoj za turiste povećan rizik od prometnih nesreća, ključne su prijetnje migracijski pritisak, globalni terorizam, iako takvih slučajeva kod nas nema, pod pojačanom su kontrolom. A s druge strane, da je niska mogućnost da budu oštećeni.
– Hrvatska je željena i sigurna destinacija, zaključio je Prša.


Pojačan pomorski promet
Stožer će već uobičajeno usklađivati svoje djelovanje s Ministarstvom turizma, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Poreznom i Carinskom upravom, Državnim inspektoratom, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama i drugim državnim tijelima, hitnim i interventnim službama u postupanjima na zaštiti, traganju, spašavanju, pružanju pomoći i zbrinjavanju unesrećenih osoba, te dogovarati način suradnje s ministarstvima unutarnjih poslova susjednih država.
Nakon obilaska prostora Stožera, ministar je obišao i Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka Zadar, čijim radom rukovodi voditeljica Mirna Kovač Bašić.
– Na moru je već bitno pojačan promet. U usporedbi ovog i prošlogodišnjeg svibnja, već je sedam puta više stranih nautičara. Počeli su dolaziti i kruzeri. U Dubrovniku su bila već dva i do kraja lipnja je najavljeno još sedam. Nadamo se bitno boljoj sezoni, a po pitanju sigurnosti, mi nadziremo državnu granicu na moru, naravno i ukupno sigurnost i to sa sustavom koji ima gotovo sve što postoji u Hrvatskoj. Najčešći prekršaji su izbjegavanje granične kontrole, za što najčešće ljudi smatraju da nisu obvezni, s obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji. Tako da nisu nešto posebno 'zanimljivi' u sigurnosnom smislu, rekla je Kovač Bašić.




Stižu strani policajci
Željko Prša je tijekom prezentiranja rada Stožera istaknuo je kako su prošle godine na ispomoć u policijske uprave na moru uputili 52 policijska službenika.
– Ove godine je dogovorena ispomoć od 168 policijskih službenika od kojih je najveći dio policijskih službenika temeljne policije, zatim prometne, granične i jedan dio kriminalističke policije. Što se tiče ispomoći u tehnici, policijske uprave na moru dobivaju 32 vozila i 23 motocikla. Još uvijek to nije na razini 2019. godine, ali ako sezona bude dobra, a mi se tome svi nadamo, u policijske uprave na moru biti će upućena dodatna ispomoć, kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Prša.
U okviru međunarodne policijske suradnje, i ovog ljeta će se provoditi globalno prepoznatljiv projekt Ministarstva unutarnjih poslova. Strani policijski službenici će se, tako, i ove godine pridružiti hrvatskim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta.
– Upravo uvažavajući značaj, opseg i sigurnosne okolnosti projekta od ove godine projekt nosi novi naziv 'Sigurna turistička destinacija', kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom. Za ovogodišnju sezonu planirano je sudjelovanje policijskih službenika iz 15 različitih policijskih organizacija, a očekivani broj stranih policijskih službenika je 68. To je dvostruko više nego prošle godine kada su nam se, uvažavajući epidemiološku situaciju, odazvala 34 strana policijska službenika. Svakako težimo realizaciji projekta Sigurna turistička destinacija u njegovom punom sjaju, kada smo 2019. godine imali u Hrvatskoj ugostili rekordan broj od 95 stranih policijskih službenika, rekao je Prša o projektu koji se provodi od 2006. godine.