Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potresna svjedočanstva roditelja čija su djeca poginula u Domovinskom ratu

14.06.2021. 09:49


Sjećanje na žrtve Domovinskog rata nikada ne blijede. Krikovi duše za bližnjima koji su u ratu izgubili živote ne utišavaju se s vremenskim odmakom. Naročito nepreboljene duševne boli su boli roditelja za poginulom djecom. O gubitcima života djece nikada se dovoljno javno ne progovara, itaknula je Slavica Šnur, scenaristica i redateljica filma »Od tog dana«, prikazanog u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Ovaj iznimno dirljiv dokumentarni film ostavio je snažan dojam na sve prisutne u kazalištu. Do sada netipičan sadržaj o Domovinskom ratu zaslužio je sve pohvale.
Slavica Šnur otkriva nam kako je došla na ideju za ovaj film.


Od slučajnog susreta do filma
– Kao što sam i ranije uvijek isticala, ja nikada ne nađem ideju, ideja pronađe mene. Jedan slučajni susret s majkom koja je izgubila dijete u ratu, potaknuo me na istraživanje te sam doznala da je u ratu poginulo oko 400 djece. S obzirom na to da se do sada o ovome premalo pričalo, htjela sam snimiti ovakav film kako bih javnosti dočarala bol tih roditelja, govori Šnur te dodaje kako je bilo jako teško raditi s roditeljima na ovom projektu s obzirom na bolnost tematike.
– Roditelji iz filma, proživljavajući svoju bol orijentirali su se jedni na druge, pronašli su kooperativnu suradnju među samima sobom. Društvo nije otvorilo nikakav psihološki telefon koji bi im poslužio kao podrška. Nitko ih nikada nije nazvao da ih priupita kako oni žive s tim gubicima. Ni meni osobno nije bilo lako ostvariti suradnju jer su već dvije televizijske ekipe kopale po toj tematici, međutim, taj film nije ugledao svjetlo dana, tako da su i mene uzeli s rezervom. No, ja sam pokušala biti što poniznija i uspostavila povjerljiv odnos pokušavajući razumjeti što oni proživljavaju. Tako sam uspostavila prijateljski odnos s njima, uspjela izvući iz njih sjećanja na njihovu djecu dok su ona još bila živa, priča Šnur dodajući kako je najveći doseg ovog filma što je uvršten u školski
kurikulum.


Samo onako kako je uistinu i bilo
– Bilo bi dobro da film gledaju djeca koja danas bježe u mrtve svjetove, svjetove igrica i interneta, kako bi spoznala kako su sretna i blagoslovljena životom i svime što imaju. Zahvaljujući jednoj divnoj ženi, znanstvenici i profesorici na katoličkom sveučilištu Vjeri Brković film je ušao u školski kurikulum te bi na taj način mogao doprinijeti i kulturnom uzdizanju svijesti mlađih naraštaja, ističe Šnur naglasivši kako je gospođa Brković zaslužna da film bude prilagođen određenoj dječjoj dobi. Naime, kako ističe redateljica, film je namijenjen djeci u 7. i 8. razredu osnovne škole te srednjim školama. Priča je pacifistička i sigurna za te uzraste.
– Film je pobrao pohvale za sjajnu dramaturgiju od strane Zrinka Ogreste s kojim sam dosta surađivala. Po njemu je film apsolutno ok. Pohvale su također stigle i od Ivana Maloče i Kristijana Milića. Moja nakana je bila da kroz film pretočim čistu istinu. Tu nema moje intervencije. Samo onako kako je uistinu i bilo, govori Šnur, priznajući kako je ovaj film bio uistinu zahtjevan i psihički i fizički te sada planira odmor, a onda ide novi filmski projekt.
– Imam u montaži jedan film. Nije tajna. Radi se o još jednom dokumentarnom filmu. Tema ovog filma je zaista potpuno drugačija od svega što sam radila. Dakle, ovo će biti film koji će govoriti o tome kako je uistinu teško stvoriti film, kaže Šnur koja je svojim filmom definitivno dirnula zadarsku publiku.




Na svjetskim festivalima
Film »Od tog dana« definitivno je prikazao emotivne i stvarne doživljaje roditelja čija su u ratu stradala djeca na ovaj način ostvarila svoje uloge i dobila stvarna lica. Prikazan je na 9 festivala širom svijeta. Radi se i vrlo vrijednim i gledanim svjetskim festivalima gdje baš i nije lako ući. Neki od takvih festivala su: Festival postraumatskog filma, Festival psihološkog filma, Festival obiteljskog filma, Festival povijesnog filma, Festival kršćanskog filma.